• BIST 100

    11060,39%0,81
  • DOLAR

    42,04% -0,04
  • EURO

    48,44% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5421,66% 0,18
  • Ç. ALTIN

    8921,73% -0,71

Doktor, mühendis ve işçiler toplandı, depremzedelere ısı ve ışık kaynağı yaptı

09 Şubat 2023, Perşembe 22:50
09 Şubat 2023, Perşembe 22:50
Doktor, mühendis ve işçiler toplandı, depremzedelere ısı ve ışık kaynağı yaptı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Doktor, mühendis ve işçiler toplandı, depremzedelere ısı ve ışık kaynağı yaptı

Konya’da doktor, mühendis ve çalışan işçilerden oluşan arkadaş grubu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle bölgeye gönderilmek üzere, 2 gün içerisinde konserve kutularına 12 saat yanma özelliği olan kamp ocağı olarak bilinen siper mumu üretti.
Konya’da görev yapan doktor, mühendis, üniversite öğrencileri ve işçi çalışanlarından oluşan arkadaş grubu, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle bölgedeki depremzedelerin faydasına bir çalışma yapmak için fikir alışverişinde bulundu. Yapılan istişare sonrası Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Şefik Atabekoğlu, oğluna kampta kullanması için yaptığı kamp ocağı olarak bilinen siper mumu yapabileceklerini önerdi. Yapılan deneme üzerine sanayi sitesinde bulunan bir iş yerinde bir araya gelen 30 kişilik grup, depremzedeler için üretime başladı. Yapılan çalışmayla mum hammaddesi olan parafin yakılan ocakta eritilerek konserve kutularının içerisine yerleştirilen karton parçalarının üzerine dolduruldu. Donmaya bırakılan kamp mumları daha sonra deprem bölgesindeki vatandaşlar için hazır ısı ve ışık kaynağı haline getiriliyor.

“Hiç olmazsa ellerini daha rahat ısıtsınlar”
Deprem bölgesinde su, ısı ve ışığa ihtiyaç olduğunu anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Şefik Atabekoğlu, “Şu anda orada sahra şartları var. Suya, ısıya, ışığa ulaşmak çok zor. Hangisine yardımcı olabiliriz diye düşündüğümüzde işte bizim çocuklarımız, arkadaşlarımızla kampçılık yapanlardan bildiğimiz, daha önce onlara yaptığımız ‘siper mumu’ diye bilinen bir tür uzun süre yanan kamp ocağı, orada da ihtiyaç olacağını düşündük. Özellikle oradaki doktor arkadaşlarımızdan mum dahi olsa gönderin deyince bari bunu yapalım, hiç olmazsa ellerini daha rahat ısıtsınlar. Ufak su ısıtma işlerinde veya ışığından faydalanabilirler. Açık havada kullanılabilecek ısı ve ışık kaynağı yapalım diye düşündük. Bu konu üzerine arkadaşlarımızla organize olduk, bu işe başladık” dedi.
Birçok meslek grubu arkadaşı ile bu çalışma için organize olduklarını anlatan Doktor Şefik Atabekoğlu, “2. Dünya Savaşı’nda Rus askerleri de kullanmış, çantalarında donmamak üzere bulunması zorunlu olan malzemelerden biri olduğunu öğrendik. Ukrayna Savaşı’nda da şu anda Ukrayna’da sipere giden veya evinde elektrik, su, doğal gazı olmayan insanlar için devletin öncülüğünde belli yerlerde yapılıp gönderildiğini yine internet haberleri olarak aldık. Ben kanser cerrahıyım, ortopedist arkadaşım, birkaç tane mühendis arkadaşımız, ziraat mühendisliğinde ve diğer mühendisliklerde okuyan öğrenci arkadaşlar ve bu iş yerinde çalışan işçi arkadaşlarımız gönüllü olarak geldiler. Yaklaşık 30 kişi olarak 2 - 3 gündür bunun hazırlıklarını yapıyorduk. Bu akşam inşallah tamamladık, elhamdülillah diyoruz. Yarın da oraya göndermeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

“İnşallah Türkiye’de de insanlara yardımcı olur”
Siper mumu nasıl yaptıklarını anlatan Dr. Atabekoğlu, “Konserve kutusunun içini kartonlarla dolduruyoruz. Burada el emeği lazım o alanda da arkadaşlarımız o bölümü hallediyor. Daha sonra parafin kullanıyoruz yanıcı madde olarak. Mumun yapılışında kullanılan parafin, konserve kutusunun içine kartonları yerleştirdikten sonra ısıtılarak eritilmiş parafin üzerine dökülüyor. Ufak bir fitil olsun diye bir karton parçası bırakıyoruz. Parafin donunca dökülmez, dağılmaz, etrafa yayılmaz, taşıması kolay bir ısı ve ışık kaynağı ortaya çıkmış oluyor. İnşallah Türkiye’de de insanlara yardımcı olur” diye konuştu.
[gallery ids=',98764,98765,98766,98767,98768,98769,98770,98771,98772']

Çin uydusu "Yaogan-46" uzaya gönderildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline varıldığında inşallah kazanan 86 milyonun her bir mensubu olacaktır

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı kitapseverlerden yoğun ilgi görüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Her rezerv alanında bir taziye evi inşa ediliyor

Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı

İngiltere'de tren raydan çıktı: 4 yaralı

Siirt'te “Gençliği Aydınlığa Çıkaracak Vesileler” konferansı düzenlendi

Kurtulmuş: Bu sefer biz kazanacağız, kardeşlik ve dayanışma hakim olacak

Güney Lübnan'a düzenlenen siyonist saldırıda 2 şehit, 7 yaralı

Gaziantep'te 40 bin öğrenciye ayakkabı desteği

Gazze Sağlık Bakanlığı: İşgalden 45 şehidimizin cenazesini teslim aldık

Gaziantep’te uyuşturucu madde suçundan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Hafızlık sadece ezber değil, Kur'an ahlakını yaşamak ve yaşatmaktır

Siyonist işgalciler ateşkesten bu yana 238 Filistinliyi şehit etti

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

Batman'da okuma yazma kurslarına yoğun ilgi

Diyarbakır’da silah ve kaçakçılık operasyonu

Balıkesir’de 95 bin 620 uyuşturucu hap ele geçirildi: 1 tutuklama

Mardin'de iki otomobil kafa kafaya çarpışı: 1'i ağır 6 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile görüştü

Diyarbakır’da geniş çaplı operasyon: 51 kişi yakalandı

Batman Oymataş OSB'de 48 sanayi parseli yatırımcılara tahsis edilecek

Batman'da kitap fuarı rekor katılımla tamamlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: HAMAS anlaşmaya riayet noktasında oldukça kararlı ancak israil bahanelerin arkasına sığınıyor

Batman'da su üstü arama ve kurtarma tatbikatı yapıldı

İran plakalı yolcu otobüsündeki yangın tüplerinin içinde uyuşturucu çıktı

Yeşilyurt'ta 'fizik tedavi ve sağlıklı yaşam seminerleri' başladı

Mardin’de 29 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 3 kişi tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin uydusu "Yaogan-46" uzaya gönderildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye menziline varıldığında inşallah kazanan 86 milyonun her bir mensubu olacaktır

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı kitapseverlerden yoğun ilgi görüyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Her rezerv alanında bir taziye evi inşa ediliyor

Amazon, 38 milyar dolarlık anlaşmayla OpenAI'ya "bilgi işlem gücü" sağlayacak

ÖĞ-DER: Eğitimde batıcı bakıştan vazgeçilmeli, ahlaki değerler esas alınmalı

Bakan Tekin: 22 bin 487 öğrenci YLSY bursundan yararlandı