• BIST 100

    11294,48%2,23
  • DOLAR

    41,33% 0,21
  • EURO

    48,56% -0,32
  • GRAM ALTIN

    4902,38% 1,34
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

Dr. Göçer: Yazın çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı artıyor

19 Haziran 2025, Perşembe 14:23
19 Haziran 2025, Perşembe 14:23
Dr. Göçer: Yazın çocuklarda el-ayak-ağız hastalığı artıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

El-ayak-ağız hastalığının yaz aylarında toplu yaşam alanlarında hızla yayılabildiği uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Göçer, "El-ayak-ağız hastalığına yazın özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha sık rastlanır. Tedavisi ihmal

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Göçer, özellikle yaz aylarında ve toplu yaşam alanlarında hızla yayılabilen, 5 yaş altı çocuklarda daha sık rastlanan El-Ayak-Ağız Hastalığı (EAAH) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Göçer, hastalığın genellikle hafif seyrettiğini fakat dikkatli takip edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirterek ebeveynlere uyarılarda bulundu.

"Belirtiler hafif başlasa da takip şart"

El-ayak-ağız hastalığının çoğu zaman basit semptomlarla başladığını ifade eden Göçer, "Hastalık genellikle hafif ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle başlıyor. EAAH'nın kuluçka süresi 3 ila 6 gün arasında değişiyor. Ardından ağız içinde ağrılı yaralar, el ve ayaklarda döküntüler veya küçük su kabarcıkları ortaya çıkıyor. Bu döküntüler bazen kalça ve kasıklarda da görülebiliyor. Bazı çocuklarda bulantı, karın ağrısı ve ishal gibi ek semptomlar da gözlemlenebiliyor" dedi.

"Bazı vakalarda ateş, vücut döküntüleri ve sıvı kaybı görülebilir"

Hastalığın çoğu zaman kendiliğinden iyileştiğini vurgulayan Göçer, bazı vakalarda ise yüksek ateş, yaygın vücut döküntüleri ve sıvı kaybı gibi daha ağır bir tabloyla karşılaşılabileceğine dikkat çekti. Nadir de olsa tırnak dökülmesi (onikomadezis), kalp ve nörolojik sistem tutulumu gibi ciddi komplikasyonların gelişebileceğini belirten Göçer, bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Bulaşma yolları ve korunma önlemleri

Hastalığın oldukça bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Göçer, virüsün hem doğrudan temasla hem de öksürük-hapşırık yoluyla havaya yayılan damlacıklarla bulaşabildiğini söyledi. Ayrıca virüsün dışkı yoluyla da yayılabildiğini belirten Göçer, bu nedenle özellikle hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulması gerektiğini vurguladı.

Ebeveynlere 4 uyarı

Uzm. Dr. Göçer, çocukların bu tür enfeksiyonlardan korunabilmesi için basit ama etkili önlemlerin alınmasını söyleyerek şu önerileri paylaştı: "Ellerin sık sık ve doğru şekilde yıkanmalı. Özellikle tuvalet sonrası ve yemek öncesi hijyen alışkanlığı kazandırılmalı. Hasta bireylerle temastan kaçınılmalı, kardeşler arasında bile yakın temas bulaşı kolaylaştırabilir. Oyuncaklar ve kişisel eşyalar düzenli olarak dezenfekte edilmeli. Toplu yaşam alanlarında oyuncak paylaşımı enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle bu davranıştan kaçınılmalı. Hastalığa yakalanan çocuklar okula veya kreşe gönderilmemeli. Dinlenme süreci evde geçirilerek yayılım riski azaltılmalı."

Tedavi ve iyileşme süreci

Hastalığın spesifik bir antiviral tedavisinin bulunmadığını belirten Göçer, tedavinin semptomlara yönelik olduğunu ifade etti.

Ateş düşürücüler, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketiminin önerildiğini söyleyen Göçer, döküntülerin genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçtiğini aktardı. Göçer, "Hastalık çoğunlukla basit önlemlerle kontrol altına alınabiliyor. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin, eğitimcilerin ve çocuklarla teması olan herkesin bilinçlendirilmesi, salgınların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Hijyenin ön planda tutulduğu ortamlarda virüsün yayılımı ciddi oranda azaltılabiliyor" diye konuştu. (İLKHA)

Rusya ve Türkiye, gaz tedariki işbirliğini görüştü

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli 6 akslı lokomotif projesini açıkladı

Doğu Akdeniz'de "Yunomia 6-2025" tatbikatı gerçekleştirildi

Muğla'da orman yangını

BM: israili derhal ek saldırılara son vermeye ve Lübnan topraklarından tamamen çekilmeye çağırıyoruz

İran: Avrupa’ya makul öneri sunduk, bahanelerle karşı karşıyayız

Macron: Pazartesi günü Filistin’i tanıyacağız

ABD’de 34 ton uyuşturucu ele geçirildi: 60 gözaltı

Gazze'deki açlık krizi derinleşiyor

Bakan Yumaklı: Orman gönüllüleri, AFAD ve Kızılay gönüllüleri ile aynı haklardan faydalanacak

Antalya'da orman yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Trump ile bir araya gelecek

BM: israil'in saldırılarının yıkıcı etkileri çocuklar üzerinde daha fazla etkisini gösteriyor

Yolcu motoru ile kuru yük gemisi çarpıştı: 8 yaralı

Iğdır’da yıldırım çarpması sonucu 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Rusya: Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdik

Mardin’de zincirleme trafik kazası: 5’i çocuk 9 kişi yaralandı

Sudan'da İHA saldırısında cami yerle bir oldu: 75 can kaybı

Şam Havalimanı’na zorlu hava koşullarında güvenli iniş desteği

BMGK’dan İran'a yönelik yaptırımları devam ettirme kararı

Elazığ’da otomobil yolcu durağına çarptı: 6 yaralı

AB, Rus doğal gazının Avrupa pazarına ithalatını yasaklıyor

ABD Başkanı Donald Trump Çin'e gidecek

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

NATO: Estonya'nın sahasını ihlal eden Rus jetleri durduruldu

AB: Rusya'nın Estonya'nın hava sahasının ihlali son derece tehlikeli bir provokasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kooperatifler, yerel kalkınmanın temel aktörüdür

Yunanistan'da candida auris mantarı vakalarında artış

Fransa, Mali ile güvenlik iş birliğini askıya aldı ve iki diplomatı sınır dışı etti

Rus savaş uçakları Estonya hava sahasını ihlal etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ve Türkiye, gaz tedariki işbirliğini görüştü

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli 6 akslı lokomotif projesini açıkladı

Doğu Akdeniz'de "Yunomia 6-2025" tatbikatı gerçekleştirildi

Muğla'da orman yangını

BM: israili derhal ek saldırılara son vermeye ve Lübnan topraklarından tamamen çekilmeye çağırıyoruz

İran: Avrupa’ya makul öneri sunduk, bahanelerle karşı karşıyayız

Macron: Pazartesi günü Filistin’i tanıyacağız