• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

"Down sendromlular da hepimiz gibi duyguları ve yetenekleri olan bireylerdir"

GÜNDEM 20.03.2025 14:16:20 0

Down sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Down sendromu olan bireylerin özellikleri, erken eğitim döneminin faydaları ve bireylere nasıl davranılması gerekiyor? sorularını yanıtlayan uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Psikolog Merve Akbal ve Özel Eğitimci Mehmet Tunç, down sendromu bireylerin, gelişim ve fiziksel özellikleri hakkında İLKHA'ya konuştu.

Down sendromlu bireylerin toplumun her yerinde karşımıza çıktığını belirten Psikolog Merve Akbal, eğitim süreçleri hakkında bilgiler sunarak, bu özel bireylerin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek için farkındalık oluşturduklarını belirten Akbal, "Tabiri uygun ise toplumumuzun en kıymetlileri demek daha doğru olur. Down sendromu, genetik bir farklılıktır ve yaklaşık her 700 doğumda bir görülür. Bu farklılık, bireylerin öğrenme, gelişim ve bazı fiziksel özelliklerinde farklılıklara yol açabilir. Kurumumuzda, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle hafta sonları rehabilitasyon merkezimizde sunduğumuz hizmetlerle down sendromlu öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimlerini artırmalarına ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Down sendromlu bireylerin yaşamlarının şekillenmesi alacağı eğitimlere dayanır"

Down sendromlu bireylere yönelik hedeflerini sıralayan Akbal, "Her bir öğrencinin bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek onlara özel destek programları oluşturmak, ailelere down sendromu hakkında bilgi vermek, çocuklarının gelişim süreçlerinde rehberlik etmek ve karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak; toplumda down sendromu farkındalığını artırmak için eğitim, seminer ve etkinlikler düzenlemek, öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirmek, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve özgüvenlerini artırmaktır." dedi.

"Down sendromlu bireylerin yanında olmak, hepimizin sorumluluğudur"

Akbal, son olarak down sendromlu bireylere destek olurken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı; "Unutmayalım ki, down sendromlu bireylerin hayatlarına dokunmak, sadece onların değil, tüm toplumun yaşam kalitesini artırır. Onlara destek olmak, anlamak ve yanlarında olmak hepimizin sorumluluğudur. Bu farkındalık gününde ve her zaman, down sendromlu bireylerin yanında olalım, seslerini duyuralım ve birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa edelim." değerlendirmesinde bulundu.

Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Eğitimci Mehmet Tunç ise down sendromlu bireylerin eğitiminin önemine dikkat çekti.

"Down sendromlu çocukları anlamak ve ihtiyaçların karşılamak gelişimlerine önemli katı sunar"

Down sendromlu bireylere doğru destek ve şefkatle gerekli becerileri öğretilebileceğini belirten Tunç, "Down sendromu, bir kişinin 21'inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olduğu genetik bir durumdur. Fiziksel olarak birbirine benzeyen bireylerden oluşuyor. Sosyalleşebilen ve algıları açık olan ama dil gelişimi çok zor ilerleyen bireylerdir. Yaşlarına göre programlar hazırlıyoruz. Gelen bireyin ihtiyacına göre program düzenleniyor. Şefkat ve çevredeki olaylara karşı algıları genelde çok açık oluyor. Bunların sadece dil gelişimi zor oluyor. Sosyal gelişimleri dil becerilerinden daha ilerde. Şefkatle yaklaştığın zaman çok sevimli bireylerdir. Eğitimlerine çok dikkat ediyoruz. Oyunlarla, hazırladığımız programlarla bu bireyleri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Tanıdan sonra eğitime hemen başlanmasında fayda var. Belirli bir süreçten sonra, öz bakım ve temel yaşam becerileri gibi eğitimler veriyoruz." şeklinde konuştu.

"Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitim çok önemlidir"

Down sendromlu bireylerin eğitim programları sayesinde sosyal becerilerinin geliştiğini ifade eden Tunç, "Down sendromlu bireylerin davranışlarına uygun bir ortam hazırlayarak normal gelişimi olan bir bireyin davranışlarıyla uyumluyoruz. Bu bireyler, bu eğitimler sayesinde sosyal çevreleriyle iyi bir iletişim kurabiliyor, sanat ve başka alanlarda kendilerini geliştirebiliyor, tuvalet eğitimi sonrası ihtiyacını kendisi karşılayabiliyor, yeme ve içmelerinde gelişim gösteriyorlar. Genelde down sendromlu bireylerin zihinsel becerileri 2 ile 7 yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişimiyle aynı. Tabi bunu eğitimle artırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin erken tanıyla beraber aldığı eğitimler sayesinde topluma çok rahatlıkla kazandırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin eğitimi hayat boyudur. Erken yaşta teşhisi konulan bireylerin hemen bir eğitim sürecine tabi tutulmaları gerekiyor. Aile özelikle bu süreçte okula iş birliği içinde olması lazım. Bu süreci aile ve okulun birlikte yürütmesi gerekiyor ki maksimum düzeyde çocuk verim alabilsin. Aile bu süreçte sabırlı olmakla beraber çocuğa karşı hoşgörülü ve şefkatli olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ