• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

05 Şubat 2021, Cuma 08:52
05 Şubat 2021, Cuma 08:52
Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

Küresel borç seviyesinin 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı düşünülen 2012 yılından günümüze kadar 52 trilyon dolar ile yaklaşık yüzde 23 artış göstermesi, mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Son olarak pandemi sonrasında mecburen atılan ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, Kovid salgınından önce rekor seviyelerde olan, hem iç hem de dış borç yüklerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki yıkıcı daralma nedeniyle çok daha ağır hale geldiğini ifade etmişti. Malpass, Dünya Bankası’nın “dördüncü borç dalgası” olarak adlandırdığı durumun üstesinden gelmek için kapsamlı bir dizi politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Yakın geçmişteki benzer borç dalgaları, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizi ve 1990’lardaki Asya mali krizi ve 2007-2009 yıllarındaki Avrupa borç krizleriyle sonuçlanmıştı.

PANDEMİ SONRASI GELİŞMELER

Salgının başlangıcından bu yana, hükümetler, geniş tabanlı kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleriyle ilişkili ekonomik faaliyetteki keskin düşüşleri telafi etmek için genişletici para ve maliye politikalarına ağırlık verdiler. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çok işlevli uluslararası finansal kurumlar tarafından verilen kredilerdeki artış, gelişmekte olan ekonomilerin acil sağlık durumlarına yönelik müdahaleleri finanse etmeye yardımcı olmasına rağmen, daha zengin ülkeler krize cevap verme becerilerinde belirgin bir avantaja sahip oldu.

IMF’nin 2020 Aralık ayında yayınlanan politika notlarında da dikkat çekildiği üzere, 2007-2009 krizinden farklı olarak, dünyanın birçok ekonomisinde bankalar makroekonomik teşvikleri çeşitli geçici kredi operasyonlarıyla desteklediler. Bu önlemler, istihdam kaybı ve gelirde düşüş yaşayan hane halklarının yanı sıra, kitlesel kapanma ve normal faaliyetteki genel aksaklıklardan kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan işletmeler için bir miktar nefes alma fırsatı sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde pandeminin yarattığı etkiler hızlı şekilde ortadan kalksa dahi hem özel sektör finansal kuruluşlarını hem de hükümetleri bekleyen yüksek borç stoklarının mevcut kaynaklarla ne oranda karşılanabileceği belirsizliğini koruyor.

SORUNLU KREDİLER TIRMANIŞTA

Dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarının, önümüzdeki süreçte sorunlu kredilerde belirgin bir artışla karşılaşmaya devam edeceğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor. Salgının ekonomik olarak ilk etapta zayıflattığı kitleler arasında, düşük gelirli hane halkları ve kendilerini iflasa karşı koruyabilecek daha az varlığa ve yedek akçeye sahip küçük firmaların yer aldığı görülmektedir. Birçok gelişmekte olan ülkede KOBİ işletmelerinin ekonomi içindeki payının ortalama yüzde 80’ler seviyesinde olduğu ve bu işletmelerin yüksek borçluluk oranları dikkate alındığında, ekonomilerin karşılaşabileceği muhtemel bir borç krizinin küresel ölçekte ne derece ciddi etkiler doğurabileceği daha iyi anlaşılabilir.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Hedefimiz engelsiz bir şehir oluşturmak

Yazarlar ve okurlar Mersin'de bir araya geliyor

Gazze'de son 48 saatte 7 şehit 30 yaralı

MTDF Başkanı Öter: Mardin'in örfüne uygun olmayan diziler kenti değersizleştiriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: G20'yi daha fazla sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum

Kocaeli'nde "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Kayısı fidanı satıcıları: Talep artarak büyüyor

Umut Kervanı Tarsus'ta giyim yardımında bulundu

Endonezya’daki toprak kaymalarında can kaybı 30’a yükseldi

Scattered Lapsus$ Hunters adlı hacker grubu, 200’den fazla şirketi hedef alan veri ihlalini üstlendi

Malatya'da Tohma Çayı'na inen sis deniz manzarası oluşturdu

Mezopotamya Fuarı’na Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticiler: Hem kalite hem kültür buluşuyor

Adana Sarıçam’da orman yangını

Nijerya'nın orta kesiminde bir okuldan en az 227 kişi kaçırıldı

Şanlıurfa’da 22 Kasım’da beş ilçede elektrik kesintisi uygulanacak

Diyarbakır-Bismil yolunda bir zincirleme kaza daha: Yaralılar var

Şanlıurfa'da salça yüklü tır yangında küle döndü

Mardin'de 2 tır ile SUV tipi araç çarpıştı: Tır alev aldı

İşgal medyası: israilin güvenlik aygıtı çöküş sürecinde

Bakan Bayraktar: Depolama tesislerimizde yüzde 100 doluluk oranıyla kışa hazırız

“İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği” yayımlandı

Pasif içicilik de KOAH sebebi

İşgal rejimi Batı Şeria’da en az 65 kişiyi alıkoydu

Yeşilyurt'ta çocuklara yerli tohuma sahip çıkma kültürü kazandırılıyor

Malatya'da yoğun sis ulaşımı olumsuz etkiledi

9. Uluslararası İyilik Ödülleri için hikayeler toplanmaya başlandı

9'uncu Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi Gaziantep’te yapıldı

UNICEF: israil ateşkese rağmen Gazze Şeridi’nde her gün iki çocuk öldürüyor

Siirt’te üreticilere büyük destek: bağ ve bahçe yolları için özel ekip kuruluyor

Ergenlik döneminde bilgisayar bağımlılığı duruş bozukluğuna neden olabilir!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Hedefimiz engelsiz bir şehir oluşturmak

Yazarlar ve okurlar Mersin'de bir araya geliyor

Gazze'de son 48 saatte 7 şehit 30 yaralı

MTDF Başkanı Öter: Mardin'in örfüne uygun olmayan diziler kenti değersizleştiriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: G20'yi daha fazla sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum

Kocaeli'nde "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Kayısı fidanı satıcıları: Talep artarak büyüyor