• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Diyarbakır’da yılda 800 bin ton süt elde eden üreticiye süt sağım makinesi dağıtıldı

26 Ekim 2022, Çarşamba 02:40
26 Ekim 2022, Çarşamba 02:40
Diyarbakır’da yılda 800 bin ton süt elde eden üreticiye süt sağım makinesi dağıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da yılda 800 bin ton süt elde eden üreticiye süt sağım makinesi dağıtıldı

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ilçede bulunan süt üreticilerine ücretsiz süt sağım makinesi dağıtımı yapıldı.
Törende konuşan Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci, makinelerin dağıtımını bulunulan mekanda yapmalarının amaçlarından biri de pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentte yapılan toplu yatırımların açılışını yapması olduğunu söyledi. O yatırımlar içerisinde içerisinde bulunulan EKO binasının da olduğunu ifade eden Başkan Beşikci, “Bu vesile ile biz de bundan sonra kırsal hizmetlerimizin temel koordinasyonunu ve bütün faaliyetlerini bu merkezde yürüteceğimiz için sizlere burayı da özellikle sektörün ana temsilcileri olarak muhtarlarımıza, çiftçilerimize de tanıtmak istedik. Tarım ve hayvancılık sektörü, temel olarak gıda sektörü insanlığın var olduğu günden bu yana ilelebet çok önemli” dedi.

“Hevsel bahçesinde sebze üreticilerimize 30 ton solucan gübresi desteğinde bulunduk”
Diyarbakır’ın önemli bir kültür ve turizm kenti olduğunu belirten Beşikci, “Diyarbakır huzur ortamıyla birlikte bir sanayi kenti olma yolunda. Diyarbakır çok önemli kritik bir tarım kenti. Hem çiftçilerimize, hem üreticilerimize, ilgili teşkilatlarımıza destek sunmak amacıyla 2021 yılında Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğümüzü kurduk. Çiftçilerimizle birlikte koşar adım destek olmaya devam edeceğiz. Şubeyi kurduğumuzda 100 bin lira bir bütçesi vardı, 2023 yılında yapılan tesisleri söylemiyorum şu tesis bile tam rakam olmamakla birlikte 20 milyon seviyesinde. Çiftçilerimize doğrudan sunacağımız destek için 2023 yılında bütçemize 7 milyonluk bir kaynak koyduk. Bu çok önemli bir kaynak. Mandalarla alakalı göletlerimizi yapıyoruz, bunlarla ilgili çalışmalara başladık. Hevsel bahçesinde sebze üreticilerimize 30 ton solucan gübresi desteğinde bulunduk. Bunlar bizim için ufak ama manası yüksek adımlardır. Süt makineleri dağıtımlarımız da bunların parçalarından bir tanesi. Önümüzdeki süreçte mercimek tohumu desteğinden gübre desteğine, yine sektörün farklı ihtiyaçlarına gelen taleplere yönelik birçok faaliyeti de el birliğiyle hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise, Diyarbakır’da yaklaşık olarak 7 milyon dekar arazide tarım gerçekleşmekte olduğunu açıkladı. 2 milyon 800 bin hayvanda hayvancılık noktasında ciddi bir kapasiteye ulaşıldığını aktaran Atalar, “Diyarbakır, tamda tarımının başkenti diyebileceğimiz bir konumda. Tarımsal ürünlerde özelikle 4,5 milyon dekar alanda hububat ve bakliyat pamukta 1 milyon dekara yaklaşan bir artış var. İlimizde ciddi gelişmeler var” dedi.
2002 yılından itibaren büyükbaş hayvan sayısı 244 bindi, bugün 611 bin olduğunu hatırlatan Atalar, “Yılda ortalama yüzde 7 büyüyoruz büyükbaş hayvancılıkta. Küçükbaş hayvan sayımız 872 bin, 20 yılda geldiğimiz nokta 2 milyon 18 bin küçükbaş hayvan sayımız var. Manda varlığı rakamıyla Türkiye’de 17 binle ikinci sıradayız. Melez sığır varlığı bakımından Türkiye’de üçüncü sıradayız. Koyunculukta dördüncü sıradayız, keçi varlığında yedinci sıradayız. Sütün el değmeden sağılmazı ve anında soğutma tanklarına elden değmeden ulaştırılması büyük önem arz ediyor sütün süt olabilmesi için. İlimizde 800 bin ton üzerinde yıllık üretimimiz var. Süt üreticiliğinde de ilk dört il arasındayız” ifadelerine yer verdi.
Yenişehir ilçesinde yapılan programa Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci’nin yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve besiciler katıldı.
[gallery ids=',53562,53563,53564,53565,53566']

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor