• BIST 100

    10057,31%1,09
  • DOLAR

    39,83% 0,05
  • EURO

    47,04% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4297,53% 1,65
  • Ç. ALTIN

    6852,68% 3,13

Domates fiyatları tarlada 35 kuruşa düştü

16 Ağustos 2020, Pazar 01:36
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Domates fiyatları tarlada 35 kuruşa düştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Domates fiyatları tarlada 35 kuruşa düştü

Türkiye’deki salça fabrikaların yüzde 70’inin bulunduğu iki ilçede fabrikaların tek taraflı fiyat belirleme politikaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pandemi sürecinde “Ekilmedik yer kalmasın” çağrısı üzerine domates ekimlerini yoğunlaştıran çiftçiler domates fiyatlarının 35 kuruşa kadar düşmesi, düşürülmesi nedeniyle maliyetlerinin altında satış gerçekleştiriyor.

Çiftçiler şimdi kendilerini koruyacak yasanın bir anca önce hayata geçmesini bekliyor. Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, “Önümüzdeki yıl domates ektirmemek için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, domates fiyatların dip seviyelere düşmesi ve salça fabrikaların fırsatçılık yaptığının altını çizdiği açıklamalarında yetkililere seslendi.

Aydemir yaptığı açıklamada, “Karacabey ve Mustafakemalpaşa Türkiye’nin domates ihtiyacının yüzde 40’ını karşılarken, Türkiye’deki toplam salça fabrikalarının yüzde 70’i bu bölgede bulunuyor. Bu yıl çiftçilerimiz mısırdan çok domates ekti. Ekimler başladı ama iklim şartlarından ve yağışlardan dolayı hastalıklar baş gösterdi. Domateslerin bir kısmı hastalıklardan dolayı yandı. Yüzde 40 verim kaybı yaşandı. Hastalıklardan dolayı çiftçilerin ilaçlama maliyetleri iki katına çıktı. Salça fabrikalarında ürünlerdeki hastalıklardan ve yanmalardan dolayı korku başladı.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısından sonra ürün çok olduğu için; sanayiciler fiyatları düşürdü. Bir kilo domatesin ortalama maliyeti 60 kuruşa kadar çıktığı bu dönemde sanayiciler 35-40 kuruşa domates almayı amaçladılar. Bu yıla kadar salça fabrikalarının yanındaydık fakat pandemi nedeniyle zor günler geçirdiğimiz bu günlerde çiftçileri zarara uğratacak kadar düşük fiyatta alım yapan fabrikalara artık fırsat vermeyeceğiz. Onların fırsatçılığına göz yumarsak çiftçimizin seneye tarım yapacak sermayesi elinde olmayacak ve bu kriz tüm Türkiye’yi, tarım sektörünü ciddi anlamda etkileyecek. Bu süreç bu şekilde devam eder çiftçi sahipsiz bırakılırsa, çiftçiler iflas edecek ve domates üretimi duracak.” dedi.

“Çiftçiler boş senetlere imza attırılıyor'

Çok çarpıcı açıklamalarda bulunan ve salça fabrikalarının çiftçileri iflasın eşiğine getiren adımlarından bahseden Aydemir, “Hastalıklardan ve yanmalardan dolayı domateslerde erken oluşmalar başladı. Bunlarla beraber İzmir ve Manisa bölgelerinin hasat zamanıyla aynı zamana denk geldi. Köylülerimiz erken oluşmalardan dolayı ürünlerini topladı. Ürün çokluğundan dolayı Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerindeki salça fabrikaları özellikle de piyasayı belirleyen fabrikalar, domates fiyatlarını düşürerek çiftçilerimizi çok zor durumda bıraktılar. Bölgedeki domateslerin yüzde 50’sinin fabrikalarla anlaşmalı olarak taahhütlü olduğunu aktaran Aydemir, “Geri kalan yüzde 50’lilik kısım ise serbest piyasada satışa sunuluyor. Taahhüt gereği domatesi kilogram fiyatı 50-55 kuruş. Fabrikalar, çiftçilerimize boş senetlere yani tek taraflı sözleşmelere imza attırdıkları için çiftçilerimiz taahhüt yapmaktan çekiniyorlar. Bizler sözleşmeli tarımdan yanayız. Şu anda serbest ekilişten dolayı serbest domates fiyatları 36 kuruşa kadar düştü. Piyasada 35-40 kuruşa domates olunca fabrikalarda bizden alımlarını düşürdüler. Fire oranlarını artırdılar. Çok büyük oyunlar oynanıyor. Devletimizden beklentimiz bu oyunlara son verilip, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde kanunların çıkarılıp bir an önce hayata geçirilmesidir.” dedi.

“Salça fabrikaları çiftçilerin kanını emiyor'

Salça fabrikalarının birçoğunun yurtdışına ihracat yaptığını ve dolar kurundan dolayı kar oranlarının büyük ölçüde arttığını anlatan Aydemir, “İç piyasa da şuan da gıda toptancılarında salça sıkıntısı var. Piyasayı belirleyen fabrikalar kendi aralarında anlaşarak özellikle taahhütlü ürünlerde fire oranlarını artırarak ürün alımını daha ucuza getirmeye çalışıyorlar. Ayrıca fiyat politikalarıyla da çiftçilerin kanını emiyorlar. Çiftçilerin battıklarını, bittiklerini, bildikleri halde bunu yapıyorlar. En azından sözleşme fiyatlarının altına fiyat belirlemeseler çiftçiler daha az zarar edecek. Domatesin satış fiyatı en az 60 kuruş olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Çiftçiler kendilerini koruyacak yasayı bekliyor

Çiftçilerin haklarını koruyacak yasanın uzun zamandır bekletildiğini aktaran Aydemir, “Uzun zamandır bu yasanın çıkması için bekliyoruz. Yasa çıktığında fabrikalar, ürünleri alacağı tarihleri ve fiyatları karşılıklı anlaşarak belirleyecek ve çiftçilerin artık boş sözleşmelere imza atmasının önüne geçilecek. Fire konusunda da büyük sıkıntılar yaşanıyor, fireyi kendilerine avantaj olarak kullanan fabrikaların bu duruma son vermesi için gerekli denetimlerin yapılmasını sağlayacak yasal zemin oluşturulacak. Pandemiden dolayı birçok ülke gerek sanayide gerekse tarım konusunda zor günler yaşarken Türk çiftçileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine seferberlik ruhu ile elindeki imkanları zorlayarak tarım konusunda atağa kalktı. Bizim tek istediğimiz, devletimizin çağrısına bu zor zamanda destek veren çiftçilerin devletimizin destek olarak elinden tutmasıdır.” açıklamasında bulundu.

İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Şap hastalığı nedeniyle 81 il genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Osmangazi Köprüsü ile 1,5 saatlik Körfez geçişi 6 dakikaya düştü

Elazığ’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Elazığ'da trafik kazası: Bir kişi hafif yaralandı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: Bu alçaklığı destekleyen zihniyeti şiddetle lanetliyorum

Gazze'de, kavurucu sıcaklar altındaki çadırlar cehenneme dönüşüyor

Öğretim Üyesi Dr. Kurşun, HÜDA PAR'ın kanun teklifini değerlendirdi

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Bingöl'de silah operasyonu: 2 gözaltı

Kur'an kurslarına yoğun ilgi: Batman'da 357 noktada Kur'an eğitimi başladı

Şırnak’ta çalınan altın ve döviz Mardin’de ele geçirildi

Eski tip ehliyetleri yenilemek için 1 Ağustos'a kadar süre var

Gazze'de yakıt yokluğu nedeniyle Şifa Tıp Kompleksi'nde diyaliz hizmeti durdu

Avukat Ceylan: Peygamber Efendimiz'e has bir kanun maddesinin ülkemizde çıkarılması elzemdir

Gazze'de çocuklar arasında menenjit vakalarında tehlikeli artış

Battalgazi'de "yerinde dönüşüme" 755 başvuru

Siirt’te çocuk endokrinoloji kliniği hizmete girdi

Bursa Valiliği’nden deprem açıklaması: Herhangi bir olumsuzluk yok

510 milyon dolarlık katliam onayı: ABD'den siyonist rejime mühimmat

Gaziantep Diyanet-Sen Şube Başkanı Göral: Leman Dergisinin ahlaksız yayınını lanetliyoruz

Adıyaman Diyanet-Sen: Leman Dergisini lanetliyoruz

Son 5 günde 342 yangın: En kritik nokta Antakya, tahliyeler sürüyor

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan'dan Leman’a Tepki: Bu ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık!

HÜDA PAR'dan Leman'ın alçak hakaretine sert tepki!

Bursa'da 3,9 büyüklüğünde deprem: İstanbul'da da hissedildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Şap hastalığı nedeniyle 81 il genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Osmangazi Köprüsü ile 1,5 saatlik Körfez geçişi 6 dakikaya düştü