• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

15 Eylül 2023, Cuma 16:50
15 Eylül 2023, Cuma 16:50
Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada yer alan Adıyaman’da hasat başladı.
Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı.
Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben bu hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum. Bol kazançlı olmasını diliyorum. Mevla’m bizlere yardım etsin. Çünkü tarımda biz ne kadar her şeyi mükemmelleştirirsek mükemmelleştirelim bir yönümüzle Mevla’mın verdiğine, doğaya bağımlıyız. İnşallah her şey dilediğimiz gibi olur. Yağışlar istediğimiz zamanda olur, hava sıcaklıkları istediğimiz gibi gelişir hep böyle bereketli güzel hasatlar gerçekleştiririz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirterek, “Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor” diye konuştu.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı: 3 gözaltı

Diyanet Başkanı Arpaguş: İslam düşmanlığına karşı durmak insanlık borcudur

Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?

Eric Cantona’dan Trump’a savaş göndermesi: Savaş başlatan başkanlar cepheye gitmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,93 olarak açıklandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Hürmüz Boğazı açıklaması

Adana’da 4,1 milyon kaçak makaron ele geçirildi

Peygamber Sevdalıları: Kadir Gecesi'ni ibadet, dua ve muhasebe ile değerlendirelim

Esnafın bitmeyen kâbusu: Yağmurla gelen su baskınları

Cezaevinden firar eden hükümlü jandarma tarafından yakalandı

Pendik’te silah operasyonu: 44 tabanca ele geçirildi

İran Devrim Muhafızları: Netanyahu’ya yönelik saldırılar sürecek

İşgalciler, bayram alışverişine giden aileyi kurşunladı: 2'si çocuk 4 Filistinli şehit oldu

Ulusal staj programı başvuruları 31 Mart’a kadar uzatıldı

Trump’tan “Küstah” açıklama: Hark Adası’nı eğlence olsun diye yine vurabiliriz

İran: ABD ve işgal rejimi İran İHA’sını taklit ederek bölge ülkelere saldırıyor

İran'dan siyonist işgal rejimine bilgi sızdıran 20 ajan yakalandı

İşgal rejiminin gece Lübnan saldırısında 14 kişi şehit oldu

19 il için sarı kodlu uyarı

Netanyahu ilk defa askeri kabine toplantısına katılmadı

İşgalci ABD Rümeylan Üssü’nden çekildi

Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Konya Kapu Camii’nde Ramazan’ın son günlerinde itikâf yoğunluğu

Aksaray’da acı kaza: Anne ve baba hayatını kaybetti, 4 çocuk ağır yaralı

Mehmet Salih Seyhan Kimdir?

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te göçmen kaçakçılığı: 3 gözaltı

Diyanet Başkanı Arpaguş: İslam düşmanlığına karşı durmak insanlık borcudur

Palandöken: Esnaf bayramda 100 milyar liranın üzerinde ciro bekliyor

İran’ın misillemelerine karşı ABD’den medyaya tehdit

Bakan Gürlek: İslamofobi değil, İslam düşmanlığı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

Sürücülerin merak ettiği düzenleme: Hangi ekranlar yasak?