• BIST 100

    10616,20%2,41
  • DOLAR

    40,40% 0,07
  • EURO

    47,23% 0,07
  • GRAM ALTIN

    4418,95% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,00

Dr. Yavuz Selim Sılay: Hacamat, ehil ellerde şifa vesilesidir

03 Haziran 2025, Salı 02:45
03 Haziran 2025, Salı 02:45
Dr. Yavuz Selim Sılay: Hacamat, ehil ellerde şifa vesilesidir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, modern tıbbın sınırlı kaldığı alanlara dikkat çekerek hacamat, sülük ve doğal beslenme gibi geleneksel yöntemlerin bilimsel olarak desteklenip halk sağlığına entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.

İLKHA mikrofonuna konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, modern tıbbın özellikle kronik hastalıklar, psikosomatik rahatsızlıklar ve kişiselleştirilmiş tedavi gibi alanlarda yetersiz kaldığını belirtti.

Geleneksel İslami tıbbın, Tıbb-ı Nebevi'nin sunduğu bütünsel sağlık yaklaşımıyla bu boşluğu doldurabileceğini belirten Sılay, hacamat, sülük tedavisi ve doğal beslenme gibi uygulamaların bilinçli ve kontrollü biçimde halk sağlığına katkı sunduğunu ifade etti.

Sılay, "Modern tıbbın sınırlı kaldığı birçok alan var. Modern tıp özellikle kronik hastalıkların yönetiminde daha zayıfken, akut hastalıkların tanı ve tedavisinde çok başarılıdır; ancak bazı alanlarda sınırlı kalabilir: Kronik hastalıkların yönetimi (fibromiyalji, kronik yorgunluk, IBS vb.), psikosomatik rahatsızlıklarda, özellikle stres kaynaklı sorunlarda, yaşam tarzı odaklı önleyici sağlıkta ve bireysel farklılıkları dikkate alan kişiselleştirilmiş tedavide hâlen yetersizdir. Özellikle hastaların ruhsal, zihinsel ve manevi ihtiyaçlarına yeterince yanıt veremeyebiliyor." dedi.

"Tıbb-ı Nebevi, hastalıkla mücadelede çok önemlidir"

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, yani İslami tıp uygulamalarının yeri ve önemi çok önemli olduğunu vurgulayan Sılay, şunları söyledi: "İslami tıp, bildiğiniz gibi Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tavsiyeleri yani Tıbb-ı Nebevi ile şekillenmiştir ve birçok uygulama; koruyucu hekimlik, temizlik, dengeli beslenme, hacamat, bal, hurma, zeytinyağı gibi doğal ürünlerin kullanımı ve özellikle tüm önleyici ve bütünsel sağlık yaklaşımını içerir. Manevi boyut: Hastalıkla mücadelede sabır, dua ve tevekkül gibi ruhsal güçlerle bunun desteklenmesi açısından Tıbb-ı Nebevi çok önemlidir.

Doğal dengenin sağlanması, vücudun fıtratına uygun yaşam tarzı, temizlik, hijyen ve dengeli beslenme gibi, modern sağlığın da temel aldığı ilkelerdir. Aslında Peygamber Efendimiz, el yıkamayı hiç bilmeyen bir toplumu en çok el yıkayan toplum hâline getirmiştir. Dolayısıyla bu tıp uygulamaları çok önemli; bizim bundan ders almamız gerekir. Hâlen Avrupa’da, Amerika’da olsun birçok yerde el hiç yıkanmamaktadır. Bu da büyük bir problem. Yani su ile buluşmamız ve bunu da doğru kullanmamız, Tıbb-ı Nebevi’nin temelini oluşturur."

"Destekleyici tedaviler halk sağlığında önemli bir yere sahip"

Alternatif tıbba örnekler veren Sılay, "Hacamat, sülük tedavisi, doğal beslenme gibi yöntemlerin halk sağlığında çok önemli yeri var. Zaten Bakanlığımız bu alanlarda çok ciddi eğitimler açtı. Aile hekimlerinin de belli dönemlerde, mesai saatleri dışında bunu uygulaması noktasında teşvik ediyor. Özellikle hacamat (kupa terapisi), Çin'e gittiğimde de görmüştüm. Bağışıklık sistemini desteklediği, kan dolaşımını iyileştirdiği yönünde bulgular var ve doğru zamanda, ehil ellerde yapıldığında hacamat gerçekten çok faydalı. Sülük tedavisi de, doğru sülüklerin kullanılması şartıyla, kan pıhtılaşmasını önleyen enzimler içerir; bazı damar hastalıklarında faydalıdır. Doğal beslenme: Endüstriyel gıdalara karşı koruyucudur; obezite, diyabet, kalp hastalıkları riskini azaltır. O yüzden doğal beslenmeye önem vermeliyiz. Bu destekleyici tedaviler gerçekten o kadar önemli ki, dikkatle ve uzman gözetiminde kullanıldığında artık halk sağlığına da katkı sunabiliyor." ifadelerine yer verdi.

"Kanıta dayalı tamamlayıcı tıp için bilim dünyasına görev düşüyor"

Geleneksel ve tamamlayıcı tıpın çok önemli hâle geldiğini vurgulayan Sılay, şu ifadelere yer verdi: "Klinik araştırmalarla desteklenmesi, özellikle kontrollü çalışmalar, uzun dönem gözlemler yaparak bunların artık bilimsel literatüre girmesi çok önemli. Hem etki hem de güvenlik açısından, placebo etkisinden ayrıştırılarak uygulamamız; dolayısıyla geleneksel ve tamamlayıcı bilginin bilimsel yöntemle test edilmesi, 'kanıta dayalı tamamlayıcı tıp' hâline gelmesi noktasında da tüm hekimlerimize ve bilim dünyasına iş düşüyor. Geleneksel tıbbın modern sağlık sistemine entegrasyonu tabii ki mümkün. Artık Türkiye bu alanda öncülük ediyor. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nı ve bu alandakileri kutluyorum. Entegratif tıp modeli ile modern tıbbın kanıksanmış geleneksel yöntemlerle senteze uğradığı bir dönemde ilerliyoruz."

"Modern tıp ve geleneksel tıp birbirinin tamamlayıcısıdır"

Son olarak Sılay, "Özellikle sağlık çalışanlarımıza, hekimlerimize yönelik tamamlayıcı tıp eğitimlerinin artırılması ve geleneksel tıbbın öneminin daha çok ortaya konmasına yönelik kongreler, çalışmalar ve bilimsel yayınların artırılması çok kritik. Özellikle hekimlerimizin ve uygulayıcılarımızın daha hızlı yetkilendirilmesi, kayıt altına alınması ve bunun halk tarafından da bilinçlendirilmesi çok önemli ki gerçekten doğru insanlar bunu yapabilsin. Modern tıp ve geleneksel tıp artık birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısıdır. Her uygulamanın bilimsel süzgeçten geçirilerek hastanın güvenliği odaklı olarak uygulandığı bir Türkiye’deyiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor: Can kaybı artıyor

Sakarya ve Bilecik'te orman yangını: Köyler tahliye edildi, müdahale devam ediyor

Gazze'de son 36 saatte en az 53 şehit

UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Pakistan'da silahlı çatışma: 6 ölü

Çin'de Wipha Tayfunu etkisini gösterdi

Sırbistan ile Kosova arasında yeni gerginlik!

Gazze'de acil ateşkes ve savaşın sonlandırılması için ortak bildiri

Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 27 yaralı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Turuncu Kod” tatbikatı gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna müzakereleri çarşamba günü İstanbul'da

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Dünya Gıda Programı: Yardıma ulaşmaya çalışan sivillere yönelik şiddet kabul edilemez

Meteoroloji uyardı: Çöl sıcakları geliyor

Mardin’de hafif ticari araç uçurumdan yuvarlandı: 2 yaralı

Guterres: Gazze'de yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin öldürülmesi son derece vahşice

Iğdır'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Direniş gruplarından Abbas’a Tepki: Ulusal Konsey kararı tek taraflı ve dışlayıcı

Malatya'da 3. İl Koordinasyon Kurulu ve İl İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı

Sakarya'da başlayan orman yangını Bilecik'e sıçradı

Siirt'te anız yangını: İtfaiye ekipleri müdahale ediyor

Direnişin üst düzey yetkilisi: Gazze’deki hainler ve çetelerin listesi elimizde, hepsi yargılanacak

Macaristan, Rusya ve Sırbistan arasında yeni petrol boru hattı hazırlığı

Gölet kurudu, balıklar telef oldu

Yüzlerce Bedevi aile, Süveyda'daki yerlerinden edildi

Gümüşhane'de trafik kazası: 4 yaralı

İşçi servisi ile LPG yüklü tanker çarpıştı: 35 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de açlık krizi derinleşiyor: Can kaybı artıyor

Sakarya ve Bilecik'te orman yangını: Köyler tahliye edildi, müdahale devam ediyor

Gazze'de son 36 saatte en az 53 şehit

UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası