Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir

SAĞLIK 20.09.2024 16:11:48 0
Dr. Tülin Demir: Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerekir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alzheimer hastalığının, ileri yaşlarda “demans” tablosuna en fazla neden olan, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte giderek artan sıklıkta görülen, psikolojik, davranışsal ve fiziksel yıkıma sebep olan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu belirtti.

Demir, “Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle hastalığa ve etkilerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İleri yaşlarda hafızayı, düşünmeyi ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini olumsuz etkileyen çöküntü halleri 'demans' olarak bilinir. Tipik olarak öğrenme ve yakın bellek bozukluğu ile kendini gösteren Alzheimer hastalığının belirtileri arasında bellek kaybı, dil problemleri, zayıf ya da azalmış muhakeme, eşyaları kaybetme, kişilik ve davranış değişiklikleri, ruh hali değişiklikleri, bilinen görevleri yerine getirmede zorluk, zaman ve yer oryantasyon bozukluğu ve soyut düşünme problemleri bulunmaktadır. Bu uyarıların bilinmesi, zamanında hekime başvurulması, tanının mümkün olan en erken evrede konulması ve etkin tedavi yaklaşımlarının uygulanması sağ kalım süresi ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir.” dedi.

Hastalığın tanısının klinik bulgulara dayanarak konulduğunu belirten Demir, “Üzerinde yoğun çalışmalar yapılsa da hastalığın kesin tedavisi bugün için yoktur. Ancak, yapılan tedavilerle hastalığın semptomları azaltılabilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir. Öncelikli amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmak olup, tedavi sürecinin multidisipliner bir anlayışla yönetilmesi en ideal yaklaşımdır” dedi.

Demir, Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade ederek, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz” diye ekledi.

Öte yandan, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında hastane girişinde bir stant açılarak vatandaşlar hastalık hakkında bilgilendirildi. (İLKHA) 

Adana’da motosiklet kazası: 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Siyonist rejim derinlere saldırıyor ama boşuna: İran'ın yeraltı kaleleri sarsılmadı

Gazze için açlık grevi: Sessizliğe karşı vicdan nöbeti

İstanbul'da yarın 12 saatlik su kesintisi

Trump: ABD doğrudan müdahil olmayacak

Coffee Novella 2. Şubesini açtı

Aile hekiminden alınan raporlar artık ücretli

Minik yürekler, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze'ye bağışladılar  

Şanlıurfa'dan direniş mesajı: Bir lokma değil, bir ömür feda!

İslami Cihad: Yardım kuyruğu katliamı siyonist rejimin soykırım savaşının yeni halkasıdır

Batman Havalimanı 5 ayda 272 bin yolcuyu ağırladı

Şanlıurfa’da silah kaçakçılarına operasyon: 18 Kalaşnikof ele geçirildi

HÜDA PAR Heyeti Eskişehir'de temaslarda bulundu

Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Acar: Türkiye çölleşme açısından yüksek risk taşıyor

Gaziantep'te silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

İran'dan yeni misilleme açıklaması: İHA saldırıları yoğunlaşıyor

İran, Tel Aviv'in kuzeyindeki askerî karargâhı ve MOSSAD merkezini vurdu

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, ailelerin acısını paylaştı

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Firari torbacılara şafak operasyonu: 12 hükümlü yakalandı

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

6 ilde FETÖ operasyonu: 40 şüpheli yakalandı

Kahvehanede horoz dövüşüne polis baskını

Yine yardım noktasında katliam: En az 50 şehit, yüzlerce yaralı

Siyonistler işgal topraklarından kaçıyor: Deniz yoluyla Rum Kesimi’ne akın

Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Yükleniyor