• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
Dünya Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nun Ağustos 2020 sayısını 'Yelkenleri Ayarlamak' başlığıyla yayımladı. 

Güncel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere ilişkin analizlerinin sunulduğu raporda, 'Kovid-19 vakalarında başlangıçta yaşanan ani yükselişe rağmen Türkiye'nin, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar ışığında, virüsün yayılmasını ve olumsuz sağlık etkilerini nispeten daha hızlı kontrol altına aldığı görülmektedir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kırılgan durumdaki hane halklarının desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileşiminin sürdürülebilir toparlanmanın sağlanmasında kilit önem taşıdığı vurgulanarak, 'Diğer ülkelerde de olduğu gibi, mevcut kırılgan trendin sürdürülebilirliği için ihtiyatın elden bırakılmaması gerekmektedir.' ifadesi kullanıldı. 

 'Kovid-19, ekonomi iyileşme sürecini raydan çıkardı'

Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. 

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

Dış baskılar ve yurt içinde Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayıs aylarında yurt içi üretimin ani bir şekilde durmasına yol açtığı anımsatılan raporda, bu ekonomik etkilerin iş gücü piyasası zorluklarını daha da ağırlaştırdığı kaydedildi. 

Raporda, 'Kovid-19 salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

- 'Hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oldu'

Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoğu gibi 2020 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskılaması öngörülürken, zayıf dış talebin ihracatı yavaşlatmasının beklendiği aktarıldı. 

Bankanın raporunda, yatımlardaki ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

'Pandemiye karşı uygulanan hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olmuştur ve virüsün kontrol altında tutulacağı ve politika önlemlerinin pandeminin nasıl evrileceğine ve ulusal ve küresel ekonomide yaşanacak gelişmelere göre uyarlanacağı varsayımıyla daha erken bir toparlanmanın zeminini hazırlamıştır.'

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yoğun kar yağışı 7 ilde ulaşımı aksattı: 249 yol kapalı

Ensarullah Hareketi lideri Abdülmelik el-Husi’den İslam dünyasına dayanışma çağrısı

Afyonkarahisar’da otobüste 660 adet sentetik ecza ele geçirildi

İşgalci siyonist rejim, İran devlet televizyonunu vurdu

Minik öğrenciler velileriyle iftar sofrasında buluştu

Sistani’den Ayetullah Seyyid Hamaney’in şehadeti üzerine taziye mesajı

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’nden vatandaşlara uyarı

Tatlıcılarda Ramazan bereketi yaşanıyor

İstanbul’da İran Başkonsolosluğu’nda bayrak yarıya indirildi

IHO Ebrar Hollandalı hayırsever iş adamlarıyla iftar yemeğinde buluştu

TOKİ konutları için 4 ilde kura çekimleri sürecek

Fransa Yetim Eli’nden Etiyopya'da katarakt hizmeti

Bakan yardımcısı Gürcan: İhracat 396,5 milyar dolara yükseldi

Pakistan’da halk ABD Başkonsolosluğu'na saldırdı: Kalabalığa ateş açıldı, ölü ve yaralılar var

İran Savunma Bakanı Musavi ve Genelkurmay Başkanı Nasırzade şehit oldu

Afganistan yönetimi: Pakistan saldırılarında 52 kişi şehit oldu

Palandöken: Ekim alanları beton yığınları ile doldu

İNOSAM Başkanı Avcı: Dünya uçuruma sürükleniyor, israil kontrol altına alınmalı

Türkiye’nin 2025 büyüme verileri yarın açıklanacak

İran ordusu: Şehit Hamaney'in yolunu sürdüreceğiz, bu suç cevapsız kalmayacak

Gümrük muhafaza ekipleri, üç ayrı operasyonda 484 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

Meteoroloji'den kar ve çığ uyarısı

YÖK’ten denklik ve yatay geçişte yeni düzenleme

Hamaney'in şehadetinin ardından İran halkı meydanlara indi

Bakan Şimşek: Son 50 ayın en düşük enflasyon seviyesindeyiz

İran’da üçlü geçiş liderliği

Kudüs hâkimiyet altında: Siyonist rejim Mescid-i Aksa'yı zorla boşalttı

İşgal medyası: Saldırı haftalar öncesinden belirlendi, müzakereler zaman kazanma taktiğiydi

İran: Pakbur ve Şemhani Tahran'daki saldırılarda şehit oldu

İran'dan misilleme: Tel Aviv ve Hayfa'ya yüzlerce füze atıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yoğun kar yağışı 7 ilde ulaşımı aksattı: 249 yol kapalı

Ensarullah Hareketi lideri Abdülmelik el-Husi’den İslam dünyasına dayanışma çağrısı

Afyonkarahisar’da otobüste 660 adet sentetik ecza ele geçirildi

İşgalci siyonist rejim, İran devlet televizyonunu vurdu

Minik öğrenciler velileriyle iftar sofrasında buluştu

Sistani’den Ayetullah Seyyid Hamaney’in şehadeti üzerine taziye mesajı

Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçiliği’nden vatandaşlara uyarı