• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,17% 0,15
  • EURO

    50,86% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7251,60% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

15 Eylül 2023, Cuma 16:50
15 Eylül 2023, Cuma 16:50
Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada yer alan Adıyaman’da hasat başladı.
Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı.
Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben bu hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum. Bol kazançlı olmasını diliyorum. Mevla’m bizlere yardım etsin. Çünkü tarımda biz ne kadar her şeyi mükemmelleştirirsek mükemmelleştirelim bir yönümüzle Mevla’mın verdiğine, doğaya bağımlıyız. İnşallah her şey dilediğimiz gibi olur. Yağışlar istediğimiz zamanda olur, hava sıcaklıkları istediğimiz gibi gelişir hep böyle bereketli güzel hasatlar gerçekleştiririz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirterek, “Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor” diye konuştu.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bölgeye uçak gemisi gönderen Fransa'nın askerleri Erbil'de vuruldu: Bir subay öldü, 6 asker yaralandı

İşgalciler iki Filistinli genci şehit etti: HAMAS, Zaatara ve Ramat Gan eylemlerini övdü

Direnişten hedefli operasyon: ABD yakıt ikmal uçağı Irak'ta düşürüldü

Kudüslüler 13 gündür Mescid-i Aksa'nın kapılarının önünde namaz kılıyor

İran, siyonist rejim ve ABD üslerini füzelerle vurdu

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok

Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde

Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi

ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü

DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı

Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı

Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği

Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu

Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor

Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu

Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit

Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı

TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada

Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı

Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı

Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek

Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü

Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek

Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu

İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller

Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bölgeye uçak gemisi gönderen Fransa'nın askerleri Erbil'de vuruldu: Bir subay öldü, 6 asker yaralandı

İşgalciler iki Filistinli genci şehit etti: HAMAS, Zaatara ve Ramat Gan eylemlerini övdü

Direnişten hedefli operasyon: ABD yakıt ikmal uçağı Irak'ta düşürüldü

Kudüslüler 13 gündür Mescid-i Aksa'nın kapılarının önünde namaz kılıyor

İran, siyonist rejim ve ABD üslerini füzelerle vurdu

Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor

Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok