• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,94% 0,15
  • EURO

    51,96% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7396,17% 0,88
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
Doğu Akdeniz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

Almanya'nın arabuluculuğunda Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz2de anlaşma için yürüttüğü ancak Yunanistan'ın Mısır ile anlaşmasıyla durdurulan görüşmelerde hareketli dakikalar yaşanıyor. Son gelişmelerin ardından Almanya Başbakanı Merkel'in önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi.

Almanya'nın arabuluculuğunda yürütülen, ancak Türkiye'nin son anda durdurma kararı aldığı Yunanistan görüşmelerinde yaşananların detaylarına Milliyet gazetesi ulaştı.

BERLİN'DE BULUŞMA

İki ülke yaklaşık 2.5 ay önce Almanya'nın da girişimleri ile masaya oturmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görev için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ı görevlendirirken, Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililer de muhataplarıyla görüşmelere başladı.

Heyetler önce Atina'da ardından da İstanbul'da bir araya gelme konusunda anlaşırken, Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmaları nedeniyle Yunan tarafı, 'Bu tartışma varken Atina'da görüşmek doğru olmaz' dedi. Heyet İstanbul'a davet edilirken 'Orada görüşmek ise imkansız' karşılığı verildi. Daha sonra heyetler 'tarafsız bölge' olarak Berlin'de bir araya gelmeye karar verdi.

Görüşmeler sonucu geçen hafta heyetler üç temel başlıkta anlaştı. Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz krizinin sonuçlanması için 'karşılıklı istikşafi görüşmelere başlanması', 'siyasi görüşmelere başlanıp, hız verilmesi' ve 'askerler arasında güven beyanını artıran toplantılara yeniden başlanılması' konularında 7 Ağustos’ta ortak niyet beyanı açıklamasına hazırlanılırken, Yunanistan bu açıklamaya saatler kala 6 Ağustos'ta Mısır ile deniz yetki anlaşması imzaladı.

2.5 aylık görüşmeler boyunca Yunan tarafından, 'Biz Mısır ile görüşüyoruz' gibi bir ifade kullanılmamışken ortaya çıkan durum üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başta olmak üzere Türk tarafı muhataplarına ulaşarak, 'Bu girişimi kabul etmiyoruz, bir daha olmayacağına dair söz istiyoruz' mesajını iletti.

'KABUL ETMİYORUZ'

Kalın muhatabına 'Türkiye Cumhuriyeti adına müzakere yapan kişi olarak Türkiye'yi dışarıda bırakan, Doğu Akdeniz'de ikili, üçlü ya da çoklu her türlü girişimi kabul etmediğimizi iletiyorum. Bunu kayda geçiriyorum. Biz bir taahhüdün altına giriyoruz ve aynı tavrı da sizden bekliyoruz' dedi.

Yunan tarafı ise 'Bu bizim Türkiye görüşmelerimiz ile ilgili bir konu değil. Mısır ile çalışıyorduk, denk geldi' karşılığını verdi. Yunanistan'ın tavrı nedeniyle konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarıldı. Erdoğan da 'görüşmeleri durdurun' talimatı verince açıklamadan vazgeçildi.

Konunun iletildiği Alman makamları ile süreçten haberdar olan NATO yetkilileri, Mısır ile yapılan anlaşmadan önceden haberleri olmadığını iddia ederek Türkiye'nin masadan kalkmamasını istedi. Ankara'nın yanıtı da 'Artık bunu bizimle değil, Yunanistan ile konuşun' oldu. Türkiye'nin Merkel'in ricası ile Oruç Reis'i bölgeye göndermeyerek 'jest' yapıldığı da buna karşın Yunanistan'ın tavrının kabul edilemeyeceği de taraflara iletildi.

MERKEL, ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Oruç Reis'i NAVTEX ilan ettiği bölgeye gönderdi. Türkiye, NATO, AB ve Alman makamlarla diplomatik temaslarını sürdürürken, Yunanistan'ın tavrı da eleştirildi. Almanya Başbakanı Merkel'in ise önceki gün Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu, bugün veya yarın ikili arasında bir görüşme gerçekleşebileceği kaydedildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

70 bin mümin Aksa'da teravihte buluştu

Çorum’da silahlı saldırıyla ilgili 6 şüpheli tutuklandı

Giresun merkezli 3 ilde uyuşturucu operasyonunda 29 tutuklama

Bakan Gürlek: Kamu görevlisine silah çekenler adalet önünde hesap verecek

Erzurum’da yoğun kar nedeniyle kriz masası kuruldu

Bakanlıktan personel alımı iddialarına ilişkin açıklama

İstanbul’da uyuşturucu operasyonunda silahlı çatışma

Siirt’te Ramazan coşkusu tasavvuf ezgileriyle yaşatıldı

Sahte polis çetesine eş zamanlı operasyon: 4 tutuklama

Aksaray’da yasa dışı avcılık yapan iki kişiye 191 bin TL ceza

Siirt’te kar yağışı nedeniyle 6 araç zincirleme kazaya karıştı

Bot arızalandı, AFAD mahsur kalan 2 kişiyi kurtardı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da geleneksel iftar buluşması

Suriye’de mayın patlaması: 3 ölü, 2 yaralı

Siirt’te kardan kapanan köylerdeki hastalar hastanelere ulaştırıldı

Filipinler, Japonya ve ABD'den Bashi Kanalı'nda tatbikat

Ukrayna ile Slovakya arasında Drujba petrol boru hattı gerginliği

Nijerya'da pazar yerine silahlı saldırı: 21 ölü, çok sayıda yaralı

İzmir'de çatı onarımı sırasında genç işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti

Siirt'te 9 kilo 300 gram kubar esrar ele geçirildi

Kongo'da 171 cesedin bulunduğu iki toplu mezar tespit edildi

Siyonist işgalciler Ramazan ayında da saldırıyor: Gazze'de 7 şehit çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Malatya'da OSB sayısı 5'e yükseliyor

Afganistan-Pakistan geriliminin son dönemdeki tırmanışının ardında ne var?

Yollara Güvenle Çıkmak İçin Sanayide Hummalı Çalışma

Brezilya'daki sel ve toprak kayması: 59 ölü, 15 kayıp

Samsun'da otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

ABD, Venezuela petrolü taşıyan tankere tamamen el koymak istiyor

Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz, barış sonrası Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini ima etti

Rusya’dan Google’a rekor ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


70 bin mümin Aksa'da teravihte buluştu

Çorum’da silahlı saldırıyla ilgili 6 şüpheli tutuklandı

Giresun merkezli 3 ilde uyuşturucu operasyonunda 29 tutuklama

Bakan Gürlek: Kamu görevlisine silah çekenler adalet önünde hesap verecek

Erzurum’da yoğun kar nedeniyle kriz masası kuruldu

Bakanlıktan personel alımı iddialarına ilişkin açıklama

İstanbul’da uyuşturucu operasyonunda silahlı çatışma