• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,06% 0,06
  • EURO

    51,29% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7329,40% 0,74
  • Ç. ALTIN

    11762,06% 0,00

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
Dünya Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nun Ağustos 2020 sayısını 'Yelkenleri Ayarlamak' başlığıyla yayımladı. 

Güncel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere ilişkin analizlerinin sunulduğu raporda, 'Kovid-19 vakalarında başlangıçta yaşanan ani yükselişe rağmen Türkiye'nin, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar ışığında, virüsün yayılmasını ve olumsuz sağlık etkilerini nispeten daha hızlı kontrol altına aldığı görülmektedir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kırılgan durumdaki hane halklarının desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileşiminin sürdürülebilir toparlanmanın sağlanmasında kilit önem taşıdığı vurgulanarak, 'Diğer ülkelerde de olduğu gibi, mevcut kırılgan trendin sürdürülebilirliği için ihtiyatın elden bırakılmaması gerekmektedir.' ifadesi kullanıldı. 

 'Kovid-19, ekonomi iyileşme sürecini raydan çıkardı'

Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. 

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

Dış baskılar ve yurt içinde Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayıs aylarında yurt içi üretimin ani bir şekilde durmasına yol açtığı anımsatılan raporda, bu ekonomik etkilerin iş gücü piyasası zorluklarını daha da ağırlaştırdığı kaydedildi. 

Raporda, 'Kovid-19 salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

- 'Hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oldu'

Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoğu gibi 2020 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskılaması öngörülürken, zayıf dış talebin ihracatı yavaşlatmasının beklendiği aktarıldı. 

Bankanın raporunda, yatımlardaki ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

'Pandemiye karşı uygulanan hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olmuştur ve virüsün kontrol altında tutulacağı ve politika önlemlerinin pandeminin nasıl evrileceğine ve ulusal ve küresel ekonomide yaşanacak gelişmelere göre uyarlanacağı varsayımıyla daha erken bir toparlanmanın zeminini hazırlamıştır.'

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yozgat’ta uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de 1.200 yataklı yeni şehir hastanesi kurulacak

Afyonkarahisar’da araçta uyuşturucu ele geçirildi

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iş yerleri kapatıldı

Siirt’te 5 hastanın tam kapalı kalp damarı açıldı

Adana’da üst geçit krizi: Vatandaşlar trafikte canını riske atıyor

Mardin’de kuduz şüphesiyle bir mahalle karantinaya alındı

Kastamonu’da silah operasyonu

Irak, hava sahasını 3 gün daha kapattı

Vakıf üniversitesinde ayrımcılık iddiaları

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 şüpheli yakalandı

Sivas’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 19 göçmen kaçakçısı tutuklandı

Şanlıurfa'da ihtiyaç sahiplerine her gün Ramazan pidesi ulaştırılıyor

Bursa’da bayram öncesi denetimler başladı

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

Mardin İl Müftüsü Türkmen: İtikaf, ağyarı bırakıp Allah'ı merkeze almaktır

Şırnak’ta narkotik operasyonu

Doç. Dr. Fırat: Kolorektal kanser en sık görülen kanserler arasında

Gaziantep’te 122 günlük yanık tedavisi tamamlandı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu

İş Adamı Şimay: Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

Gaziantep İl Müftülüğü "Unutursan Yetim Kalır" adlı etkinlik düzenledi

Vergi usul kanununa muhalefet suçundan aranan şahıs Gölcük'te yakalandı

Erakçi: Gerektiği sürece ABD ve israile füze operasyonlarımız devam edecek

Muğla’da liseler arası "yapay zekâ ve sosyal bilimler" sempozyumu düzenleniyor

YÖK Başkanı Özvar: Kaybedecek bir evladımız bile yok, her biriyle ilgilenmemiz lazım

Siyonist rejimin Gazze saldırılarında şehit sayısı 72 bin 134’e yükseldi

Malatya'da 215 umreciye umre eğitimi verildi

Ara tatil uygulamasına yönelik saha araştırması sonuçları açıklandı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yozgat’ta uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de 1.200 yataklı yeni şehir hastanesi kurulacak

Afyonkarahisar’da araçta uyuşturucu ele geçirildi

Gaziantep'te hijyen kurallarına uymayan iş yerleri kapatıldı

Siirt’te 5 hastanın tam kapalı kalp damarı açıldı

Adana’da üst geçit krizi: Vatandaşlar trafikte canını riske atıyor

Mardin’de kuduz şüphesiyle bir mahalle karantinaya alındı