• BIST 100

    10979,20%-0,62
  • DOLAR

    41,58% -0,01
  • EURO

    48,84% 0,10
  • GRAM ALTIN

    5093,80% -0,62
  • Ç. ALTIN

    8331,71% -0,24

Diyarbakır’da yüzde 50 özel gereksinimli kız, 3 aydır RAM raporu alamıyor

01 Aralık 2023, Cuma 20:15
01 Aralık 2023, Cuma 20:15
Diyarbakır’da yüzde 50 özel gereksinimli kız, 3 aydır RAM raporu alamıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da yüzde 50 özel gereksinimli kız, 3 aydır RAM raporu alamıyor

Diyarbakır’da yüzde 50 özel gereksinimli bireylerin aileleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve 3 merkez ilçe müdürlüğü kendilerine Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) raporu vermediği için rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitim alamadıklarını ifade etti. Özel gereksinimli bireylerin yakınları, çocuklarının fark edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
Diyarbakır’da yüzde 50 özel gereksinimli çocukların ve yetişkinlerin bazılarının milli eğitim il ve ilçe müdürlüklerinden Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) raporu alamadıkları için özel rehabilitasyon merkezlerinden eğitim alamadığı, bu sebeple de toplumsal yaşama etkin biçimde katılamadığı ifade edildi. Merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden Nimet Efe (68), birlikte yaşadığı yüzde 50 özel gereksinimli olan kızı Gülbaran Efe (42) için defalarca kez 2 bin 600 TL’lik RAM raporu için Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittiklerini ve herhangi bir belge alamadıklarını ileri sürdü.
Kızının herhangi bir yardım ücreti almadığını, sadece RAM raporunu alıp eğitim görmesini dileyen Efe, “42 yaşındaki özel gereksinimli kızımla evde tek yaşıyoruz. Evladıma 2 yılda sadece 6 aylık rapor verildi. 3 aydır gidip geliyoruz, bir türlü raporu alamıyoruz. Kızımın rapora ihtiyacı var. Toplum içine çıktığımız zaman hareketleri yaşıtlarıyla aynı değil. Çocuğum eğer okula giderse toplumla kaynaşma etkisi oluyor. Rapor başvurusu yapmaya gittiğimizde; yapılabilecek bir şey yok, rapor için geçersiz bir neden diyorlar. Bu çocukların toplum içine girmeye ihtiyacı var. Bu evlatlarımızı dışlayalım mı? Benim çocuğum devletten bakım parası ve özel gereksinimli parası almıyor. Sadece verecekleri 2 bin 600 liralık eğitim parasıdır. Bu çocuklar okula gidip geldiği zaman toplum içinde karşılıklı diyaloğa girebiliyor” dedi.

“Kızımın engelinden dolayı kapım zincirle kapalı”
Daha önce kızı için sadece 6 aylık rapor aldıklarını ve bu raporla görülen eğitim sonucu kızında düzelmelerin oluştuğunu dile getiren Efe, “Eğer kızıma rapor alırsak okula gönderip eğitim almasını sağlayacağız. Daha önce 6 aylık rapor verildiğinde okula başlamıştı. Aldığı eğitimlerle yavaş yavaş düzelmeye başladığını görebiliyorduk. Kızım yüzde 50 özel gereksinimli. Evden bir yere gideceğim zaman yalnız bırakıp gidemiyorum. Şu anda kapım zincirle kapalı, anahtarı sürekli saklıyorum. Kızımın arkadaş çevresi yok. Okula gittiği zaman gelip anlatıyordu; hoclarımla eğlendik, arkadaşlarımla oynadık diyordu. Böyle çocuklar bu tür aktiviteler yaptığı zaman toplum içinde kendilerini birey olarak görmeye başlıyor. Ama rapor almaya gittiğimizde rapor yok diyorlar” ifadelerinde bulundu. Efe, yetkililere ‘rapor’ çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
“Bu çocukların sürekli eğitilmesi gerek. Ben böyle çocuğumun yaşıtlarına baktığım zaman çok üzülüyorum. Benim kızımın her türlü hakkı varken neden engelleniyor. Benim çocuğum bir gün kapı açık kaldı kaçıp gittiği zaman veya biri gel sana bir şey alayım deyince hemen arkasından gidiyor. Peki bu çocuğum gittiğinde kim sorumluluğu alacak? Biz okula gönderdiğimizde öğretmenleri; yabancılarla konuşulmayacak, yalnız başına bir yere gitmeyeceksin diye söylüyorlardı. Okula gidemediği günde bu yana öğrendiklerini unuttu. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, İl Milli Eğitim Müdürü’nden çağrım bu durumlara müdahale etsinler. Bu durudaki çocuklara yardımcı olsunlar bu raporlar verilsin.”
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, iddialara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 'Gülbaran Efe 4.10.2023 tarihinde kurumumuza inceleme için gelmiştir. İnceleme için teste giren öğretmenimiz Gülbaran’ın şimdiye kadar RAM’larda 13 defa incelemeye girdiği ancak aldığı eğitimlerde verilen modüllerde hiçbir ilerleme kaydetmediği tespit edilmiştir. Bir önceki destek eğitim raporu için 02.03.2023 tarihinde kurumumuzda teste girmiş 6 aylık bir destek eğitim verilmiş veliye 6 ay sonra herhangi bir ilerleme kaydetmediği taktirde bir sonraki değerlendirmede destek eğitim için raporun çıkmayacağı bilgisi verilmiştir. Öğretmenimiz destek eğitim önerilmeme sebebi olarak da, gerekçe olarak da destek eğitimde herhangi bir ilerleme göstermemesi olarak belirtmiştir. Ayrıca Gülbaran 42 yaşında olması sebebiyle bundan sonraki verilecek eğitimlerde bir ilerleme gösteremeyeceğinden raporu kesilmiştir' ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır’da temizlik için girdikleri kuyuda 4 kişi hayatını kaybetti

MGK bildirisi açıklandı

İşgalciler, daha önce serbest bıraktıkları 40 kişiyi yine alıkoydu

Bursa’da kuraklık nedeniyle planlı su kesintileri yapılacak

Brüksel Havalimanı 14 Ekim’deki tüm uçuşları iptal etti

Malatya'da bir hasta, "Geyik boynuzu böbrek taşı"ndan ameliyatla kurtuldu

Türkiye-İran dostluğuna Van-Hoy kardeşliğinin katkısı

Hatay'daki kazılarda 7 bin yıllık insan ayak izleri bulundu

MGK toplandı

Siirt’te camiler ve din görevlileri haftası başlıyor

Kahramanmaraş'ta TOKİ şantiyesinde yangın: 400 kişilik işçi yatağı küle döndü

HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Oğraş: Öğretmenler kılık kıyafet seçimiyle öğrencilere örnek olmalı

Bakan Yerlikaya: Eski tip ehliyetlerde süre uzatımı olmayacak

20 binden fazlası rehabilitasyonda: siyonist sözde askerler psikolojik çöküşte

Aile içi şiddet sadece yetişkinleri değil, çocukları da derinden yaralıyor!

İstanbul'da trafik tartışmasında taşla saldıran şüpheli yakalandı

HÜDA PAR’dan Trump’ın Gazze planına tepki: Filistin halkının iradesi yok sayılıyor

2024-2025 eğitim öğretim yılı verileri açıklandı

Şanlıurfa’da jandarmadan uyuşturucu operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 222 gram metamfetamin ele geçirildi

Beytüllahim'deki eylemde iki işgalci yaralandı, fail şehit edildi

Cizre’de Melayê Cizîrî'yi anma etkinliği düzenlenecek

500 bin yeni sosyal konut yıl sonunda başlıyor

Sonbaharda vazgeçilmez besin grupları: C vitamini, D vitamini, çinko, probiyotikler…

Büyükşehir İtfaiyesi 8 ayda 7 bin 384 olaya müdahale etti

Gaziantep'te farklı suçlardan aranan 37 kişi yakalandı

Dijital bağımlılık çocukların eğitimini olumsuz etkiliyor

Cezayirli basın heyetinden Doğru Medya'ya ziyaret

Kayseri’de 12 yaşındaki çocuk üvey babasını öldürdü

Gazze ateşkes müzakerelerine Türkiye de dahil olacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır’da temizlik için girdikleri kuyuda 4 kişi hayatını kaybetti

MGK bildirisi açıklandı

İşgalciler, daha önce serbest bıraktıkları 40 kişiyi yine alıkoydu

Bursa’da kuraklık nedeniyle planlı su kesintileri yapılacak

Brüksel Havalimanı 14 Ekim’deki tüm uçuşları iptal etti

Malatya'da bir hasta, "Geyik boynuzu böbrek taşı"ndan ameliyatla kurtuldu

Türkiye-İran dostluğuna Van-Hoy kardeşliğinin katkısı