• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Dr. Doğan: Gribal enfeksiyona karşı el hijyenine dikkat edin

SAĞLIK 11.12.2024 11:45:33 0
Dr. Doğan: Gribal enfeksiyona karşı el hijyenine dikkat edin

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. üyesi Sevgi Alan Doğan, gribal enfeksiyonlara karşı kişisel temizliğin önemli olduğunu belirtti.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sevgi Alan Doğan, özellikle el temizliğinin virüs ve bakterilerin bulaşmasında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Doğan, "Çünkü bu virüslerin çoğunu etraftan alıyoruz. Biz bu virüslere temas ettiğimizde ve sonrasında ağzımıza, burnumuza dokunduğumuzda hastalık oluşuyor, bu yüzden el temizliği çok önemlidir. Dışarıda her bir yere dokunduğumuzda ya dezenfektan ya da el yıkamayla bu işlemi sağlamalıyız." dedi.

Kış aylarıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarının arttığını ve bu nedenle kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Doğan, pandemi dönemindeki kuralları hatırlattı.

Kalabalık ortamlarda kişisel mesafenin korunması gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

"Buna pandemide olduğu gibi her yıl özen gösterirsek aslında enfeksiyonların birçoğundan da korunmuş oluruz. Sık sık bulunduğumuz ortamı havalandırmalıyız. Hastalık bulgusu taşıyan kişiler, özellikle okul çağındaki çocuklar veya toplu alanlarda çalışanları gerekirse birkaç gün izole etmeliyiz. Diğer arkadaşlarından topluma bulaştırıcı olmasın diye izole etmeliyiz ve tabi ki dengeli beslenme vitamin ağırlıklı bağışıklığımızı güçlendirecek takviyeler, doğal besinler çok önemlidir."

"C vitamini ağırlıklı beslenmeliyiz"

Doğan, viral hastalıklara antibiyotiklerin fayda etmediğini bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu dönemle bol su tüketilmesini tavsiye eden Doğan, "Bu dönemde kesinlikle bol su tüketmeliyiz. Dengeli beslenme, C vitamini ağırlıklı vitaminli sağlıklı beslenmeliyiz ve sarımsak gibi besinleri ağırlıklı tercih edebiliriz. Gribal enfeksiyonlar genelde 3-5 gün içerisinde geçer. 3-5 gün geçmesine rağmen devam ediyorsa böyle bir durumda mutlaka hastaneye başvurmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ağır seyreden gribal enfeksiyonların dikkat edilmemesi durumunda zatürreye dönüşebileceğine dikkati çeken Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gribal enfeksiyonlardan sonra ikinci hastalık ise zatürreye neden olabilir. Bazı gruplarda gribal enfeksiyonlar daha ağır seyrediyor. Bunlar örneğin kronik hastalar astım, KOAH hastaları 65 yaş üstü, kemoterapi alanlar, bu hastalarda gribal enfeksiyonlar daha ağır seyrediyor. Bu hastalar daha sıkı gözlem altında olmalı çünkü bağışıklığı düşük olduğu için ilerlemesi daha hızlı olabiliyor ve enfeksiyonlara daha yatkın olabiliyorlar. Halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalarda daha sık gelişebilir. Lütfen bu hastalar konusunda daha duyarlı olalım. Çünkü yakınlarımızın hastalıklarını biliyoruz. Grip, nezle bir çoğumuz oluyor, eğer bizde bulgular varsa özellikle bu tür hastalıklara sahip yakınlarımız varsa bunlardan lütfen uzak duralım." (İLKHA)

Kuzey Kore'den ABD'ye nükleer mesaj

Cizre-Nusaybin kara yolunda trafik kazası: 6 yaralı

Yemen'in yeni Başbakanı Salih Bin Brik oldu

Singapur'da seçimleri Başbakan Wong'un partisi kazandı

Malatya’da uyuşturucudan 2 tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya’da incelemelerde bulundu

İşgal rejimi Gazze Şeridi'ndeki gıda kaynaklarını sistematik olarak yok ediyor

Motosiklet hafif ticari araçla çarpıştı: 2 yaralı

Yemen Başbakanı istifa etti

Şüpheli şahısların üzerinden 1 kg metamfetamin ele geçirildi

ABD ambargoyu kaldırdığı Vietnam'a 24 adet F-16 savaş uçağı veriyor

Singapur genel seçim için sandık başına gitti

Yapıcıoğlu: siyonizm, bölge barışının önündeki en büyük engeldir

Bataklığa düşen uçağın yolcuları kurtarılmayı bekledi

Yapıcıoğlu: siyonistlerle karşılaşmak için her türlü askeri hazırlığı yapmamız lazım

Pakistan uzun menzilli balistik füzesini test etti

Otomobil ile minibüs çarpıştı: 2 ölü, 8 yaralı

Çin'de helikopter kazası: 1 ölü, 4 yaralı

Avustralya'da seçimleri iktidardaki İşçi Partisi kazandı

Şanlıurfa'da maddi hasarlı trafik kazası

ABD, Suudi Arabistan'a 3.5 milyar dolarlık silah satacak

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ