• BIST 100

    9330,3%0,20
  • DOLAR

    39,39% 0,46
  • EURO

    45,72% 1,01
  • GRAM ALTIN

    4325,53% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6972,78% -0,60
Dr. Atakan: Ekran alışkanlıkları geleceği şekillendiriyor
SAĞLIK
Tarih: 14.01.2025 12:28
Güncelleme: 14.01.2025 12:28
Kaynak: ILKHA
Dr. Atakan: Ekran alışkanlıkları geleceği şekillendiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, çocukların ekran kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Atakan, ekran sürelerinin, çocukların sağlık durumunun üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek ailelerin bu konuda sağlıklı adımlar atması gerektiğini belirtti.

Çocukların hem fiziksel hem de ruhsal dengelerini korumak adına ekran sürelerinin sınırlandırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Atakan, ekran kullanımında 7 kritik adıma dikkat çekti.

“Ekranı ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın”

Tatil döneminde ekran süresinin sınırlanmasını öneren Atakan, günlük 1-2 saat belirlemenin, çocukların standart bir rutin oluşturmasına yardımcı olabileceğini söyleyerek kurallara çocuklarla birlikte uyulmasının önemine dikkat çekti.

Çocukların ekran dışında vakit geçirilebilecek aktivitelerinin birlikte planlanması gerektiğini ifade eden Atakan, kitap okuma, puzzle yapma, spor ve masa oyunları gibi etkinliklerin tercih edilebileceğini belirtti.

Çocukların ebeveynlerini örnek aldığını hatırlatan Atakan, anne ve babaların telefon ve televizyonla geçirilen süreyi sınırlayarak iyi bir model olabileceklerini vurguladı.

Ekranın ödül ya da ceza haline getirilmesinin, çocuklarda daha göze çarpan hale gelmesine neden olabileceğine dikkat çeken Atakan, bu yaklaşımın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Çocukların ekranla geçirdiği sürenin aktif öğrenme süreci olarak yönlendirilmesini tavsiye eden Atakan, bu süreçte faydalı videolar ve oyunların tercih edilmesini önerdi.

Çocukların açık havada zaman geçirmeye teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Atakan, parkta zaman geçirmek, bisiklete binmek ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı için faydalı olduğunu dile getirdi.

Çocukların yalnızlık, stres veya saklanabilir gibi duygulardan sıyrılmak için ekranlara yönelebildiğini söyleyen Atakan, ailelere çocuklarıyla bu duygular hakkında konuşmalarını önerdi.

Atakan son olarak, çocukların ekranla ilişkilerinin, hayatı boyunca alışkanlıklarını şekillendirdiğini belirterek ailelerin bu noktada çözüm odaklı adımlar atması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Siyonist Katz'tan Tahran halkına tehdit: Yakında bedel ödeyecekler

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Afrika Birliği'nden Fildişi Sahili'ne seçim desteği

İran'da Mossad casusu asıldı

İran, siyonistlere ait gelişmiş bir insansız hava aracını düşürdü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti