• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Dr. Turan: Yaşlıların yaşamını kolaylaştırmak hepimizin sorumluluğu

GÜNDEM 24.03.2025 12:03:21 0
Dr. Turan: Yaşlıların yaşamını kolaylaştırmak hepimizin sorumluluğu

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hamdiye Turan, yaşlıların toplumun belleği olduğunu belirterek, onların yaşam kalitesini artırmaya yönelik farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan, yaşlıların toplumdaki yerinin önemine dikkat çekti.

Turan, yaşlıların adetleri, gelenekleri ve görenekleri yaşatan, bizlere öğreten ve toplumumuzun belleğini oluşturan bireyler olduğunu ifade etti.

Yaşlıların hayatları boyunca topluma sunduğu katkıları anlamak ve takdir etmenin büyük bir sorumluluk olduğunu ifade eden Turan, her yıl 18-24 Mart arası kutlanan Yaşlılara Saygı Haftası'nda toplumdaki yerlerinin vurgulandığını belirtti.

"Yaşlılık biyolojik bir süreçtir"

Yaşlılığın kaçınılmaz bir dönem olduğunu ve insanların hem fiziksel hem de ruhsal olarak desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Turan, “İnsan hayatı bebeklik, çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık evrelerinden oluşur. Bebeklik ve çocuklukta anne babalar temel ve sosyal ihtiyaçları karşılar, sevgi ve şefkat gösterirler. Yaşlılık da biyolojik bir olgudur ve bu dönemde insanların iş yapabilme gücü azalır. Günlük fiziksel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelebilir, sağlık sorunları yaşayabilirler. Ruhsal olarak da çevrelerindeki insanlardan ilgi beklerler. Olgunlukları, geniş bakış açıları ve topluma kattıkları birikimlerle yaşlılar, toplumumuzun kıdemli üyeleridir. Ömürlerinin büyük bölümünü bizlere, topluma ve ülkeye hizmet ederek geçirmişlerdir” diye konuştu.

"Yaşlıların yaşamını kolaylaştırmak hepimizin sorumluluğudur"

Yaşlıların toplumun en değerli varlıklarından biri olduğunu vurgulayan Dr. Turan, “Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için yaşamı kolaylaştırmak, yaşama sevinçlerini canlı tutmak ve sağlıklı, huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamak hepimizin sorumluluğudur. Ancak bu sorumluluğu yerine getirirken sabırlı, nazik ve hoşgörülü olmalıyız. Çünkü bize kolay gelen bazı şeyler, yaşlılar için zor olabilir. Kulakları iyi duymayabilir, gözleri iyi görmeyebilir, bazı şeyleri unutabilirler. Özellikle teknolojiyi anlamakta güçlük çekebilir, çabuk yorulabilir ve yavaş hareket edebilirler. Yaşlılara karşı daha anlayışlı olmak, toplumun bir bireyi olarak herkesin görevidir. Bu hafta, yaşlıların haklarının korunması, sağlık hizmetlerine erişimi, yaşam alanlarının güvenliği ve yaşlılara yönelik şiddetin önlenmesi konularında farkındalık yaratır. Yaşlıların haklarına saygı gösterilmeli, onların daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

"Onlara minnet borçluyuz"

Yaşlı bireylere karşı ilginin sadece bu hafta ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Dr. Turan, “Ailenizde, apartmanınızda, mahallenizde yaşayan yaşlılarla ilgilenin. Yaşlılar için en büyük armağan, onlarla biraz zaman geçirmektir. Onlarla yürüyüş yapabilir, birlikte yemek yiyebilir, sohbet edebilir ya da bir şeyler izleyebilirsiniz. Bazı konularda fikirlerini alabilir, onları değerli hissettirebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarında onlara yer vermeli, hâl hatırlarını sormalı, ihtiyaç duyduklarında yardım etmeliyiz. Eğer yalnız yaşıyorlarsa, bu yalnızlığı onlara hissettirmemeliyiz. Bu davranışlarımızı sadece Yaşlılara Saygı Haftası'nda değil, yıl boyunca belli aralıklarla tekrar ederek onların hayatına dokunabiliriz. Unutmayalım ki hepimizin bir gün yaşlanacağı gerçeği kaçınılmazdır. Yaşlılarımız, geçmişimizin mirasıdır ve onlara minnet borcumuz olduğunu unutmamalıyız.” (İLKHA)

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ