• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz: Ramazan manevi bir hazırlık sürecidir

GÜNDEM 27.02.2025 20:03:14 0
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz: Ramazan manevi bir hazırlık sürecidir

On bir ayın sultanı Ramazan ayı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz, Ramazan ayının manevi bir hazırlık süreci olduğuna dikkat çekti.

Ramazan ayının bir fırsat ve bir mektep olduğunu ifade eden Bingöl Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz, bu ayın nefsi terbiye etme noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Ramazanın bir fırsat ve bir mektep olduğunu ifade eden Gündüz, “Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle sayılı günlerden ibarettir. Dolayısıyla sayılı günler çabuk gelir, geçer. Bir Müslüman olarak her birimizin Ramazanı hakkıyla değerlendirmesi gerekir. Ramazanı hakkıyla değerlendirebilmek için Ramazan öncesinde kendimizi bu mübarek aya hazırlamamız gerekir. Nasıl ki Ramazan geldiğinde çarşı pazar şenleniyor, herkes Ramazan ihtiyacını karşılamak için marketlere, pazarlara hücum ediyorsa; öyle de manevi olarak kendimizi, nefsimizi Ramazana hazırlamamız gerekir. Bu nasıl olur? Ramazan ayına ait bir plan, bir program hazırlayarak elbette. Nasıl ki Ramazan'da "Ne lazım olacak, hangi gıdaları, yiyecekleri, içecekleri almalıyız?" diye düşünüyorsak, aynı şekilde manevi olarak da bir plan yapıp bir program hazırlamalı ve Ramazanda elimizden geldiğince buna uymalıyız.” dedi.

“Kur'an'ın anlamını, mealini, açıklamasını ve tefsirini de merak etmeliyiz”

Ramazan'ın sahurla başladığını hatırlatan Gündüz, sahurun seher vakti anlamına geldiğini ve bu kıymetli vaktin değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ramazan bir fırsattır. Toparlanmamız, kendimize gelmemiz, nefsimize hakim olmamız için bir fırsattır, bir mekteptir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Ramazan, Kur'an ayıdır. Her şeyden önce, bu Ramazanda Kur'an'a daha fazla ihtimam göstermemiz gerekir. Daha önce bir okuyorsak iki, iki okuyorsak üç, üç okuyorsak dört okumamız gerekir. Ramazan ayında kesinlikle Kur'an'a daha fazla ağırlık vermeliyiz. Kur'an dediğimizde ilk başta aklımıza elbette ki Kur'an okumak gelir. Hatim indirmek, günde bir cüz, iki cüz, on cüz okumak gelir. Bu elbette ki önemlidir. Kur'an okumak, en büyük ve en önemli zikirdir. Ancak bunun devamının da gelmesi gerekir. Kur'an'ın anlamını, mealini, açıklamasını ve tefsirini de merak etmeliyiz. Ramazanda sürekli okuduğumuz kısa surelerin mealini ve tefsirini gündemimize almalıyız. Hem dini bilgiler hususunda kendimizi geliştirmemiz hem de özellikle tefsir alanında farklı okumalar yapmamız gerekiyor. Ramazan ayının zaten kendine has güzel bir programı var. Biz manevi olarak hazırlanıp Ramazan iklimine girdiğimizde, sabah akşam ne yapmamız gerektiği kendiliğinden ortaya çıkıyor. Elhamdülillah, dolu dolu programlar var. Yeter ki biz camiye alışalım. Ramazan ayını elimizden geldiğince camide geçirmeye çalışalım. Özellikle Ramazan'ın son on gününde imkânımız varsa, Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselâm’ın sünneti üzerine itikafa girelim inşallah. Böylece o programa kendiliğinden adapte olmuş oluruz. Ramazan malumunuz, sahurla başlar. Sahur, seher vakti demektir ve maalesef diğer zamanlarda yeterince değerlendiremediğimiz bir zaman dilimidir. Bu yüzden Ramazanda kendimizi seher vaktinde uyanmaya, teheccüde kalkmaya, en azından iki rekât bile olsa abdest alıp sahurdan önce veya hemen sonra bir teheccüd namazı kılmaya alıştırmamız gerekir.” şeklinde konuştu

“Halbuki bu geleneği değiştirebiliriz”

Ramazan ayında cemaatle namaz kılmanın önemine değinen Gündüz, “Ramazan ayında, aynı şekilde sabah namazına ve diğer vakit namazlarına, özellikle de akşam namazına camide cemaatle kılmaya riayet etmeliyiz. Maalesef akşam namazlarında camilerimiz boş kalıyor; iftarı, cemaatle namaza tercih ediyoruz. Halbuki bu geleneği değiştirebiliriz. Değiştirmek bizim elimizdedir. Aynı zamanda Ramazan ayına has bir ibadet olan teravih sünnetleri vardır. Bu teravihi en güzel, en huşu ile hangi camide kılabiliyorsak onu seçelim. Elimizden geliyorsa, hatimle teravih kıldıran mescitleri ve camileri tercih edelim. Bu şekilde gerçekten bir huşu içerisinde namazımızı eda edelim. Yoksa bazılarının yaptığı gibi, hangisi daha hızlı kılıyorsa o camileri, o imamları tercih etmek elbette ki Ramazanın ruhunu anlamamak, bu fırsatı değerlendirmemek demektir.” ifadelerini kullandı.

“İnsan, oruçlu olduğunda ibadet içerisinde olduğunun şuurunda olmalı”

İtikafın sadece Ramazanda değil, her zaman niyet edilebilecek bir ibadet olduğunu ifade eden Gündüz, “Ramazanda aynı zamanda itikafı da gündemimize almamız gerekir. Aslında sadece Ramazanda değil, Şafii mezhebine göre oruçlu olmasak bile camiye her girişimizde itikafa niyet edebiliriz. Bu güzel bir adettir ve bunu kendimize alışkanlık edinmemiz gerekir. Peygamber Efendimiz’in sünnetidir. Dolayısıyla diğer vakitlerde de camiye her girişimizde “İtikafa girmeye niyet ettim.” diyerek camide bulunduğumuz süre boyunca ibadet halindeymiş gibi bir sevap kazanmış oluruz. Aynı zamanda insan, oruçlu olduğunda ibadet içerisinde olduğunun şuurunda olmalıdır. İtikaf halinde yine ibadet içerisinde olduğunu bilerek sadece ağzına, midesine ve şehvetine değil, aynı zamanda bütün azalarına, beynine, aklına, gönlüne, kulağına, gözüne de oruç tutturması gerekir.” ifadelerini aktardı.

Son olarak, Ramazan ayının manevi bir yenilenme fırsatı sunduğunu belirten Gündüz, “Yani nasıl ki midemiz aç kalıyorsa, oruç tutuyorsa imsakın anlamı budur aynı zamanda gözümüzün de haramlardan sakınması gerekir. Kulaklarımızın haram dinlememesi, haramdan uzak kalması gerekir. Gönül dünyamızı da Ramazan cilasıyla parlatmalı, temizlemeliyiz; en azından daha fazla kirletmemeliyiz. Bu şekilde inşallah Ramazanın manevi iklimine girdiğimizde, sahur, teravih, Kur’an, itikaf ile dolu dolu bir Ramazan geçiririz. Böyle olduğunda Ramazan bir kursa, bir provaya dönüşür ve diğer on bir ay Ramazan haline gelir. İnşallah Yüce Allah bizleri Ramazandan hakkıyla istifade edenlerden eylesin.” diye konuştu. (İLKHA)

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ