• BIST 100

    10861,45%1,07
  • DOLAR

    40,68% 0,07
  • EURO

    47,04% -0,23
  • GRAM ALTIN

    4392,44% -0,06
  • Ç. ALTIN

    7037,45% 0,00

Diyarbakır’ın bir mahallesinde tırtıl yoğunluğu: Vatandaş tedirgin

22 Mart 2023, Çarşamba 11:15
22 Mart 2023, Çarşamba 11:15
Diyarbakır’ın bir mahallesinde tırtıl yoğunluğu: Vatandaş tedirgin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’ın bir mahallesinde tırtıl yoğunluğu: Vatandaş tedirgin

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde çam kese tırtılı yoğunluğu görüldü. Vatandaşlar, yetkililerden ilaçlama veya inceleme yapılmasını istedi.
Merkez Kayapınar ilçesi Barış Mahallesi’nde binlerce çam kese tırtılı mahalleyi sardı. Yaşam alanlarına yetişen tırtıllar, vatandaşlarda tedirginlik oluştururken, yetkililere ilaçlama veya inceleme yapılması konusunda çağrıda bulunuldu. Grup halinde evlerin kapılarına kadar ulaşan tırtıllardan dolayı sokakta oturamadıklarını kaydeden mahalle sakinlerinden Abdülkadir Akşit, 'Bu tırtıllar mahalleyi de istila edecek. Buna ilaç atılması lazım böyle olmaz. Yaşlıyım, sürekli buralarda geziyorum. Geçen geldim, oturmak istedim, oturacak yer bulamadım tırtıllardan dolayı' dedi.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar yaptığı yazılı açıklamada, bir kelebek türü olan çam kese böceğinin (thaumetopea pityocampa) yumurtalarını genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bıraktığını söyledi. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunduğunu ifade eden eden Prof. Satar, '25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesine nazaran büyük başlı yalancı ayaklarda da dahil 16 adettir. Olgun tırtılların boyu 35–40 milimetreye ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl mevcuttur' diye konuştu.
Tırtılın iki dönemi olduğunu aktaran Prof. Dr. Satar, 'Birincisi yumurtadan çıkışı ile ilk soğukların başladığı ve kışlık keselerini örmeye başladıkları, üçüncü deri değiştirmesine kadar geçen ekim-şubat dönemdir. Bundan sonra ikinci dönem başlar. Bu da üçüncü deri değişiminden, krizalitleşme için toprağa inmeye başladıkları zamana kadar geçen dönemdir. İklimsel değişimler ve mücadele edilmediğinde sayılarında artış olması söz konusudur. Yapılan çalışmalar böceğin doğal düşmanı ya da predatorü olduğunu söyleyebileceğimiz kuş türlerinden yaz göçmeni türler; tepeli guguk kuşu clamator glandarius, guguk kuşu cuculus canorus, çoban aldatan caprimulgus europaeus ve ibibik upupa epops iken yerli türler; büyük baştankara parus major, çam baştankarası gibi kuşlardır' şeklinde konuştu.

Temmuz'da Batı Şeria'da 1821 saldırı: Yahudi çete terörü tırmandı

Siirt’te çimento krizi: Beton fiyatları neden el yakıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan kritik uyarı: Çocuklarda artan felç ve Guillain-Barré sendromu vakaları

İran’da siyonist rejime karşı Ulusal Savunma Konseyi kuruldu

Temmuz ayı ihracat verileri açıklandı

Birçok ilçede 5 Ağustos’ta elektrik kesintisi uygulanacak

Bisikletçi Murat Usta: 40 yıldır çocukların gönlünde taht kuruyor

Şanlıurfa’da klimasız toplu taşımaya ceza

Şanlıurfa’da ata tohumlarıyla yerel üretim destekleniyor

Şehit Yusuf İmad El-Amer'in ardından HAMAS'tan direniş çağrısı

Battalgazi'de çocuklar geleneksel oyunlarla buluştu

İran'da komisyon, paradan 4 sıfırı atmayı onayladı

Gazze'deki katliamlarda ABD'li paralı asker itirafı

Gaziantep'te gümrük kaçağı ürünlere el konuldu

Sıcak Havalardan bunalan vatandaşlar Hazar Gölü’ne akın etti

Gazze'ye giren yardım tırları "toplumu bölmek ve direnci kırmak" amacıyla yağmalanıyor

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 9 tutuklama

Dr. Berktaş: Yaz aylarında yeterli sıvı alınmazsa böbrekler iflas edebilir!

Elektrik kesilince dükkânda mahsur kaldı

42 yıllık sigara alışkanlığına birlikte son verdiler

Bingöl Umut Kervanı, 554 Aileye Umut Oldu

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı

Trump, ABD nükleer denizaltılarının "olması gereken yere" konuşlandırıldığını söyledi

Anadolu'dan Meclis'e Gazze yürüyüşü düzenlenecek

Siyonist rejimin Gazze'de on yıllardır süren "gıda silahı" politikası

Sıcak hava tatlı tüketimini vurdu: Satışlar yüzde 80 düştü

Şanlıurfa'da trafo patladı ilçe elektriksiz kaldı

Batman'da dolandırıcılık suçundan aranan şahıs tutuklandı

Kızılay’dan Gazze’ye 3 bin ton gıda yardımı

Şanlıurfa'da Vali Şıldak’tan gece denetimi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Temmuz'da Batı Şeria'da 1821 saldırı: Yahudi çete terörü tırmandı

Siirt’te çimento krizi: Beton fiyatları neden el yakıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan kritik uyarı: Çocuklarda artan felç ve Guillain-Barré sendromu vakaları

İran’da siyonist rejime karşı Ulusal Savunma Konseyi kuruldu

Temmuz ayı ihracat verileri açıklandı

Birçok ilçede 5 Ağustos’ta elektrik kesintisi uygulanacak

Bisikletçi Murat Usta: 40 yıldır çocukların gönlünde taht kuruyor