• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Diyarbakır’daki Yanık Merkezi 2023’te yaklaşık 3 bin poliklinik hizmeti verdi

13 Ocak 2024, Cumartesi 09:30
13 Ocak 2024, Cumartesi 09:30
Diyarbakır’daki Yanık Merkezi 2023’te yaklaşık 3 bin poliklinik hizmeti verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’daki Yanık Merkezi 2023’te yaklaşık 3 bin poliklinik hizmeti verdi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 9 yıl önce hizmet vermeye başlayan yanık merkezi, 2023’te ortalama bin 100 ameliyat ve yaklaşık 3 bin poliklinik hizmeti sundu.
Kentte 2015 yılında açılan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bünyesinde hizmete başlayan yanık merkezi, tam teşekküllü ameliyathane ve odalarıyla hizmet veriyor. Yatan hastaların tedavisi bu konuda eğitim almış uzman hekim ve hemşirelerden oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor. Merkez, çevre illerden de birçok vaka sevkini alıyor.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İlhan Taş, yanık vakasıyla karşılaşıldığı takdirde ilk 20 dakika boyunca çeşme suyuyla yıkanması gerektiğini söyledi.
Kişinin herhangi bir yanıkla karşılaştığı zaman, çok derin yanma olmamışsa ilk 15-20 dakika boyunca çeşme suyuyla yıkanmasını önerdiklerini ifade eden Dr. Taş, 'Sonrasında steril bir bezle yanığı kapatıp en yakın sağlık merkezine başvurmalarını öneriyoruz. Burada eğer yatış gerektiren endikasyonlar üzerindeyse biz de yatış veriyoruz. İlk değerlendirmemizi yaptıktan sonra pansuman ile yanık yerini sarıyoruz. Sonrasında gerekli tedavileri sağlıyoruz. Yanık, bizim ilk değerlendirmemizi etkileyecek maddeler ile tedavi edilmemelidir. Dediğimiz gibi, yanığa sadece çeşme suyuyla ilk müdahale yapılmalıdır. Onun dışında ekstra bir müdahale uygulamalarını önermiyoruz” dedi.
İkinci derece yanık ve üzeri için muhakkak sağlık kuruluşuna bildirilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulunan Taş, “Özellikle Şırnak, Mardin, Batman, Siirt, Bingöl gibi çevre illerden yanık sevki alıyoruz. Yılda yaklaşık 2 bin 500 ila 3 bin arasında hasta poliklinikte takip ediyoruz. 2023 yılında yaklaşık bin 700 hastanın yanıktan dolayı yatışını verdik. Bu hastalıktan ameliyat ettiğimiz hasta sayısı ise bin 100’dür. Birinci derece yanıklar herkesin bildiği gibi güneş yanıklarıdır. Bu tarz yanıklar ağrı olabilir ama herhangi bir cerrahi işlem uygulamaya gerek kalmaz. Ancak ikinci derece ve üzeri yanıkların mutlaka bir sağlık kuruluşunda takip edilmesi gerek. Birinci ve ikinci derece yanıklar ağrılı olur. Üçüncü derece yanıklar genelde beyaz renkte olur. Üçüncü derece yanıklarda sinirler etkilendiği için ağrısız olur. Dördüncü derece yanıklar ise kas ve kemik dokularına kadar inen derin yanıklardır” ifadelerinde bulundu.

“Özellikle çay içerken dikkat edilmeli”
Yanık vakaların çoğunluğunun çay içildiği esnada çaydanlık içerisinden dökülen sıcak su kaynaklı olduğunu dile getiren Taş, şunları kaydetti:
“Yanıklar, önlenebilen travmalardır. Kültürümüzde çay içme geleneği yaygın olduğu için vakalarımızın geneli sıcak sudan dolayı yanık olmaktandır. Bu vakalarımızın çoğu da çocuktur. O yüzden çay ve sıcak suları çocukların yanından uzak tutmalıyız.”

İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!

Konya genelinde ses üstü askeri uçuşlar yapılacak

BM: Kış şartlarına rağmen israil Gazze'ye yardımları engellemeyi sürdürüyor

Ardahan’da kar yağışı etkisini sürdürüyor

Ukrayna Rus denizaltısını ilk kez su altı dronlarıyla vurdu

Fransa'da hayvanların itlafı çiftçi protestolarına yol açtı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Nijerya'da yolcu otobüsüne silahlı baskın: 18 kişi kaçırıldı

ABD ile Ukrayna heyetleri Berlin'de görüştü

Karadeniz’de kontrolden çıkan insansız hava aracı düşürüldü

Gümrük beyannamesi düzeltme işlemlerinde yeni uygulama

Konya'da müstakil evin bahçesinde yangın çıktı

Konya’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 119 sözleşmeli personel alacak

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Bakan Fidan, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü

Gazze'de bir evin enkazından 14 şehidin naaşı çıkarıldı

Başkan Er: Yerli malı kullanmanın ve tasarrufun ne kadar önemli olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Uşak'ta trafik kazası: 6 yaralı

Pakistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

BM, Filistin karar tasarısını kabul etti

Siirt’te ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 kişi yaralandı

Kars’ta silah ticaretine yönelik operasyonda 10 kişi yakalandı

Fransa ile GKRY arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı!