• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Doç. Dr. Kavuran: ChatGPT ve benzeri uygulamalar çocuklar için büyük tehlikeler arz etmekte

26 Mayıs 2025, Pazartesi 08:14
26 Mayıs 2025, Pazartesi 08:14
Doç. Dr. Kavuran: ChatGPT ve benzeri uygulamalar çocuklar için büyük tehlikeler arz etmekte
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özellikle ChatGPT ve benzeri GAN sistemlerinde üretilen sahte görseller ve biyometrik veri güvenliği konularının büyük riskler taşıdığını ifade eden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kavuran, "Cep telefonları ve tabletleri ku

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kavuran, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin gelişimi, kullanım alanları ve etik konularına yönelik İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Yapay zekânın artık yalnızca akademik bir araştırma konusu olmaktan çıkıp günlük yaşam, endüstri ve kamusal hizmetlerde aktif rol aldığını belirten Doç. Dr. Gürkan Kavuran, Türkiye'nin 11. Kalkınma Planı ve Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile yapay zekâ teknolojilerine yönelik önemli adımların atıldığını ifade etti.

Yapay zekânın insan zekâsını taklit edebilen, öğrenme, problem çözme ve karar verme süreçlerinde etkili bir teknoloji olduğunu belirten Doç. Dr. Kavuran, bu sistemlerin gözlem yaparak öğrenmeyi, verilere dayanarak karar vermeyi ve karmaşık görevleri yerine getirmeyi sağladığını vurguladı.

"Yapay zekâ artık yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı değil"

Doç. Dr. Kavuran, "Yapay zekâ artık yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı değil; endüstriyel üretimin, sağlık hizmetlerinin, tarım teknolojilerinin ve çevre izleme sistemlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi." İfadelerini kullandı.

"İnsanla iş birliği içinde çalışan robotlar, güvenliği ve verimliliği artırıyor"

"Yapay zekâ destekli robotlar artık yalnızca fabrika ortamlarında değil; evlerde, hastanelerde, tarım alanlarında ve afet bölgelerinde de görev alıyor." diyen Kavuran, "İnsanla iş birliği içinde çalışan robotlar, güvenliği ve verimliliği artırıyor." dedi.

"Tanı süreci daha hızlı, daha doğru ve daha erişilebilir hale gelmektedir"

Yapay zekânın belki de en hızlı gelişim gösterdiği alanlardan birinin sağlık sektörü olduğunu kaydeden Kavuran, "Görüntü işleme teknikleri ile erken teşhis, kişiye özel tedavi planlarının oluşturulması ve hasta takibi gibi konularda yapay zekâ sistemleri, hekimlere büyük destek sağlamaktadır. Yapay zekâ sayesinde tanı süreci daha hızlı, daha doğru ve daha erişilebilir hale gelmektedir." ifadelerine yer verdi.

"Gıda güvenliği ve doğal kaynakların korunması açısından büyük avantajlar sunmaktadır"

Kavuran, "Tarım teknolojileri ise, yapay zekânın sürdürülebilirlik açısından ne denli kritik bir rol üstlenebileceğini göstermektedir. Akıllı sulama sistemleri, hastalık tahmini, verim optimizasyonu gibi uygulamalar, gıda güvenliği ve doğal kaynakların korunması açısından büyük avantajlar sunmaktadır." şeklinde konuştu.

"İklim değişiklikleri, hava kalitesi ve afet erken uyarı sistemlerinin takip edilebilebiliyor"

Büyük veri analizleri sayesinde iklim değişiklikleri, hava kalitesi ve afet erken uyarı sistemlerinin takip edilebildiğini aktaran Kavuran, "Çevre ve iklim konularında da yapay zekâ, büyük veri analizi yoluyla iklim değişikliğini izleyebilmekte, hava kalitesini tahmin edebilmekte ve afet erken uyarı sistemlerini desteklemektedir. Bu sayede daha yaşanabilir bir çevre için bilimsel temelli çözümler geliştirmek mümkün olmaktadır." diye kaydetti.

Kavuran, "Üretim ve otomasyon süreçlerinde ise yapay zekâ, Endüstri 4.0'ın temel taşını oluşturmaktadır. Arıza tahmini, kalite kontrol, enerji verimliliği ve esnek üretim hatları gibi birçok konuda yüksek katma değer sağlamaktadır." dedi.

Doç. Dr. Kavuran, yapay zekânın sadece teknolojik bir gelişim değil, aynı zamanda etik, hukuki ve toplumsal sorumluluklarla ele alınması gereken bir dönüşüm olduğunu belirtti.

"Cep telefonları ve tabletleri kullanan küçük yaştaki çocuklarımız için büyük tehlikeler arz etmektedir"

Özellikle ChatGPT ve benzeri GAN sistemlerinde üretilen sahte görseller ve biyometrik veri güvenliği konularının büyük riskler taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Kavuran, şöyle devam etti:

"Cep telefonları ve tabletleri kullanan küçük yaştaki çocuklarımız için bu tip uygulamalar büyük tehlikeler arz etmektedir. Sanal ortamda birçok gerçek olmayan ve yanıltıcı veri dolaşmakta, bu durum kişisel veri güvenliği açısından ciddi sorunlara yol açabilir."

Kavuran, "Ülkemizin 11. Kalkınma Planı kapsamında yapay zekâ öncelikli teknoloji olarak kabul edilmiş olup, yerli üretimin artırılması, verimliliğin yükseltilmesi ve kamu hizmetlerinde yapay zekâ kullanımına yönelik politikalar hayata geçirilmiştir. Ayrıca, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile uzman yetiştirme, AR-GE desteği, veri erişimi ve uluslararası iş birlikleri gibi alanlarda somut adımlar atılmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Görevimiz, bu süreci sağduyulu bir şekilde yönlendirmek ve toplumun her kesimi için faydaya dönüştürmektir"

Turgut Özal Üniversitesi olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Tıp Fakültesi'nde yapay zekâ destekli projelere imza attıklarını belirten Kavuran, son olarak şunları söyledi:

"Yapay zekâ geleceğimizi dönüştürme potansiyeline sahiptir. Ancak bu dönüşümün insan odaklı, etik temellere dayalı ve sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bilim insanları, mühendisler ve karar vericiler olarak görevimiz, bu süreci sağduyulu bir şekilde yönlendirmek ve toplumun her kesimi için faydaya dönüştürmektir." (İLKHA)

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Gazze’de insani kriz derinleşiyor

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’nun makam odasında dinleme cihazı bulundu

Rusya, uzaktan kumandalı uzay robotu Teledroid'i 2026'da fırlatacak

İngiltere'den Rusya'ya sert tepki

Dijital Dünyada Aile Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Bulgaristan'da bütçe tasarısı ve yolsuluk iddiaları protestolara yol açtı

EPDK ekim ayı LPG piyasası verilerini açıkladı

Bitlis merkezli operasyonda gözaltına alınan 62 şüpheliden 46’sı tutuklandı

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Epilepsinin en sinsi belirtisi: Sessiz ve kısa nöbetler! 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile PARHAD arasında ortak çalışma protokolü imzalandı

Siirt'te grup köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Şanlıurfa’da 3 bin 900 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Dr. Hüseyin Sudan: Kumarın ciddi psikolojik ve toplumsal zararları var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu