• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,05% 0,00
  • EURO

    48,51% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5417,14% 0,10
  • Ç. ALTIN

    8987,69% 0,00

Dr. Dağılma’dan seçmeli ders çağrısı

08 Şubat 2025, Cumartesi 14:56
08 Şubat 2025, Cumartesi 14:56
Dr. Dağılma’dan seçmeli ders çağrısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulacak seçmeli dersler ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Dağılma, özellikle ana dil seçmeli derslerinin dilekçelerde yer almamasının eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğunu vurguladı.

Ana dilde eğitimin, öğrencilerin kimliklerini güçlü bir şekilde inşa etmeleri açısından büyük önem taşıdığına değinen Dr. Dağılma, bu hakkın korunmasının insani bir görev olduğunu belirtti.

Dr. Dağılma, sürecin başladığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“2025-2026 eğitim-öğretim yılında 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okutulan seçmeli dersler için başvuru süreci başladı. Malumunuz seçmeli ders havuzunda ‘bilime, yeteneğe, inanca ve ilgili konuşmacıların anadiline yönelik’ birçok seçmeli ders bulunmaktadır. Seçmeli ders dilekçesinde ‘Yaşayan Diller Seçeneği’ de bulunmaktadır. Bu seçenekte ‘Zazaca, Kurmancca, Lazca, Abazca gibi’ toplam dokuz dilin dersinin seçilebilmesine olanak sağlanmıştır. Maalesef bazı okullar ailelere gönderilen seçmeli dilekçelerde yaşayan diller seçeneğini göstermemekte veya belirtmemektedir. Bu konuda Milli Eğitime, STK’lara, okul idarecileri ve velilere bu konuda hakkaniyetli, insaflı ve duyarlı olmaları gerekir.”

Ana dilde eğitimin, öğrencilerin kimliklerini güçlü bir şekilde inşa etmeleri açısından büyük önem taşıdığına değinen Dr. Dağılma, “Bu memlekette nasıl ki Türkçe kültürel bir mirasın tarihi ve önemli bir parçası ise aynı şekilde Zazaca ve diğer dillerde bu kültürel mirasın tarihi, insani ve kıymetli bir parçasıdır. Eğitimde fırsat eşitliğinin sık sık dile getirildiği bir ortamda bir dilin seçmeli oluşunu bile konuşmak vicdan yaralamaktadır. Oysa her insanın kendi diliyle konuşma, yazma; kendi dilini öğrenme, öğretme ve bu dilde eğitim alması insani, İslami ve fıtri bir haktır. Bu hakkı minnet edercesine dar bir alana sığıştırmak ve hatta bu dar alanda dahi tercihi gerekli gereksiz nedenlerle seçmemek ve seçtirmemek büyük bir aymazlık ve handikaptır. Ana dilde eğitim, öğrencilerin daha sağlıklı bir eğitim süreci geçirebilmeleri, kimliklerini daha güçlü bir şekilde inşa edebilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Bu hakkı savunmak, ana dillerin haftada 2 saat de olsa okullarda öğretilmesini sağlamak ve bu dilleri yaşatmak için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu konuda duyarlı tüm kurum, kuruluş, sendika, vakıf ve oda ve kişileri ses vermeye ve birlikte çözüm üretmeye davet ediyorum.” dedi.

Dr. Dağılma, sağlıklı bir süreç için dikkat edilmesi gereken bazı önemli tespitleri şöyle sıraladı:

“4, 5, 6 ve 7.’ Sınıf öğrencilerinin seçebileceği Zazaca, Kurmancca, Lazca gibi anadil dersleri 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda haftada iki saat ders olarak okutulmaktadır. İlkokul 4. Sınıf öğrencileri için ilgili okul tercihleri alıp öğrencinin sonraki yıl kaydolabileceği muhtemel okula sayı olarak iletir, iletmelidir. Ortaokul müdürleri tercihler yapıldıktan sonra seçilen Zazaca veya Kurmancca dersleri için öğrenci ve ders kitabı sayısını sisteme girerler, girmeliler. Mart ayının 2'nci haftası bu veriler il ve ilçe müdürlükleri tarafından sonuçlandırılır. Nisan ve mayıs aylarında Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacını belirlemek için norm kadro taleplerini belirler. Birçok okul, 'Zazaca ders öğretmenim yok!' bahanesinin arkasına sığınıyor. Oysa süreç belirttiğimiz şekilde sürdürülürse norm kadro ihtiyacı doğal olarak oluşacak ve MEB’de bu ihtiyacı göz önünde bulundurmak zorunda kalacaktır. Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 şubenin dersi seçmesi yeterlidir. Atamalar bir sonraki yılın ağustos veya eylül ayında yapılır. Bu nedenle ilgili ortaokul müdürlerinin 'Zazaca veya Kurmancca öğretmenimiz yok, bu dersi seçemeyiz!' şeklindeki ifadeleri eksik ve yanlıştır. Bu yanlış yönlendirmelere izin vermemek lazımdır. Veliye gelen seçmeli ders formunda 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' bölümü mutlaka yer almalıdır. Bu bölümde, okulun ihtiyacına göre ilgili dersin adı (Örneğin Zazaca) açıkça belirtilmelidir. Bu ifadelerin olmaması veya eksik yazılması görev ihmalidir. Tüm yönetici ve velilerin bu sürecin doğru yürümesi ve yürütülmesi için alabildiğine istekli ve hassas olması lazımdır.” (İLKHA)

Konya'da "Bilimle Keşfediyorum" projesiyle 13 bin öğrenci bilimle buluşuyor

Konya’daki TOKİ konut dağılımları belli oldu

Mardin'de İmam Hatip öğrencilerinden "Yeşil Vatan" projesine destek

Onlarca siyonist, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Batman'da mahalle sakinleri: Alt yapı çalışması çileye dönüştü, iki aydır içme suyu boşa akıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan “Kurasız Hac” reklamlarına ceza

Batı Şeria'da 2 Filistinli şehit edildi

Ticari kuantum bilgisayarlara bir adım daha: IBM’den hata düzeltme atılımı

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Brent petrol 65,21 dolardan işlem görüyor

Manisa’da trafik kazası: Sürücü ve eşi hayatını kaybetti

Bursa bölgesi, organ bağışında Türkiye birincisi oldu

Şanlıurfa’da iyilik buluşması: Kermesin geliri Gazze’ye ve yoksullara

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu

Şanlıurfa’da düzenlenen narkotik operasyonunda 7 kilo skunk ele geçirildi

Sulanabilir arazi 7,3 milyon hektara ulaşması hedefleniyor

Siber suç operasyonu: 539 şüpheli yakalandı

İtalyan'da çığ felaketi: 5 ölü

Ekim ayı enflasyon verileri bugün açıklanacak

Türkiye, Gazze Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapacak

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji'den sis ve yağış uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanacak

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya'da "Bilimle Keşfediyorum" projesiyle 13 bin öğrenci bilimle buluşuyor

Konya’daki TOKİ konut dağılımları belli oldu

Mardin'de İmam Hatip öğrencilerinden "Yeşil Vatan" projesine destek

Onlarca siyonist, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Batman'da mahalle sakinleri: Alt yapı çalışması çileye dönüştü, iki aydır içme suyu boşa akıyor

Ticaret Bakanlığı’ndan “Kurasız Hac” reklamlarına ceza

Batı Şeria'da 2 Filistinli şehit edildi