• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Dr. Yarar: Organ bağışı, hayat kurtaran bir iyiliktir

RÖPORTAJ 8.11.2024 14:53:12 0
Dr. Yarar: Organ bağışı, hayat kurtaran bir iyiliktir

Balıkesir Şehir Hastanesi, Organ Nakil Koordinatörü ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Volkan Yarar, organ bağışının sadece tıbbi bir işlem değil, aynı zamanda insanlık adına büyük bir iyilik hareketi olduğunu belirtti.

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Konuyla ilgili Balıkesir Şehir Hastanesi, Organ Nakil Koordinatörü ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Volkan Yarar, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yarar, bağışlanan her organın, başka bir insanın hayatını yeniden kazanmasına olanak sağladığını, bu nedenle toplumda organ bağışına yönelik farkındalık oluşturmanın büyük önem taşıdığını söyledi.

"İnancımızdan dolayı ciddi bir şekilde gayret sarf ediyoruz"

Öncelikle Balıkesir halkına bu duyarlılıklarından dolayı Organ Bağış Haftası'nda teşekkür eden Yarar, "Yıllardır Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi organ-doku nakil birimi olarak tüm ekibimizle gerek toplumsal farkındalığı arttırmak için gerekse hastane içinde eğitim ve sempozyumlarla sürekli bu farkındalık sürecini arttırmaya çalıştık. Başarımızın en önemli aşamalarından biri buydu. Ekip olarak çok uyumlu bir ekibiz. Birlikte çalışıyoruz ve kendi içimizde bu işe inancımızdan dolayı çok ciddi bir şekilde gayret sarf ediyoruz. Gerek hastane yönetimimiz, gerekse müdürlüğümüzün de bu konuda katkıları çok önemli. İl müftülüğümüzün, valiliğimizin, müdürlüğümüzün, hastane idaremizin ve toplumumuzun duyarlılığı bu başarımızda yıllardır birinciliğimizin devam etmesine sağlıyor." dedi.

"Türkiye'de bu iş gittikçe önemli hale geliyor"

Türkiye'de tüm organları düşünecek olursak, 30 binin üstünde organ nakli bekleyen hasta olduğunu belirten Yarar, "Bağışlanan her organ, organ bekleyen hastalarımıza can oluyor. Filiz oluyor, canlanıyor. Toprak olup çürüyeceğine, organlarımızı bu hastalarımızı hayata yeniden kazandırmak için çok emek vermek lazım. Türkiye'de de bu iş gittikçe önemli hale geliyor. Herkes, organik koordinatörlerimiz çok büyük emekler veriyor." diye belirtti.

"Acılı aileler, organ bağışıyla başka hayatlara umut oluyor"

Yakınlarını kaybetmiş ailelere bu konuyu açtıklarında, onlar açısından zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Yarar, "Ama işin iç yüzünü, boyutunu anladıkları zaman, kendi kaybettikleri yakınlarının organlarının bir başka hayat bulacağını anladıkları zaman zaten çok çabuk kabul ediyorlar. Destek oluyorlar bizlere. Bizim de başarımızın en büyük aşamalarından biri budur. Organ bağışı yapan yakınlarını kaybetmiş aileler, acılı olmalarına rağmen o acılı anlarında bizimle beraber bu iyilik yolunda adım atıyorlar." ifadesini kullandı.

"Organ bağışında Türkiye ve dünya ortalamasında birinci sıradayız" 

2024 yılı henüz tamamlanmadığını ifade eden Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüzde 40'ın üstünde bir beyin ölümü tespitine göre, organ-doku bağış oranımız var. Türkiye'de ve dünyada çok yüksek bir rakamdır. Türkiye ortalaması yüzde 10-20 arasındayken, bizim yüzde 45'in üzerinde bir beyin ölümüne oranladığımızda organlarını bağışlayan, kabul eden aile sayısı var." diye konuştu. (İLKHA)

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ