• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Dr. Aşık: Türkiye’de buğday üretimi bu yıl artacak

RÖPORTAJ 5.12.2024 13:55:43 0
Dr. Aşık: Türkiye’de buğday üretimi bu yıl artacak

Türkiye’de buğday üretiminin bu yıl artacağını belirten BUÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Bülent Aşık, beklentilerin gerçekleşmesi halinde ekmek fiyatlarının daha fazla yükselmeyeceğini belirtti.

Türkiye'de bu yıl hangi ürünlerin daha fazla ekileceği merak ediliyor. Tarım uzmanlarına göre, bu yıl özellikle buğday ekiminin artması bekleniyor. Yeni destekleme sistemleri ve çiftçilerin daha bilinçli gübreleme yöntemleriyle verim artışı hedefleniyor. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak, kuraklık riski de gündemde.

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Bülent Aşık, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıllarda buğday ekim alanlarının artacağını ve akıllı gübreler ile çiftçilerin daha bilinçli hale geleceğini belirtti.

Artan verim ve genişleyen ekim alanlarıyla Türkiye’de buğday üretiminin yükseleceğini ifade eden Aşık, ekmek fiyatlarının yükselmemesi için umutlu olduğunu vurguladı.

"Son yağışların buğday üretimine katkısı olacaktır"

Yağışların zamanında gelmemesinin üreticilerle birlikte ziraat mühendisi olarak kendilerini de korkuttuğunu söyleyen Aşık, "Ancak o süreçte ekim yapan herkes ekimini yaptı, yağmuru beklemeye başladı. İmkânı olan üreticilerin de sulama yaptığını biliyoruz. Ama sulama yapmayan üreticiler de beklediler. Bu bekleyişin sonunda yağmur duaları da oldu diye düşünüyorum. Ve yağmur yağdı. Bu yağmurun buğday üretimine katkısının olacağını düşünüyorum." diye belirtti.

"Buğday krizinin gelecekte tekrar etmeyeceği bekleniyor"

Önceki senelerde yaşanan buğday krizinin bundan sonraki süreçte yaşanmayacağı yönünde kanatler olduğunu belirten Aşık, "Çünkü devletin yeni açıklamış olduğu destekleme sistemi, buğdaya alternatif olarak çiftçilerin yönelmiş olduğu bazı tarım ürünleri var. Gerçekten su imkânı çok zor olduğu bölgelerde, bizim üreticilerimiz maddi kaygılardan dolayı mısır üretimine yöneliyorlardı, bazı illerimizde. Ancak yeni destekleme yöntemiyle, yeni döviz ekleme sisteminde mısıra destek verilmiyor. Dolayısıyla mısırın yerine, tekrar bizim üreticilerimizin, tarımının da alışılagelmiş bir ürün olması, tarımının kolay olması, birim dekara maliyetinin daha düşük olması nedeniyle, üreticilerimiz tekrar buğdaya dönecekler." dedi.

"Vatandaş açısından ekmek fiyatlarında umarım bir artış olmaz"

Önümüzdeki birkaç yıl buğday ekim alanlarının da artacağını vurgulayan Aşık, "Buna bağlı olarak da artık yeni akıllı gübreler çıktığı, çiftçilerimiz toprak analizi noktasında, gübreleme noktasında daha bilinçlendi diye düşünüyorum. Bakıldığında, her geçen yıl dekardan elde ettiğimiz verim miktarı da artış gösteriyor. Hem ekim alanının artması hem de birim alandan elde edilen verimin de artmasına bağlı olarak, önümüzdeki yıllarda buğday veriminin Türkiye açısından artacağını düşünüyorum. Dolayısıyla belki bunun iyi yanı nedir? Özellikle bizim temel gıdamızı ekmek. Vatandaş açısından ekmek fiyatlarında, umarım bir artış olmaz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Yeni destek sisteminde çiftçiler, ne kadar dekara ne kadar destek alacağını biliyor"

Açıklanan destek sisteminde, çiftçinin o yıl ektiğinde, ne kadar dekara ne kadar destek alacağını bildiğini söyleyen Aşık, "Önceden işte ne kadar destek, ne kadar açıklanacak, ne olacak, ne bitecek diye bir belirsizlik vardı. İşte ödemeler şöyleydi, sene bitiyordu. Uzayan bir süreçti ve bundan çiftçiler de rahatsızdı, açıkçası söylemek gerekirse. Ama yeni destekleme sisteminde bir nevi bu aksaklıklar giderildi diye düşünüyorum. Destekleme miktarları da net olarak belli, katsayılar falan. Dolayısıyla çiftçi, takkesini önüne koyup ne ekeceğine, ne ekmeyeceğine karar verip, daha karlı bir üretim sürecine girecek diye düşünüyorum." diye ifade etti.

"Çiftçilerin destekleme sistemini takip etmeleri gerekiyor"

Çiftçilerin bu süreçte belki daha kârlı olacağını ifade eden Aşık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Destekleme sistemini takip etmeleri gerekiyor. Ziraat odaları ve kendi aralarıyla koordine olmaları gerekiyor. Bilinçli bir şekilde tarımlarına devam ettiklerinde, bundan sonraki süreçte çiftçinin uzun yıllardır 'Para kazanamıyoruz' şeyi var ama bundan sonraki süreçte umarım bu bir milat olur. Destekleme sistemi ve sistemin değişmesi. Üreticilerimiz de umarım para kazanır diye düşünüyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Batman’ın geleceği için Ankara’da tarihi buluşma

Bakan Tekin: Erken tatil gündemimizde yok, zorunlu eğitim süresi değişmiyor​

Molla Altun: İşveren de işçi de birbirinin hakkına sahip çıkmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ