• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

DTB Başkanı Yeşil: “Pamuk üreticileri acil desteklenmeli”

05 Ekim 2022, Çarşamba 14:35
05 Ekim 2022, Çarşamba 14:35
DTB Başkanı Yeşil: “Pamuk üreticileri acil desteklenmeli”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

DTB Başkanı Yeşil: “Pamuk üreticileri acil desteklenmeli”

Diyarbakır Ticaret Borsasında (DTB) gerçekleşen pamuk alım satım seansında konuşan DTB Başkan Engin Yeşil, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamuk primi, mazot ve gübre desteklerinin çiftçilerin kâr payını artıracak şekilde planlaması gerektiğini söyledi.
Pamuk üreticileri ve satıcılarının bir araya geldiği pamuk alım-satım seansına katılan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, bölgede “beyaz altın” olarak tabir edilen pamukta hasat döneminin başladığını belirterek, pamuk üreticilerinin girdi maliyetlerinde yaşanan ciddi artışlar nedeniyle çok zor durumda olduklarını ve hükümetin bu konuda acil tedbir alması gerektiğini söyledi.
Pamuk üretiminde girdi maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığını ve üreticilerin pamuğu 17 lira gibi bir maliyetle ürettiğine değinen Yeşil, 2021 yılında Türkiye’de 4 milyon 200 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını anımsatarak, “Bu yıl üretim alanları genişledi ve ülkemizde pamuk üretimi 5 milyon 500 bin dekara ulaştı. Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 87’sini karşılayan 6 il arasında ikinci sırada yer alan Diyarbakır ilimiz, Silvan Barajı’nın bitirilerek devreye girmesiyle pamuk üretiminde birinci sıraya yükselecektir. İlimizde bu 2022 yılında 800 bin dekar alanda ekimi yapılmış ve 360 bin ton pamuk üretimi beklenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi bu yıl yüzde 11 artışla 2 milyon 500 bin ton olması bekleniyor” dedi.

“Yüzde 50 artış var”
TÜİK’in girdi fiyatlarındaki artış oranları ile ilgili maliyet hesaplamalarına göre kütlü pamuğun 1 kilogram maliyeti 2021 üretim yılında 6 lira 30 kuruş, 2022 yıllında ise maliyet 14 lira civarında olduğunu da aktaran Yeşil, “Bölgemizde ise yapılan tespitlere göre en az 17 lira bir maliyet çıkıyor. Yani geçen yıla göre üretim maliyetlerinde yüzde 120 ile yüzde 150 civarında bir artış var. İlimiz ve bölgemizde Pamuk üretimi her geçen yıl artıyor. Bu üretimin sürdürülebilir olması için fiyat ve ödenecek destekleme primi çok önemlidir. Pamukta fark ödemesi (prim) olarak kütlü pamukta 2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş ödendi. Artan maliyetlerin ve üretimin devamlılığı için bu yıl primin en az 3 TL’nin üzerinde olması gerekiyor” diye konuştu.

“Desteklemeler aynı yıl ödenmeli”
Konuşmasında 2022 Yılı destekleme primlerinin 2023 yılında yapılmasının üreticiler için büyük bir kayıp olduğunu da kaydeden Yeşil, “Türkiye’de destekler genellikle ekim-kasım ayında açıklanıyor ve ödemesi bir sonraki yılın mayıs ayında yapılmaktadır. Destekleme primlerinin açıklandığı tarih ile ödemenin yapılacağı tarih arasındaki değer kaybı yüzde 50 den fazladır. Pirim açıklandığı yıl farklarla birlikte üreticilere ödeme yapılmalıdır. Pamuk üretiminde en önemli maliyet kalemleri arasında ilaçlama, gübreleme, mazot ve makinalı hasat masrafları ve Elektrik maliyeti yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmanın ardından başlayan pamuk seansında, fiyat istikrarsızlığından dolayı alım-satım gerçekleşmedi.
[gallery ids=',47070']

Mersin’de çevre bilincinin artırılmasına katkı sağlayanlara yönelik ödül töreni düzenlendi

Türkiye ile Irak arasında su anlaşması imzalandı

Nijerya lideri, Trump'la ülkedeki Hristiyanların durumunu görüşme niyetini açıkladı

Belçika’daki NATO üssünde drone alarmı

Ege Denizi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Kahire yakınlarında Büyük Mısır Müzesi açıldı

Yedikleri yemekten zehirlenen 150 kişi hastaneye kaldırıldı

Kızılhaç ve Kassam ekipleri esirlerin cesetlerini çıkarmak için Doğu Gazze'ye girdi

Kenya'da sel ve heyelan: 21 ölü, 30 kayıp

HÜDA PAR İl Başkanlığından kefenli çağrı: Adıyaman-Kahta yolu ölüm yoluna dönüşmesin

İzmir açıklarında 10 düzensiz göçmen yakalandı

Alp Dağları'nda çığ düştü: 5 ölü

Aile Danışmanı Terzi: Çocuk yetiştirmede söylemden çok davranışlar etki eder

Mersin’de Radyasyon Acil Durum Tatbikatı hazırlıkları tamamlandı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer tesisleri yeniden ve daha güçlü bir şekilde inşa edeceğiz

Balıkesir'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Hareket halindeki araçtan koyun çalan hırsızlar kameralara yakalandı

Ceylanpınarlı çocuklardan Gazze için anlamlı bağış

Siirt'te kalp damar tedavisinde yeni bir dönem: Kapalı damarlar başarıyla açıldı

Siirt'te gençler sabah namazında buluştu

İngiltere'de trende bıçaklama: 9 yaralı

Batman Valiliğinden mühürlenen kum ocağına ilişkin açıklama

Gazze'deki soykırımın bilançosu: 68 bin 865 şehit

Diyarbakır'da 9 aylık kaza bilançosu: 26 ölü 4 bin 611 yaralı

Gaziantep'te "Huzur 27" uygulamasında 9 kişi yakalandı

Rusya: Son 24 saatte 280'den fazla Ukrayna İHA'sını imha ettik

Cezayir, Fransa'nın soykırım dolu sömürüsünden 71 yıl önce başlattığı devrimle bağımsızlığına kavuştu

Sri L’da 50 televizyon kanalı artık Türksat 6A üzerinden yayın yapacak

İşgal rejimi Suriye’de saldırılarını sürdürüyor

İran, ABD'den nükleer görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde mesajlar aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin’de çevre bilincinin artırılmasına katkı sağlayanlara yönelik ödül töreni düzenlendi

Türkiye ile Irak arasında su anlaşması imzalandı

Nijerya lideri, Trump'la ülkedeki Hristiyanların durumunu görüşme niyetini açıkladı

Belçika’daki NATO üssünde drone alarmı

Ege Denizi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Kahire yakınlarında Büyük Mısır Müzesi açıldı

Yedikleri yemekten zehirlenen 150 kişi hastaneye kaldırıldı