• BIST 100

    17232,93%-1,08
  • DOLAR

    46,08% 0,12
  • EURO

    53,25% -0,60
  • GRAM ALTIN

    6453,26% -2,55
  • Ç. ALTIN

    10403,63% -2,20

Dr. Husam Ebu Safiyye'ye tecrit cezası: İşgal hapishanelerinde baskılar artıyor

05 Haziran 2026, Cuma 11:15
05 Haziran 2026, Cuma 11:15
Dr. Husam Ebu Safiyye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Dr. Husam Ebu Safiyye'nin, tutsaklığına yaptığı itirazın ardından Necef Cezaevi'nden Nafha Hapishanesi'ndeki tecrit hücresine nakledildiği bildirildi. Avukatları, Filistinli doktorun ağır koşullar altınd

Filistinli Doktor Husam Ebu Safiyye'nin avukatları, işgal yönetiminin Kemal Advan Hastanesi Müdürü'nü Necef Cezaevi'nden Nafha Çöl Hapishanesi'ndeki tecrit bölümüne sevk ettiğini duyurdu. Savunma ekibi, kararın Ebu Safiyye'nin tutsaklığının devamına karşı yapılan hukuki itirazın hemen ardından alınmasına dikkat çekti.

Avukat Nasır Avde, müvekkilinin son dönemde istihbarat görevlileri ve hapishane yönetimi tarafından çeşitli tehdit ve baskılara maruz kaldığını belirtti. Avde'ye göre bu baskıların amacı, Ebu Safiyye'nin işgal hapishanelerindeki uygulamaları ve Filistinli esirlerin maruz kaldığı koşulları dış dünyaya aktarmasını engellemekti.

Savunma heyeti, tecrit kararının Ebu Safiyye'nin diğer esirlerle, avukatlarıyla ve dış dünyayla bağlantısını kesmeyi hedeflediğini ifade etti. Ayrıca avukatların birçok kez müvekkilleriyle görüşme talebinde bulunmasına rağmen çeşitli gerekçelerle engellemelerle karşılaştığı aktarıldı.

Avukat Avde, yaklaşık bir buçuk yıldır tutuklu bulunan Filistinli doktorun sistematik kötü muameleye maruz bırakıldığını, ağır hapishane koşulları altında tutulduğunu ve sağlık durumuna rağmen gerekli tedaviye erişemediğini söyledi. Ebu Safiyye'nin avukatlarıyla iletişim hakkının da sık sık kısıtlandığı kaydedildi.

Savunma heyeti, Ebu Safiyye'nin halen işgal makamlarının "yasa dışı savaşçı" olarak nitelendirdiği uygulama kapsamında tutulduğunu, buna rağmen kendisine yöneltilen suçlamaları destekleyen herhangi bir somut delilin ortaya konulmadığını vurguladı.

İşgalciler, Kemal Advan Hastanesi'ne düzenledikleri baskının ardından Dr. Husam Ebu Safiyye'yi 27 Aralık 2024'te esir almıştı. Tutsaklığı 2025 yılı boyunca birçok kez uzatılan Filistinli doktor hakkında Ekim 2025'te altı aylık ek tutsaklık kararı verilmişti.

Ebu Safiyye, Şubat 2025'te işgal medyasında yayımlanan görüntülerde ilk kez cezaevinde elleri bağlı şekilde görüntülenmiş, bu durum uluslararası insan hakları kuruluşları ve sağlık çevrelerinin tepkisine yol açmıştı.

Avukat Nasır Avde, davanın yalnızca Ebu Safiyye ile sınırlı olmadığını belirterek Gazze'ye yönelik saldırılar sırasında çok sayıda sağlık çalışanının hedef alındığını ifade etti. Avde'nin verdiği bilgilere göre yaklaşık 14 Filistinli doktor doğrudan hastanelerden esir alındı.

Savunma heyeti ayrıca işgal yüksek mahkemesine başvurarak Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını talep etti. Başvuruda, tutsaklığın uluslararası hukuk ve sağlık çalışanlarına özel koruma sağlayan Cenevre Sözleşmeleri ile çeliştiği savunuldu.

Mahkeme sürecinin önümüzdeki günlerde devam etmesi beklenirken, avukatlar Ebu Safiyye'nin Nafha Hapishanesi'nde tecride alınmasının sağlık ve psikolojik durumu üzerindeki etkilerinden ciddi endişe duyduklarını belirtti.

Filistinli kurumların verilerine göre Dr. Husam Ebu Safiyye, Gazze'ye yönelik soykırımın başlamasından bu yana esir alınan 737 sağlık çalışanından biri olarak kayıtlara geçti. Bu sayı içerisinde doktorlar, hemşireler ve sağlık görevlileri de bulunuyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Türkiye ile Nijer arasında yükseköğretimde iş birliği protokolü imzalandı

İsveç Kralı Carl XVI Gustaf, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

Davadan önce uzlaşma: Arabuluculuk uygulaması hangi alanları kapsıyor?

YÖK, çevre haftasında logosunu yeşil renge dönüştürdü

Tarladan hayata uzanan mücadele: Mevsimlik işçilerin genel sorunları

Edirne'de okul önünde uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

İrlanda, iki siyonist bakan için seyahat yasağı getirdi

Kuyumculardan düşük ayarlı altın uyarısı: Vatandaş binlerce lira zarar edebilir

Van-Bahçesaray yolunun ulaşıma açılması için yürüyüş düzenlendi

Dağda doğan buzağıyı sırtında taşıyarak ahıra getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam ekonomisinde yeni fikirler ve çözümler geliştirilmeli

Güngören'de su deposuna gizlenen 40 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: Dar gelirli vatandaşlar için geçim şartları ağırlaşmaya devam ediyor

Tahran'ın uranyum stokunun bir kısmını üçüncü bir ülkeye devredeceği iddialarına yalanlama

Çorum'da bir haftada 3 bin 471 kişi sorgulandı

Engelli bireylerin karşılaştığı başlıca sorunlar ve çözüm arayışları

İstanbul'da oto galeriye yönelik saldırı girişimiyle bağlantılı 5 şüpheli yakalandı

59. yıldönümünde işgal, Nekse'nin safhalarını Filistin'e dayatmaya devam ediyor

Sokak hayvanları sorununda son durum

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 840 kilogram canlı akivades ele geçirildi

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 71,17 olarak ölçüldü

Bitlis'te doğan bebek hava ambulansıyla Ağrı’ya sevk edildi!

Engelli vatandaşın evinde temizlik ve tahliye çalışması yapıldı

Kontrolsüz avcılık doğayı sessizce tüketiyor: Kaçak ve keyfi avcılığın ağır bilançosu

Bursa'da üniversite öğrencilerinden Filistin için vicdan nöbeti

Mayıs ayında meydana gelen 742 trafik kazasında bir kişi öldü 602 kişi yaralandı

Dijital dönüşümde kritik eşik: Eğitim, iş dünyası ve Türkiye'nin konumu

Jangmi Tayfunu Japonya'yı vurdu: 23 yaralı, 1,5 milyon kişiye tahliye uyarısı

Rusya Savunma Bakanlığı: Bir haftada 3 binden fazla İHA etkisiz hale getirildi

Batman'da takla atan araçta 2 kişi yaralandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye ile Nijer arasında yükseköğretimde iş birliği protokolü imzalandı

İsveç Kralı Carl XVI Gustaf, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

Davadan önce uzlaşma: Arabuluculuk uygulaması hangi alanları kapsıyor?

YÖK, çevre haftasında logosunu yeşil renge dönüştürdü

Tarladan hayata uzanan mücadele: Mevsimlik işçilerin genel sorunları

Edirne'de okul önünde uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

İrlanda, iki siyonist bakan için seyahat yasağı getirdi