• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,37
  • EURO

    45,61% 0,79
  • GRAM ALTIN

    4290,31% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15
Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir
SAĞLIK
Tarih: 20.09.2024 16:11
Güncelleme: 20.09.2024 16:11
Kaynak: ILKHA
Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alzheimer hastalığının, ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, psikolojik, davranışsal ve fiziksel yıkıma sebep olan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu belirtti.

Demir, “Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle hastalığa ve etkilerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İleri yaşlarda hafızayı, düşünmeyi ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini olumsuz etkileyen çöküntü halleri 'demans' olarak bilinir. Tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer hastalığının belirtileri arasında bellek kaybı, dil problemleri, zayıf ya da azalmış muhakeme, eşyaları kaybetme, kişilik ve davranış değişiklikleri, ruh hali değişiklikleri, bilinen görevleri yerine getirmede zorluk, zaman ve yer oryantasyon bozukluğu ve soyut düşünme problemleri bulunmaktadır. Bu uyarıların bilinmesi, zamanında hekime başvurulması, tanının mümkün olan en erken evrede konulması ve etkin tedavi yaklaşımlarının uygulanması sağ kalım süresi ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.” dedi.

Hastalığın tanısının klinik bulgulara dayanarak konulduğunu belirten Demir, “Üzerinde yoğun çalışmalar yapılsa da hastalığın kesin tedavisi bugün için yoktur. Ancak, yapılan tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir. Öncelikli amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmak olup, tedavi sürecinin multidisipliner bir anlayışla yönetilmesi en ideal yaklaşımdır” dedi.

Demir, Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade ederek, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diye ekledi.

Öte yandan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastane girişinde bir stant açılarak vatandaşlar hastalık hakkında bilgilendirildi. (İLKHA) 

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında