9258,79%-0,92
38,98% 0,05
44,33% -0,18
4128,56% -1,36
6629,45% -0,90
Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan mobilya işletmecileri, sektörün içinde bulunduğu ekonomik zorlukları dile getirdi.
Yıllardır mobilya sektöründe faaliyet gösterdiklerini ifade eden Abdülkerim Eteker ve Mücahit Gültekin, yüksek maliyetler, düşük alım gücü ve azalan evlilik oranları nedeniyle satışların her geçen gün düştüğünü belirtti.
Esnaf, düğün sezonunda bile piyasanın beklenenden daha durgun olduğunu vurgularken, çözüm için devletten gençlere faizsiz kredi ve teşvik desteği sağlanmasını istedi.
Abdülkerim Eteker
"Mobilya çok ama alıcısı yok"
25 yıldır mobilya sektöründe olduğunu belirten mobilya işletmecisi Abdülkerim Eteker "Çok değil, daha birkaç yıl önce millet 15-20 bin liraya bütün mobilyasını alırken, şu anda maliyet en az 250-300 bin liraya çıkmış durumdadır. Eskiden ayda 2-3 kamyon ürün satarken, şu anda haftada bir araba kadar ya satıyoruz ya da satamıyoruz. Çünkü gençler evlenmek istiyor ama yüksek maliyetlerden ve işsizlikten dolayı evlenemiyor. Bu da birçok sektörü etkilediği gibi mobilya sektörünü de olumsuz etkiliyor. Mobilya çok ama alıcısı yok. Milletin alım gücü kalmamış. Mobilya almaya gelen 10 gençten ancak biri alabiliyor." dedi.
"Düğün sezonundayız ama halen piyasa durgundur"
Eteker, sektördeki durgunluğun özellikle yaz aylarında artan düğünlere rağmen devam ettiğini belirterek şunları söyledi "Normalde şu an tam düğün sezonundayız ama halen piyasa durgundur. Bu yüzden esnaf iş yapamıyor. Şu anda çarkımızı zor çeviriyoruz. Çünkü müşteri ürün almadığında biz de iş yapamıyoruz. Piyasanın canlanması için devletin bekar gençlere faizsiz kredi vermesi ve iş imkânları sunması gerekiyor. Devlet, mobilyada KDV’yi yüzde 5’e, beyaz eşyada ise yüzde 10’a indirse herkes daha iyi iş yapabilir ve herkesin önü açılır."
Mücahit Gültekin
"50-60 bin lira olan çeyiz paketleri en az 200-250 bin liraya çıktı"
Artan maliyetlerden dolayı insanların evelemediğine dikkat çeken bir diğer mobilya işletmecisi Mücahit Gültekin "Düğün sezonundayız ama geçen yıllara göre bir durgunluk var. Çünkü insanların alım gücü çok düşmüş durumda. Bununla beraber artan maliyetlerden dolayı mobilya fiyatları da oldukça yükselmiş durumda. Eskiden bir çeyiz paketinin fiyatı 60-70 bin lirayı geçmiyordu. Ama şu anda en az 200-250 bin liraya yükseldiği için işlerimiz eski yıllara göre çok düşmüş durumda. Yine de Allah’a hamd edip şükrediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Devlet, evliliği teşvik eden paketleri artırmalı"
Gültekin, evlilik oranlarındaki düşüşün sektöre doğrudan etki ettiğini belirterek şöyle devam etti "Son yıllarda evlenme oranları da oldukça düşmüş durumda. Eskiden haftada 3-4 tane çeyiz sattığımız günler vardı ama şu anda 15 günde bir ya da ayda 2-3 tane ancak satabiliyoruz ya da satamıyoruz. 50 yıldan fazladır baba mesleği olan mobilya sektöründeyiz ve satışlar her geçen gün düşmektedir. Bu nedenle eski günlerimizi arar olduk. Devlet, evliliği teşvik etmek için 150 bin lira gibi düşük bir ödeme yapmakta. Ancak bu hem çok düşük hem de gençler bu desteğe ulaşmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu nedenle devletin evliliği teşvik etme paketlerini artırmasını istiyoruz. Böyle olursa hem imkânı olmayan gençler evlenir hem de piyasa canlanır." (İLKHA)