• BIST 100

    9150,79%0,42
  • DOLAR

    38,61% 0,11
  • EURO

    43,79% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4191,50% 1,40
  • Ç. ALTIN

    6785,64% 1,89

Doğumsal kalp hastalıklarında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor

SAĞLIK 14.02.2025 10:54:18 0
Doğumsal kalp hastalıklarında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor

Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedide Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının yılda yaklaşık 15-20 bin bebekte görüldüğünü belirtti.

7-14 Şubat tarihleri arası farkındalık haftası olarak kabul gören Doğumsal Kalp Hastalıkları Haftası, doğuştan kalp hastalıkları bulunan bebeklerin erken tanı ve tedavi süreçlerinin önemini vurguluyor.

Erken tanının hayat kurtaran etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Vedide Tavlı, ailelerin bilinçlenmesi ve tanı sürecinin hızlandırılmasının kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Tavlı, doğumsal kalp hastalıklarının yılda yaklaşık 15-20 bin bebekte görüldüğünü belirterek şu bilgileri paylaştı:

"Bu hastalıklar bazen doğumdan sonraki ilk günlerde belirti göstermeyebilir ancak ilerleyen dönemlerde fark edilebilir. Kadın doğum uzmanları ve yeni doğan hekimlerinin dikkatli muayenesi ve erken taramalar hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle, hastalıkların yarısının bir yaşından önce erken tanı ve tedavi gerektirdiğini biliyoruz."

Prof. Dr. Tavlı, hastanedeki izlem süreçlerinde puls oksimetre ile ısrarlı düşük oksijen oranları uzman çocuk kardiyoloğunun değerlendirmesini gerektirmektedir. Böyle bir durumda, bebek mutlaka bir uzman kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. Erken müdahale, hayat kurtarıcıdır." ifadesini kullandı.

Erken dönem belirtilere dikkat çeken Tavlı, “Doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen belirtileri; dudak çevresinde morarma, solunumda hızlanma, beslenme sırasında zorluk ve sık sık memeyi bırakma, emme sırasında terleme, genel halsizlik ve büyük güçlükle nefes alıp verme, sürekli solunum zorluğu ve öksürük. Ailelerin bu belirtileri gözlemlemeleri durumunda vakit kaybetmeden bir çocuk kardiyoloğuna başvurmaları önemlidir.” dedi.

Doğumsal kalp hastalıklarının oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin büyük etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tavlı, şu noktalara dikkat çekti: "Gebelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyonlar, diyabet ve genetik yatkınlık doğumsal kalp hastalıklarının riskini artırabilir. Bu nedenle, anne adaylarının gebelik sürecinde dikkatli olmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları hayati önem taşıyor. Doğumsal kalp hastalıklarının doğum öncesinde tespit edilmesi mümkün. Fetal ekokardiyografi, gebeliğin 19. haftasından itibaren kalp hastalıklarını belirleyebiliyor. Bu sayede, doğumun uygun koşullarda gerçekleşmesi ve bebeğin ihtiyacı olan tüm tıbbi müdahalelerin planlanması sağlanabiliyor."

Doğumsal kalp hastalıklarının toplumdaki farkındalığını artırmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Tavlı, ailelerin bebeklerinde herhangi bir kalp hastalığı belirtisi fark ettiklerinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğini söyledi. (İLKHA)

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısı

Cezaevi firarisi düğün salonunda saz çalarken yakalandı

Siyonist Bakan Smotrich: Profesyonelce çalışıyoruz, Filistin devletini fiilen öldürüyoruz

İşgalciler Nur Şems Mülteci Kampı'nı haritadan silmeye çalışıyor

Siyonist rejimden sivillerin sığındığı okula saldırı: En az 30 şehit, 100'e yakın yaralı

Ankara-Niğde Otoyolu’nda kaza: Ters yönde giden araç 4 can aldı

Hindistan cami bombaladı

Pakistan, Hindistan'a ait 5 savaş uçağı ve 1 İHA'yı düşürdüğünü açıkladı

Pakistan Başbakanı Şerif: Hindistan'ın saldırıları bir savaş eylemi; gerekli cevap veriliyor

Pakistan, 2 Hint savaş uçağını düşürdü

Hindistan, Pakistan'a ve Azad Keşmir'e saldırı başlattı

El Mesire TV: Amerika, Yemen’e boyun eğmek zorunda kaldı

Ensarullah liderlerinden El Meşat: Gazze'ye yönelik desteğimiz bedeli ne olursa olsun değişmeyecek

Umman: ABD ile Ensarullah arasında Kızıldeniz'de ateşkes sağlandı

Türkiye'den işgalci rejimin bölgedeki saldırılarına tepki

UNRWA Komiseri Lazzarini'den işgalci rejimin yardım dağıtım planlarına tepki

Hindistan'da yağış ve fırtınalar nedeniyle 14 kişi öldü

Güvenli taşıt değil, güvenli sürücü önemli

Teknofest şampiyonları Vali Yavuz'u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

Yazar Dr. Turan: Kudüs, bir cihan hâkimiyeti simgesidir

Malatya'da LGS öğrencilerine motivasyon semineri verildi

Malatya'da TOKİ beton santralleri istişare toplantısı yapıldı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Putin görüştü

Mardin’de “Mera Islah Projeleri” sayesinde 85 bin hayvanın ihtiyacı karşılanacak

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Rezerv alanlar hızla yükseliyor

Bingöl'de kardeşini kasten öldürmek suçundan aranan şahıs yakalandı

Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı

Ağrı'dan 175 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl Dörtyol esnafına ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ