• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Doğaseverler Halfeti’de ’karagül’ü aradı

16 Mayıs 2024, Perşembe 04:10
16 Mayıs 2024, Perşembe 04:10
Doğaseverler Halfeti’de ’karagül’ü aradı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Doğaseverler Halfeti’de ’karagül’ü aradı

Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen ’karagül’e dikkat çekmek isteyen doğaseverler, ilçeye gelerek her yerde karagülü aradı.
Doğaseverler, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında 'Sakin şehir' ağına dahil ettiği Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenledi. Doğaseverler, dünyada sadece Halfeti’de yetişen karagüle dikkat çekmek için yapılan etkinliklerde tarihi alanları gezip müzik eşliğinde eğlendi. Daha önce karagülün doğal yetişme alanı olan ve baraj sularının yükselmesiyle su altında kalan Çekem köyüne de giden 120 kişilik doğasever grubu, suda yüzüp bölgede yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında arazide doğal olarak yetişen karagülü arayan doğaseverler, herhangi bir şey bulamayınca ilçedeki seralara gitti. Serayı gezen doğaseverler, Karagülü görme imkanı buldu. Tekne turu da yapan doğaseverler, endemik türler arasında bulunan karagülün daha çok yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Şu anda su ile kaplı olan alanlarda karagül yetiştiğini söyleyen Mehmet Altundağ, 'Bir zamanlar bu ıssız köyde insanlar yaşıyordu. Arkadaşların şu an yüzdüğü yerde Karagül yetişiyordu. Köyde gezdik, ama Karagül’ü bulamadık” dedi.
Karagülün şu anda sadece seralarda yetiştiğini söyleyen Başak Helin Güneş, 'Şu an arkadaşların yüzdüğü yerde karagül yetişiyordu. Suların yükselmesi ile beraber karagülün doğal yetişme alanları çok daraldı. Karagül şu an sadece seralarda yetiştiriliyor” ifadelerini kullandı.
Bölgede artık karagül yetiştiricisinin azaldığını da dile getiren Aysel Ciğerlioğlu, 'Karagül endemik bir bitkidir. Sadece Halfeti’de yetişiyor ama suların yükselmesinden dolayı fazla yetiştirilemiyor.” Dedi.
Karagülü göremediklerini söyleyen Yunus Emre Şimşeksoy, 'Karagülü doğal ortamda görmek amacıyla geldik ama karagülü ancak seralarda bulabildik” şeklinde konuştu.
Yürüyüşte karagüle rastlamadıklarını söyleyen Jiyan Akın, 'Yürüyşümüş sırasında karagüle rastlayamadık ancak seralarda bulabildik” dedi.
Karagüle sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen Rukiye Çiftçi, ”Karagüle sahip çıkmamız gerekiyor. Gülümüz Urfa dışına çıktığında rengi değişiyor” ifadelerine yer verirken Elif Alaybeyi ise 'Karagülü yerinde gördük. Gerçekten ilgi çekiciydi” diye konuştu.
Etkinliğe Şanlıurfa Kamp Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü (Urfakamping) ile Şanlıurfa Mimarlar ve İç Mimarlar Odası üyeleri katıldı.

Şanlıurfa’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

BM: Gazze'de 10 bin aileye nakdi yardım yapıldı, ama gıda bulunamıyor

Gazze'de kıtlık nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında kurutma mesaisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yatağa bağlı kalmış 4 çocuk babası, ameliyat için hayırseverlerden yardım bekliyor

Siyonist analist: israil tarihinin en büyük yenilgilerinden biriyle karşı karşıya

Batman'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Palandöken: Serbest piyasa vatandaşın lehine işlemeli

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı