-
BIST 100
16252,82%1,87
-
DOLAR
44,21% 0,05
-
EURO
51,21% 0,41
-
GRAM ALTIN
7119,63% 0,11
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,00
'Dört üniversite öğrencisinden birinde kariyer sorunu var'
-
A+Buyut
-
A-Kucult
'Dört üniversite öğrencisinden birinde kariyer sorunu var'
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğrenci Dekanlığının, üniversitenin farklı fakültelerinde okuyan bin 739 öğrenciyle yaptığı araştırmayla, İstanbul'da eğitim gören öğrencilerin sorunları tespit edildi.
Buna göre, öğrencilerin sorunları 'sağlık', 'kişisel ve sosyal' ile 'üniversite ortamı' olmak üzere üç başlıkta toplandı. Sağlık sorunları; fiziksel ve psikolojik, kişisel ve sosyal sorunlar; maddi, kariyer, aile ve akademik, üniversite ortamı sorunları; temizlik, kütüphane, öğretim üyeleri ve sosyal faaliyetler olarak belirlendi.
Araştırmada, her dört üniversite öğrencisinden birinin kariyeriyle ilgili problemler yaşadığı belirlenirken, bu problemler arasında 'bölümünden memnun olmama', 'iş bulamama kaygısı' ve 'kariyerine yön verme konusunda kararsızlık' dikkati çekti.
Üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 5'inde ruhsal sağlık problemlerinin tespit edildiği araştırmaya göre, psikolojik sorunlar arasında en yaygın olarak 'sigara', 'internet' ve 'bilgisayar bağımlılığı' yer aldı.
Öğrencilerin, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve uyku sorunları gibi fiziksel yakınmaları da araştırma sonuçlarına yansıdı.
Yüzde 12-15 arası maddi sorunlar yaşıyor
Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u öğrenme ve akademik konularla ilgili sorunlar yaşadığını ifade etti. Öğrenciler, kütüphanede bireysel ve grup çalışma alanlarını da yeterli görmedi.
Öğrencilerin ekonomik durumlarını belirlemek amacıyla yöneltilen sorulara ise yaklaşık yüzde 12-15'i maddi sorunlarının olduğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 5'i de aile problemleri yaşadığını ifade etti.
Yüzde 57'sinin üniversite içinde sosyalleşebilecekleri alanların yetersiz olduğunu belirttiği öğrencilerin yüzde 65'i de üniversitenin kariyerlerini geliştirme konusundaki faaliyetlerini yetersiz buldu.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 44,7'si ders çalışmak istemezken, yüzde 43,7'si ders çalışırken odaklanma sorunu yaşadığını belirtti. Ortalama olarak öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'unun da akademik/öğrenmeyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi.
'Öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var'
YTÜ Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Engin Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları problemleri belirlemenin onlara yönelik program ve hizmetlerin geliştirilmesinde önemli olduğunu söyledi.
Bu amaçla gerçekleştirdikleri çalışmayla öğrencilerin sorunlarının belirleyip çözüme kavuşmasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Deniz, şöyle devam etti:
'Üniversite öğrencilerinin kendi algıları üzerinden yaşadıkları problemleri belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmayla öğrenci sorunlarının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin üçte biri benlik ve kişiliklerine uyumlu meslek seçmiyorlar, bazı araştırmalar bu oranın yüzde 50 oranında olduğunu söylüyor. Demek ki öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var. Yine öğrenme ve akademik konularda sorunlar yaşadıkları gözlendi. Dolayısıyla eğitsel ve mesleki rehberlik konularının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.'
Okulların psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini aktif hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, 'Ayrıca öğrencilerin yüzde 95'i aileleriyle sorun yaşamadıklarını ifade etti. Bu, başarıda aile desteğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunların yanında üniversitelerimizin öğrencilerin sosyal kültürel etkinliklerine de öğrenim hayatı boyunca yer vermelerinin onların psikolojik sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.' dedi.
(AA)
Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz
İşgal rejimi Kudüs çevresinde de ibadet edilmesini engelliyor
Döviz kurlarında son durum
Altın fiyatlarında kritik eşik aşağı yönlü kırıldı
İran, Mosaad ajanını idam etti
Batı ve iç bölgelerde sağanak yağış, Marmara'da kuvvetli rüzgâr, doğuda çığ tehlikesi
Petrol yükseldi, benzine zam sınırlı yansıdı
2026'da Filistinlilere yönelik işgalci saldırıları 16 bini aştı
ABD uçak gemisi Yunanistan'a çekildi: İran vurduğunu açıklamıştı
Kudüs'te basına baskı: Siyonist rejim gerçekleri susturmaya çalışıyor
Körfez'de kritik gece: İran'dan füze ve İHA operasyonları
Gazze'de sivil araca siyonist saldırı: 3 şehit, 14 yaralı
İran'ın misillemesi Tel Aviv'i vurdu: Parçacıklı füzeler büyük yıkıma yol açtı
Bağdat ve Erbil Türkiye üzerinden petrol ihracatında uzlaştı
Eskişehir'de motosiklet kazasında sürücü hayatını kaybetti
FETÖ hükümlüsü Malatya'da yakalandı
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 4 gözaltı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi
Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı
Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı
Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama
AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız
Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama
AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı
Yapıcıoğlu: Siyonistlerin "Vadedilmiş topraklar" hedefinde Türkiye de var
Mardin’de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ağır yaralandı
Nijerya'da bombalı saldırı: 23 ölü, 100’den fazla yaralı
Kuşadası Belediye Başkanı Günel görevden uzaklaştırıldı
Polonya'dan Trump'a: İran savaşı bizi ilgilendirmiyor
Yükleniyor






