• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,35% 0,00
  • EURO

    45,61% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4288,99% 0,11
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etti
EKONOMİ
Tarih: 6.01.2021 09:19
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
Dünya Bankası Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etti

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Ocak 2021 sayısını yayımladı.

Raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel ekonominin 2020'de yüzde 4,3 küçülmesinin, 2021'de yüzde 4 ve 2022'de yüzde 3,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası, Haziran 2020'de yayımladığı raporda küresel ekonominin 2020'de yüzde 5,2 daralacağı, 2021'de ise 4,2 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. 

- Küresel büyüme salgın öncesi tahminlerin altında 

Geçen yıl Kovid-19 salgınının neden olduğu çöküşün ardından bu yıl beklenen küresel ekonomik büyümenin salgın öncesi tahminlerin yüzde 5 altında seyrettiğine işaret edilen raporda, salgının yatırım ve insan sermayesi üzerindeki etkisinin özellikle yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme beklentilerini aşındırmasının beklendiği kaydedildi. 

Raporda, küresel toparlanmanın devam eden aşılamayla desteklenen güven, tüketim ve ticaretin kademeli olarak iyileşmesiyle güçlenmesinin beklendiği aktarıldı. 

Kovid-19 salgınındaki artış olasılığı, aşı tedariki ve dağıtımındaki gecikmeler, salgınının ekonomideki daha şiddetli ve uzun süreli etkileriyle yüksek borç seviyelerinin tetiklediği finansal stresin aşağı yönlü riskler olarak öne çıktığına dikkat çekilen raporda, salgının olumsuz sonuçlarının üstesinden gelmek için sağlık ve eğitimin emniyete alınması, dijital teknolojilere ve yeşil altyapıya yapılan yatırımlara öncelik verilmesi, yönetişimin iyileştirilmesi, borç şeffaflığının artırılmasının kritik önem taşıdığı, zorlukların ele alınmasında küresel iş birliğinin anahtar nitelikte olduğu ifade edildi. 

Raporda, kısa vadeli görünümün belirsizliğini koruduğu vurgulandı. 

 Türkiye'nin büyüme beklentileri revize edildi

Dünya Bankası, raporunda hemen hemen her ülkenin ekonomisine yönelik büyüme beklentilerinde revizyona gitti. 

Birçok ülke ekonomisinin 2020'de küçülmesinin öngörüldüğü raporda, Çin, Türkiye, Mısır ve Bangladeş 2020'de büyüme performansı göstermesi beklenen ülkeler olarak dikkati çekti. 

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentileri 2020 yılı için yüzde 0,5, 2021 için yüzde 4,5 ve 2022 için yüzde 5 olarak belirlendi. 

Dünya Bankası, Haziran 2020'de yayımlanan bir önceki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda ise Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 3,8 daralacağını, 2021'de yüzde 5 büyüyeceğini tahmin etmişti. 

Gelişmiş ekonomilerde 2020'de daralma beklentisi 

Gelişmiş ekonomilerde daha önce öngörülen daralmanın beklenenden daha hafif olacağına işaret edilen raporda, gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 5,4 daralmasının, 2021'de yüzde 3,3 ve 2022'de yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Daha önceki tahminlerde gelişmiş ülke ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 7 küçülmesinin, 2021'de ise yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği bildirilmişti. 

Raporda, gelişmiş ülkeler grubunda yer alan ABD ekonomisinin 2020'de yüzde 3,6 daralacağı, 2021'de yüzde 3,5 ve 2022'de yüzde 3,3 büyüyeceği tahmin edildi.

ABD ekonomisinin daha önce açıklanan tahminlerde 2020'de yüzde 6,1 küçüleceği, 2021'de ise yüzde 4 büyüyeceği öngörülmüştü. 

Avro Bölgesi ekonomisinin ise 2020'de yüzde 7,4 daralması beklenen raporda, 2021'de yüzde 3,6 ve 2022'de yüzde 4'lük büyüme performansı göstereceği değerlendirildi. Bankanın Haziran 2020 açıklanan beklentilerinde, Avro Bölgesi ekonomisinin 2020'de yüzde 9,1 daralacağı ve 2021'de yüzde 4,5 büyüyeceği tahminine yer verildi.

Japonya ekonomisinin de 2020'de yüzde 5,3 küçülürken, 2021'de yüzde 2,5 ve 2022'de yüzde 2,3 büyüyeceği öngörüldü.  

Çin ekonomisi için 2020'de yüzde 2'lik büyüme tahmini 

Raporda, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 2,6 daralacağı, 2021'de yüzde 5 ve 2022'de yüzde 4,2 büyüyeceği tahmin edildi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin bir önceki tahminlerde, 2020'de ortalama yüzde 2,5 küçüleceği, 2021'de ise yüzde 4,6 büyüyeceği öngörülmüştü. 

Bu grupta yer alan ülkelerden Çin'in 2020 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahmini yüzde 1'den yüzde 2'ye yükseltildi. Çin ekonomisinin 2021'de yüzde 7,9 ve 2022'de ise yüzde 5,2 büyüyeceği öngörüldü.

Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Acar: Türkiye çölleşme açısından yüksek risk taşıyor

Gaziantep'te silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

İran'dan yeni misilleme açıklaması: İHA saldırıları yoğunlaşıyor

İran, Tel Aviv'in kuzeyindeki askerî karargâhı ve MOSSAD merkezini vurdu

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, ailelerin acısını paylaştı

Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 4,5 arttı

Firari torbacılara şafak operasyonu: 12 hükümlü yakalandı

İnşaat üretimi yıllık yüzde 9,5 arttı

6 ilde FETÖ operasyonu: 40 şüpheli yakalandı

Kahvehanede horoz dövüşüne polis baskını

Yine yardım noktasında katliam: En az 50 şehit, yüzlerce yaralı

Siyonistler işgal topraklarından kaçıyor: Deniz yoluyla Rum Kesimi’ne akın

Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Acar: Türkiye çölleşme açısından yüksek risk taşıyor

Gaziantep'te silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

İran'dan yeni misilleme açıklaması: İHA saldırıları yoğunlaşıyor

İran, Tel Aviv'in kuzeyindeki askerî karargâhı ve MOSSAD merkezini vurdu

Molla Mehmet Ali Altun: Evlilik külfet değil rahmet olmalı

Brent petrol 72,60 dolardan işlem görüyor

Tarım-ÜFE yıllık ve aylık arttı