-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% -0,12
-
EURO
50,82% 0,57
-
GRAM ALTIN
7086,95% -0,67
-
Ç. ALTIN
11534,35% -0,30
Dr. Öğr. Üyesi Ülger: Tüberküloz tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, tüberkülozun (verem) akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu söyledi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Ülger, geçmişi insanlık tarihi kadar eskiye dayanan tüberküloz (verem) hastalığının halen insanları etkilemeye devam ettiğini belirtti.
“Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır”
Tüberküloz’un tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ülger, “Tüberküloz (verem), ‘Mycobacterium tuberculosis’ isimli basilin insanlarda yaptığı, akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Küresel tüberküloz raporuna göre dünya genelinde 2023 yılında 10,8 milyon yeni vaka tespit edilmiş, 1,25 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Bu veriler halen tüberkülozun göz ardı edilemeyecek boyutta devam eden bir Küresel salgın olduğunu gösteriyor. Tüberkülozdan korunmak için tüberkülozu tanımamız gerekir. 2-3 haftayı geçen öksürük, öksürük ile kan görme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetlerimiz olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.” dedi.
“Öksürük ve aksırıkta ağzımızı mendille ya da kolumuz ile kapatmalıyız”
Tüberküloz’un solunum yolu ile bulaştığına dikkat çeken Ülger, şunları söyledi:
“Tüberküloz solunum yolu ile bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürme, aksırma ve konuşma ile havaya binlerce bazen milyonlarca tüberküloz mikrobunun yayılması ve sağlıklı bireylerin bunu soluması sonucu bulaşır. Bu sebeple öksürük ve aksırıkta ağzımızı mendille ya da kolumuz ile kapatmalıyız. Kapalı ortamları sık havalandırmalıyız. Tüberküloz mikrobu güneş ışığına karşı hassastır, mümkün mertebe yaşadığımız alanın güneş görmesine özen göstermeliyiz. Hasta bireylerin maske takması ve tedaviyi aksatmadan düzenli kullanması gerekir. Bu durumda hem toplum içinde bulaşmayı önlemiş olur hem hastalığının iyileşmesini sağlamış olur. Evet, tüberküloz 6-9 aylık ilaç tedavisi ile tamamen kür sağlanabilen bir hastalıktır. Tedavinin gecikmesi durumunda ise kür sağlansa bile kişinin akciğerlerinde kalıcı hasar oluşabilmektedir.” (İLKHA)
Zimbabve'de uçak düştü: Bir ölü bir yaralı
Yunanistan, Hürmüz Boğazı'nda olası bir operasyona katılmayı reddetti
Hizbullah, füze ve İHA'larla işgal hedeflerini vuruyor
Bayram ziyaretleri ruh sağlığını güçlendiriyor!
Devrim Muhafızları: 56'ncı dalga başladı
Bayram tatili, çocukların diş sağlığı için çifte risk taşıyor!
Almanya Savunma Bakanı, Hürmüz Boğazı'na askeri müdahaleyi reddetti
Batman’da içme suyu tankeri devrildi
Mustazaflar Cemiyeti: Halepçe’de masumları katleden zihniyet İslam ümmetini hedef almaya devam ediyor
HÜDA PAR İl Başkanı Şahin'den Kadir Gecesi Mesajı: Müstekbirlerin alaşağı edildiği bir fethe vesile olsun
AB’de savaş paniği: Kubilius’un açıklamaları yeni silahlanma çağrısı olarak eleştiriliyor
Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi
Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu
Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu
Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli
Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı
Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi
Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu
Yapıcıoğlu'ndan Kadir Gecesi mesajı: Hayatımızı Kur’an’ın rehberliğinde yeniden gözden geçirelim
Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın iftar programına yoğun katılım
Irak, hava sahasını kapalı tutmaya devam edecek
HÜDA PAR’dan ‘Halepçe Katliamı’ mesajı: Coğrafyalar değişse de katliamlar devam ediyor
Şanlıurfa’da kaçak akaryakıt operasyonu
Fransa’nın eski lideri yeniden mahkemede: Sarkozy için 10 yıla kadar hapis ihtimali
8 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 34 kişi tutuklandı
Rusya’dan Telegram ve Apple’a 38,5 milyon ruble para cezası
Halepçe Katliamı’nın üzerinden 38 yıl geçti
Eczacılar: İlaç fiyat kararnamesi yetersiz, arz sorunu sürüyor
Avrupa Yetim Eli bayramlık kıyafetlerle yetimleri sevindirdi
Batman'da bölgesel göçebe hayvancılık çalıştayı düzenlenecek
Yükleniyor






