• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir

20 Eylül 2024, Cuma 04:11
20 Eylül 2024, Cuma 04:11
Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alzheimer hastalığının, ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, psikolojik, davranışsal ve fiziksel yıkıma sebep olan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu belirtti.

Demir, “Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle hastalığa ve etkilerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İleri yaşlarda hafızayı, düşünmeyi ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini olumsuz etkileyen çöküntü halleri 'demans' olarak bilinir. Tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer hastalığının belirtileri arasında bellek kaybı, dil problemleri, zayıf ya da azalmış muhakeme, eşyaları kaybetme, kişilik ve davranış değişiklikleri, ruh hali değişiklikleri, bilinen görevleri yerine getirmede zorluk, zaman ve yer oryantasyon bozukluğu ve soyut düşünme problemleri bulunmaktadır. Bu uyarıların bilinmesi, zamanında hekime başvurulması, tanının mümkün olan en erken evrede konulması ve etkin tedavi yaklaşımlarının uygulanması sağ kalım süresi ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.” dedi.

Hastalığın tanısının klinik bulgulara dayanarak konulduğunu belirten Demir, “Üzerinde yoğun çalışmalar yapılsa da hastalığın kesin tedavisi bugün için yoktur. Ancak, yapılan tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir. Öncelikli amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmak olup, tedavi sürecinin multidisipliner bir anlayışla yönetilmesi en ideal yaklaşımdır” dedi.

Demir, Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade ederek, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diye ekledi.

Öte yandan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastane girişinde bir stant açılarak vatandaşlar hastalık hakkında bilgilendirildi. (İLKHA) 

Katil rejim, Gazze'de yardım bekleyenleri hedef aldı: Yüzlerce şehit ve yaralı, 54 kayıp

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!

Siyonist ordudan itiraf: Askerler arasında Gazze intihar vakaları artıyor

Soykırımın baş destekçisi ABD İstanbul'da protesto edildi

Küçük uçak Avustralya ile Tazmanya arasında kayboldu

Rusya ve Çin donanmalarından Japon Denizi'nde ortak tatbikat

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Mersin’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siirtli çocuklardan vicdanlara çağrı: Gazze'de artık çocuklar ölmesin

Malatya'dan Gazze'deki soykırıma tepki: Kadın, yaşlı ve çocuklar açlıktan ölürken dünya sessiz

Siyonist işgalcilerin saldırılarında 119 sivil daha katledildi

Siirt’te “Gazze Ölüyor, ayağa kalk!” çağrısıyla yaşanan soykırıma tepki gösterildi

Şırnak’ta örtü yangını havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü

Yemen açıklarında tekne alabora oldu: 20 ölü

Mescid-i Aksa’ya yapılan baskınlara Dışişleri Bakanlığından kınama

Yetimler Vakfı Gaziantep Temsilciliği dualarla açıldı

UNICEF: Sudan'da çocuklar, açlık ve hastalık yüzünden risk altında

D-100 kara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Şırnak’ta örtü yangını

Tarıma yeni teşvik paketi

HÜDA PAR'ın düzenlediği "Son Kale Aile" panelinde "aile hakemliği" önerisi

Umut Kervanı Tarsus'ta yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yaptı

Ukrayna: İstanbul görüşmelerinin devamı için hazırlık yapıyoruz

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Katil rejim, Gazze'de yardım bekleyenleri hedef aldı: Yüzlerce şehit ve yaralı, 54 kayıp

İki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Batan göçmen teknesinde ölü sayısı 54'e yükseldi

"Küresel Direniş Günü"nde Peygamber Sevdalılarından çağrı: Zalime dur demenin vakti gelmedi mi

Ebu Ubeyde'den esir askerlerle ilgili açıklama: Açlığın nedeni biz değil israil ablukası

Hatay'da 3,9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Soçi'de petrol deposunu vurdu!