GÜNDEM 20.03.2025 14:16:20 0

"Down sendromlular da hepimiz gibi duyguları ve yetenekleri olan bireylerdir"

Haberi Sesli Oku

Down sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Down sendromu olan bireylerin özellikleri, erken eğitim döneminin faydaları ve bireylere nasıl davranılması gerekiyor? sorularını yanıtlayan uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Psikolog Merve Akbal ve Özel Eğitimci Mehmet Tunç, down sendromu bireylerin, gelişim ve fiziksel özellikleri hakkında İLKHA'ya konuştu.

Down sendromlu bireylerin toplumun her yerinde karşımıza çıktığını belirten Psikolog Merve Akbal, eğitim süreçleri hakkında bilgiler sunarak, bu özel bireylerin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek için farkındalık oluşturduklarını belirten Akbal, "Tabiri uygun ise toplumumuzun en kıymetlileri demek daha doğru olur. Down sendromu, genetik bir farklılıktır ve yaklaşık her 700 doğumda bir görülür. Bu farklılık, bireylerin öğrenme, gelişim ve bazı fiziksel özelliklerinde farklılıklara yol açabilir. Kurumumuzda, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle hafta sonları rehabilitasyon merkezimizde sunduğumuz hizmetlerle down sendromlu öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimlerini artırmalarına ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Down sendromlu bireylerin yaşamlarının şekillenmesi alacağı eğitimlere dayanır"

Down sendromlu bireylere yönelik hedeflerini sıralayan Akbal, "Her bir öğrencinin bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek onlara özel destek programları oluşturmak, ailelere down sendromu hakkında bilgi vermek, çocuklarının gelişim süreçlerinde rehberlik etmek ve karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak; toplumda down sendromu farkındalığını artırmak için eğitim, seminer ve etkinlikler düzenlemek, öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirmek, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve özgüvenlerini artırmaktır." dedi.

"Down sendromlu bireylerin yanında olmak, hepimizin sorumluluğudur"

Akbal, son olarak down sendromlu bireylere destek olurken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı; "Unutmayalım ki, down sendromlu bireylerin hayatlarına dokunmak, sadece onların değil, tüm toplumun yaşam kalitesini artırır. Onlara destek olmak, anlamak ve yanlarında olmak hepimizin sorumluluğudur. Bu farkındalık gününde ve her zaman, down sendromlu bireylerin yanında olalım, seslerini duyuralım ve birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa edelim." değerlendirmesinde bulundu.

Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Eğitimci Mehmet Tunç ise down sendromlu bireylerin eğitiminin önemine dikkat çekti.

"Down sendromlu çocukları anlamak ve ihtiyaçların karşılamak gelişimlerine önemli katı sunar"

Down sendromlu bireylere doğru destek ve şefkatle gerekli becerileri öğretilebileceğini belirten Tunç, "Down sendromu, bir kişinin 21'inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olduğu genetik bir durumdur. Fiziksel olarak birbirine benzeyen bireylerden oluşuyor. Sosyalleşebilen ve algıları açık olan ama dil gelişimi çok zor ilerleyen bireylerdir. Yaşlarına göre programlar hazırlıyoruz. Gelen bireyin ihtiyacına göre program düzenleniyor. Şefkat ve çevredeki olaylara karşı algıları genelde çok açık oluyor. Bunların sadece dil gelişimi zor oluyor. Sosyal gelişimleri dil becerilerinden daha ilerde. Şefkatle yaklaştığın zaman çok sevimli bireylerdir. Eğitimlerine çok dikkat ediyoruz. Oyunlarla, hazırladığımız programlarla bu bireyleri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Tanıdan sonra eğitime hemen başlanmasında fayda var. Belirli bir süreçten sonra, öz bakım ve temel yaşam becerileri gibi eğitimler veriyoruz." şeklinde konuştu.

"Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitim çok önemlidir"

Down sendromlu bireylerin eğitim programları sayesinde sosyal becerilerinin geliştiğini ifade eden Tunç, "Down sendromlu bireylerin davranışlarına uygun bir ortam hazırlayarak normal gelişimi olan bir bireyin davranışlarıyla uyumluyoruz. Bu bireyler, bu eğitimler sayesinde sosyal çevreleriyle iyi bir iletişim kurabiliyor, sanat ve başka alanlarda kendilerini geliştirebiliyor, tuvalet eğitimi sonrası ihtiyacını kendisi karşılayabiliyor, yeme ve içmelerinde gelişim gösteriyorlar. Genelde down sendromlu bireylerin zihinsel becerileri 2 ile 7 yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişimiyle aynı. Tabi bunu eğitimle artırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin erken tanıyla beraber aldığı eğitimler sayesinde topluma çok rahatlıkla kazandırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin eğitimi hayat boyudur. Erken yaşta teşhisi konulan bireylerin hemen bir eğitim sürecine tabi tutulmaları gerekiyor. Aile özelikle bu süreçte okula iş birliği içinde olması lazım. Bu süreci aile ve okulun birlikte yürütmesi gerekiyor ki maksimum düzeyde çocuk verim alabilsin. Aile bu süreçte sabırlı olmakla beraber çocuğa karşı hoşgörülü ve şefkatli olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor