• BIST 100

    10382,89%-1,92
  • DOLAR

    41,34% 0,05
  • EURO

    48,47% -0,16
  • GRAM ALTIN

    4834,06% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7841,30% 0,00

Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!

27 Temmuz 2025, Pazar 12:56
27 Temmuz 2025, Pazar 12:56
Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Zayıflama iğnelerinin son dönemde kilo vermek isteyen pek çok kişinin ilgisini çektiğini belirten uzmanlar, bu durumun birçok sağlık riskini beraberinde getirdiğini söylüyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, zayıflama amacıyla kullanılan diyabet iğnelerinin etkileri ve riskleri hakkında bilgi vererek, doğal yollarla kilo kontrolü sağlamanın püf noktalarından bahsetti.

Diyabet için geliştirilen iğnelerin, zayıflama amacıyla rastgele kullanılması doğru değil!

Kilo verme yöntemleri arasında son dönemde sıkça gündeme gelen ‘zayıflama iğneleri’nin, hem kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin hem de dış görünümüne dikkat eden bireylerin ilgisini çektiğini dile getiren Yiğit, “Aslında diyabet tedavisi amacıyla geliştirilen bu iğneler, iştahı azaltmaları ve uzun süre tokluk hissi sağlamaları sayesinde zayıflama sürecinde de kullanılmaya başlandı.” dedi.

Bu iğnelerin, vücutta doğal olarak bulunan ve tokluk hormonu olarak bilinen GLP-1 adlı maddenin etkisini taklit ettiklerini aktaran Yiğit, “Normalde yemek yedikten sonra salgılanan bu hormon, beynimize ‘artık doyduk’ sinyali gönderir, mide boşalmasını yavaşlatır ve pankreastan insülin salgılanmasını artırarak kan şekerini dengede tutar. Yani hem iştahı azaltır hem de uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu mekanizmalar sayesinde kilo kaybına destek olabilir. Ancak bu iğnelerin herkes tarafından rastgele kullanılması doğru değil.” şeklinde konuştu.

Kilo verdirici iğneler, bilinçsizce değil; doktor takibiyle ve kişiye özel planla kullanılmalı!

Herhangi bir ilaç kullanımından etkili ve güvenli bir sonuç almak için mutlaka doktor gözetiminde başlanması ve tedavi sürecinin düzenli olarak izlenmesi gerektiğine vurgu yapan Yiğit, “Zira mide bulantısı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi şikâyetlerinin yanı sıra pankreas ve karaciğer fonksiyonlarını etkileyebilecek olası riskler de mevcut.” dedi.

Organların sağlığını korumak adına gerekli laboratuvar kontrollerinin hangi sıklıkla yaptırılması gerektiğinin hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini de kaydeden Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısacası ‘hızlı kilo verdiriyor’ diyerek bu enjeksiyonlara bilinçsizce yönelmek yerine, kişiye özel bir planlama ve tıbbi takip şarttır. Bu süreçte unutulmaması gereken bir diğer önemli konu ise hızlı kilo kaybının sadece yağ değil, kas kaybına da yol açabileceğidir. Kas kaybı sadece güçsüzlük değil, aynı zamanda elmacık kemikleri, yanaklar ve göz altı gibi bölgelerde hacim azalmasına da neden olabilir. Halk arasında ‘sönük yüz’ olarak bilinen bu durum, özellikle hızlı kilo veren kişilerde daha sık görülür. Bu nedenle bu tedaviler uygulanırken mutlaka bir diyetisyen eşliğinde ilerlenmeli, yeterli protein, enerji ve kas koruyucu beslenme planı kişiye özel olarak hazırlanmalı. Beslenmenin doğru şekilde desteklenmediği hiçbir süreç sağlıklı ya da sürdürülebilir olmaz.”

Bazı besinler, GLP-1 hormonunu artırarak kilo kontrolüne destek olabilir!

İştahı kontrol altına almak ve zayıflamak için sadece iğne tedavilerine mecbur olunmadığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Son yıllarda yapılan  araştırmalar bazı besinlerin ve doğal bileşenlerin, vücutta GLP-1 hormonunun salınımını artırarak kilo kontrolüne destek olabileceğini bildirmektedir. Bu sayede hem kan şekeri kontrolü sağlanabiliyor hem de iştah yönetimi konusunda doğal, sürdürülebilir ve güvenli bir destek sunulabiliyor.” dedi.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bazı koyu renkli orman meyvelerinin vücutta GLP-1 hormonunun doğal salınımını destekleyebileceğini gösterdiğini aktaran Yiğit, “Özellikle yaban mersini, böğürtlen, ahududu, kızılcık (cranberry) ve frambuaz gibi ‘berry’ türü meyveler, içeriklerindeki yüksek antosiyanin sayesinde dikkat çekiyor. Bu güçlü iştahı ve kan şekerini antioksidanlar yalnızca hücreleri oksidatif hasardan korumakla kalmaz; aynı zamanda düzenleyen biyolojik süreçleri de destekleyebilir.” açıklamasını yaptı.

Doğal olan her şey zararsız değil; etkili olan her şey de herkes için uygun değil!

Bazı araştırmaların, bu meyvelerin düzenli tüketimiyle GLP-1 hormon salınımının artabileceğini ve bunun da hem tokluk hissini uzatmaya hem de kan şekeri dengesini korumaya yardımcı olabileceğini bildirdiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

“Renkleriyle cezbeden bu meyveler, dengeli bir beslenme planı içinde zayıflama sürecine doğal ve lezzetli bir katkı sunabilir. Benzer şekilde, zerdeçalın içeriğindeki kurkumin bileşiği de GLP-1 salınımı üzerinde olumlu etki gösterebilir. Ancak bu etkiyi gösterebilmesi için zerdeçalın yağ veya karabiberle birlikte tüketilmesi önerilir; çünkü kurkuminin emilimi tek başına oldukça düşüktür.

Zayıflama iğneleri ya da doğal alternatifler... Her iki yaklaşımın da bilimsel karşılıkları ve sınırları var. Önemli olan, hangi yöntemin sizin için en uygun olduğunu belirlerken bilimsel veriye ve uzman görüşüne kulak vermek. Doğal olan her şey zararsız değildir; etkili olan her şey de herkes için uygun değildir. Bu dengeyi sağlamak, ancak bilinçli bir planlama ile mümkündür.”  (İLKHA)

Rize’de dere yatağına yuvarlanan yabancı uyruklu turist hayatını kaybetti

Gazeteci Yel: Memleketimizdeki kripto siyonistleri neden deşifre etmiyoruz?

Çekya Rusya'nın Prag Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırdı

Erzincan’da ekmeğe yüzde 25 zam

Ormanların imara açılacağı iddiası yalanlandı

BMGK isim vermeden Doha saldırısını kınadı

7 yıldır yürüyemeyen hasta, 9 günlük tedaviyle ayağa kalktı

Mardin halkı Gazze için duada buluştu

Adıyaman’da silahlı kavga: 1 ölü

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı’ndan “Gazze için Dua” programı

Ankaralılar Gazze için dua programında buluştu

Bingöl'de tandırdan kaynaklı yangın

Siirt’te çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi

Vanlılar “Gazze için dua” programında buluştu

Bilecik'te Hamsu Köprüsü geçici süreyle araç trafiğine kapatıldı

Batman’da bariyerlere çarpan otomobilde 1'i ağır, 2 yaralı

Letonya'dan hava sahası kararı

Diyarbakır'da pikap kaldırıma çıktı: 3 yaralı

Rusya: Donbas bölgesinde bazı önemli noktalar ele geçirildi

Diyarbakır'da eller Gazze için semaya kalktı

Gümüşhane'de ambulans devrildi: 3 yaralı

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Denizli’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Dışişleri Bakanı Fidan İtalya'da

Kovancılar’da çatı yangını korkuttu

Ankara'da 3.5 büyüklüğünde deprem

Eski CHP’li Manavgat Belediye Başkanı ve kardeşi tutuklandı

Bakan Kurum: Faizsiz devlet destekli finansman sistemi başlıyor

Fransa’daki protestolarda 675 kişi gözaltına alındı

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Parsel mağduriyetine çözüm geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rize’de dere yatağına yuvarlanan yabancı uyruklu turist hayatını kaybetti

Gazeteci Yel: Memleketimizdeki kripto siyonistleri neden deşifre etmiyoruz?

Çekya Rusya'nın Prag Büyükelçisi'ni Bakanlığa çağırdı

Erzincan’da ekmeğe yüzde 25 zam

Ormanların imara açılacağı iddiası yalanlandı

BMGK isim vermeden Doha saldırısını kınadı

7 yıldır yürüyemeyen hasta, 9 günlük tedaviyle ayağa kalktı