• BIST 100

    10449,36%-2,61
  • DOLAR

    41,25% 0,04
  • EURO

    48,57% 0,48
  • GRAM ALTIN

    4823,30% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7802,34% 1,83

Doç. Dr. Aşkın: Obezite kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar

22 Mayıs 2025, Perşembe 16:59
22 Mayıs 2025, Perşembe 16:59
Doç. Dr. Aşkın: Obezite kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Şehir Hastanesi hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, obezitenin kalp hastalıklarıyla birlikte çeşitli hastalıkların da nüks etmesine sebep olduğunu belirtti.

Obezitenin zararları, korunma yolları ve günlük hayatta olumsuz etkileri ve sağlık üzerindeki olumsuzluklarını dile getiren Gaziantep Şehir Hastanesi Hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, obeziteden, alınacak önlemlerle kurtulunabileceğini kaydetti.

"Diyabete, hipertansiyona ve diğer kalp yetmezliği aritmilerine zemin hazırlar"

Dr. Aşkın, obezitenin genel bir sağlık sorunu olduğuna değinerek, "Obezite, kardiyovasküler hastalıklara belirgin zemin hazırlayan bir antitedir. Yaklaşık 2-3 kat kardiyovasküler hastalıkları mortatiteyi arttırır. Obezite, genel bir sağlık problemidir. Obezite diyabete, hipertansiyona ve diğer kalp yetmezliği aritmilerine zemin hazırlar. Obeziteyi belirleyen belli parametrelerimiz vardır vücutta. Özellikle vücut kitle indeksi olsun, bel çevre oranı, bazal metabolizma hız ölçümü bunlarla biz genel olarak hastanın veya bireyin obez mi değil mi olduğuna karar vermekteyiz. Öncelikle vücut kitle indeksinden biraz bahsedelim. Vücut kitle indeksi genel olarak boy-kilo oranı olarak belirlenir. Pratik ve kolay bir ölçümdür, indirekt bir ölçümdür. Kabaca vücuttaki yağ oranını gösterir. Dezavantajı kas kitlesini de içerdiğinden dolayı kullanımı sınırlıdır. Vücut kitle indeksi 18,5 ile 30 ve daha ileri morbid obez olarak 40'ın üzeri ölçümler arasıdır. 18,5 çok düşük kilolu olup 30 üzeri obez bir, 35 üzeri obez iki ve 40'ın üzeri morbid obez diye tanımlanır." dedi.

"Obeziteye önlemler alabiliyoruz"

Çeşitli ölçümlerle obez riski taşıyan bir bireyin önlem alabileceğine değinen Dr. Aşkın, "Bu şekilde hastalara biz diyet tedavisi ve diğer tedavilerden bahsetmek durumunda kalırız. Vücut kitle indeksinden ziyade diğer ölçümlerimiz nelerdir? Özellikle bizim son zamanlarda daha önemli hale gelen bel çevre oranı. Erkeklerde 102'nin üzeri, kadınlarda 88 üzeri olması anlamlı. Hastanın bazal metabolizma değeri çıkarılarak ne kadar oranda günlük vücutta yağ oranı yakıldığı da indirek ölçümlerle yapılabiliyor. Onun dışında yağ kas oranı da bu kemik dansitometrisi (DEXA) denilen metotla belirlenebiliyor. Kabaca ölçümlerimiz bu kadar. Böylelikle obeziteye de önlemler alabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Obezite kalbin iş yükünü arttırır"

Sağlıklı bir kalp için obezliğe gidecek yollardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Aşkın, "Şöyle bir tabir vardır: 5 kiloluk bir artış, kalbe 20 kilometrelik bir damar yükü arttırır. obezite arttığında hangi hastalıklar açığa çıkar? Diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, aritmi olsun, insülin direnci bu tür tablolar oluşabilmektedir. Obezite şöyle, hipertansiyonda damar sertliği yapar. Diyabette insülin direncine neden olur. Bel çevre oranın artması insülin direncini arttırır. Bu da kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar. Obezite kalbin iş yükünü arttırdığında ileri dönemde diastolik yetmezlikler, sistolik kalp yetmezlikleri oluşabiliyor. Atrial Fibrilasyon gibi aritmelere neden olabiliyor. Genel olarak bir negatif kaskata neden olur." şeklinde konuştu.

"Obeziteyi engelleyici önlemleri almamız gerekir"

Dr. Aşkın, "Obeziteden korunma yollarına biraz gelelim. Kilo ölçümlerini haftada bir tekrarlanabilir. Özellikle boy kilo oranı (VKİ) destekler. Yeni güncel cihazlarda tabii bu vücut Kitle indeksi (VKİ) ölçümünün ölçülmesi isabet olur. Onun dışında beslenmemize çok dikkat edeceğiz. Obeziteyi engelleyici önlemler almamız gerekir. Nedir bunlar? Sedanter yaşam. Özellikle sedanter yaşam obezitenin en büyük katkısı. Günlük 8-10 bin adım atmak gerekli. Bilimsel olarak 150 dakikalık haftanın 2 günü orta derece egzersiz denir. Yani bu hareketi sağlamak gereklidir. Beslenme açısından özellikle yağlı ve tuzlu beslenmeden uzak durmak gerekli. Bol bol sebze, meyve tüketilmeli, genel olarak bunları yapmamız gereklidir." dedi. (İLKHA)

Ulusal Sumud Filosuna ait bir gemiye drone saldırısı yapıldı

Sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 24 kişi hakkında işlem başlatıldı

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa’da traktörle motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Yurt dışına çıkış harcında artış kararı Resmi Gazete'de

Tekirdağ’da anne ve oğlu servis aracının altında kaldı

Siyonist rejimden Humus'a hava saldırısı

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 1 tutuklama

Kask ve kaldırım denetiminde 919 sürücüye 2,4 milyon TL ceza kesildi

Bangladeş'te dang humması nedeniyle yüzlerce kişi hastane kaldırıldı: 135 can kaybı

Otomobil ile tır çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı çatışma: 5 ölü

Kolombiya'da operasyondan dönen 45 asker alıkonuldu

Orban: Trump yeni bir strateji getirdi, Ukrayna 3'e bölünecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuk hakları sözleşmesini imzaladı

İspanya, Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı

THY, ilk 8 aylık yolcu ve kargo verilerini açıkladı

İZSU’dan yeni karar: İzmir’de 2 günde bir su kesintisi

Nepal'deki protestolarda ölü sayısı 19'a yükseldi

İspanya'dan siyonist rejime 9 maddelik yaptırım kararı

Rusya ve Çin’den nadir toprak elementlerinin üretiminde işbirliği

Diyarbakır'da yeni eğitim yılıyla birlikte servis araçlarına sıkı denetim

Meksika'da tren yolcu otobüsüne çarptı: 8 ölü, 45 yaralı

Ukrayna: 58 kilometrekarelik alanda kontrolü yeniden sağladık

Fransa'da hükümet düştü

Erdoğan: Netanyahu hükümetinin iyice zıvanadan çıktığı bu sıkıntılı günlerde Gazzeli mazlumların yanındayız

Genç çiftlere evlilik kredisi desteği 250 bin TL’ye çıkıyor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Cooper ile görüştü

NATO, Rusya'nın Zapad 2025 tatbikatı için karşı hazırlıklara başladı.

Polis merkezine saldırı soruşturmasında yeni gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ulusal Sumud Filosuna ait bir gemiye drone saldırısı yapıldı

Sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 24 kişi hakkında işlem başlatıldı

Ege Denizi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Şanlıurfa’da traktörle motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Yurt dışına çıkış harcında artış kararı Resmi Gazete'de

Tekirdağ’da anne ve oğlu servis aracının altında kaldı

Siyonist rejimden Humus'a hava saldırısı