SAĞLIK 9.10.2024 14:45:15 0

Dr. Demir: Soğuktan ziyade insanların iç içe yaşaması hastalıkları beraberinde getiriyor

Dr. Demir: Soğuktan ziyade insanların iç içe yaşaması hastalıkları beraberinde getiriyor
Haberi Sesli Oku

Mevsim geçişlerinin oluşması ve havaların soğumasıyla dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulunan İntaniye (Enfeksiyon) Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, havaların soğumasıyla vücutta görülen solunum yolu enfeksiyonlarının

Mevsim geçişleri, pek çok kişi için hastalıkların habercisi oluyor. Özellikle sıcaklığın düşmesi, rüzgâr, yağmur gibi çevresel faktörlerdeki ani değişiklikler nedeniyle bedenen problemler daha sık oluşabiliyor.

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken İntaniye (Enfeksiyon) Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, hastalığa yakalanmamak için uyulması gerekenler hakkında İLKHA’ya önemli tavsiyelerde bulundu.

Demir, geçişlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek adına bolca meyve-sebze tüketilmesi, hormonlu yiyeceklerden uzaklaşılması ve el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Birçok hastalıkla başa çıkmak için temas izolasyonunu uygulamak lazım”

Havaların soğumasıyla insanların iç içe yaşantılarını sürdürmesi ile solunum yolu enfeksiyonlarının sıklaştığını belirten Demir, “Havaların soğumasıyla beraber kış aylarında görülen solunum yolu enfeksiyonları artış gösteriyor. Bunun temelde sebebi insanların daha çok iç içe yaşamalarından kaynaklanıyor. Halk arasında soğuğun direk insanları hasta ettiği üzerine çok sık bilinen bir yanlış var. 'Soğuk, insanı direk hasta eder' tabiri yanlıştır ve böyle bir durum da yoktur. Soğuğun kendisi herhangi bir mikrop üretmiyor. Soğuklar başlayınca soğuktan kaçınmak için insanlar daha toplu hâlde yaşamaya başlıyor. O dönemde de virüslerin ya da bakterilerin gidiş gelişleri insanlar arasında artmaya başlıyor. Dolayısıyla enfeksiyonların sıklığı artmaya başlıyor. Bu açıdan bakıldığında hijyene önem verildiği zaman enfeksiyonlara yakalanma riski bu noktada azalır. Temas izolasyonu sağlandığı zaman genellikle nezle hatta Covid gibi hastalıklardan korunmuş oluyoruz.” şeklinde ifade etti.

Bağışıklık sisteminin düşüşüne sebebiyet veren durumlara değinen Demir, “Kişinin genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamış olmasından ötürü bu tip hastalıklar daha sık insanların başına geliyor. Bunun için de bağışıklık sistemine daha çok önem göstermek gerekiyor. Ancak toplum olarak çok fazla oturarak, hareketsiz bir yaşam tarzı sergilediğimizden almış olduğumuz gıdalar genellikle biraz daha besin değerleri daha düşük oluyor veya hormonlu olabiliyor. Bununla beraber içilen su genellikle sıkıntılı olabiliyor. Bulunduğumuz şehirde hava kirliliği olmuş olabiliyor. Bunların hepsi bir noktada birleşip insanın genel bir vücut sağlığında bağışıklık sisteminde düşüşe sebebiyet verebilir.” dedi.

“Elleri yıkamak geçişlerin yüzde 50 ila 60 oranda mikrobun vücuda girmesini engelleniyor”

Demir, bağışıklık sistemini güçlendirmek adına yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, “Dolayısıyla yenilen ürünlere, hormonlu olmamasına, besin içeriğinin yüksek olmasına dikkat etmek lazım. Bazı durumlarda besin içeriği yüksek olabilmesi bağışıklığı güçlendirmek için ekstra takviyeler kullanmak insana fayda sağlayabilir. Onun dışında vücuda alınan sıvının kaliteli olması çok önemlidir. Hava kirliliği çok olmasından haftada bir ya da 15 günde bir en azından temiz hava alınabileceği bir yere gidilebilir. C ve D vitamini vücuda alındığında bağışıklı sistemini güçlendirdiği yönünde kanıtlar mevcut. Bulunmuş olduğumuz ortamda çok fazla yakında bulunmamak, öksürürken, hapşururken ağız burnu kapatmak ve her ortama girip çıktıktan sonra elleri yıkamak yüzde 50 ila 60 oranda mikrobun vücuda girmesini engelleniyor.” şeklinde aktardı.

“Mevsim geçişlerinde en çok çocuk ve yaşlılarda etkilenme yaşanmaktadır"

Mevsim geçişlerinde en çok çocuk ve yaşlı grubunda etkilenme yaşandığını belirten Demir, “Mevsim geçişlerinde en çok çocuk ve yaşlılarda etkilenme yaşanmaktadır. Özellikle geçiş olduğu zaman ağır seyirli olabiliyor. Çocuk grubu, hastalar, okul veya kreşlerde iç içe yaşadıklarından ötürü daha yoğun risk altındadırlar. Kaptıkları mikrop veya virüsleri evlere taşırlar. Eve taşınan mikrop özellikle yaşlı gruba bulaştığı zaman da onlarda da açıkçası ölüm riski olabiliyor. Ölüm riskine kadar gidebiliyor. Mevsimsel sebze ve meyvelerin sıklıkla tüketilmesi fayda sağlayabilir. Özellikle meyve ve sebzelerin hormonlu olmaması çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Yükleniyor