• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

05 Şubat 2021, Cuma 08:52
05 Şubat 2021, Cuma 08:52
Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

Küresel borç seviyesinin 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı düşünülen 2012 yılından günümüze kadar 52 trilyon dolar ile yaklaşık yüzde 23 artış göstermesi, mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Son olarak pandemi sonrasında mecburen atılan ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, Kovid salgınından önce rekor seviyelerde olan, hem iç hem de dış borç yüklerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki yıkıcı daralma nedeniyle çok daha ağır hale geldiğini ifade etmişti. Malpass, Dünya Bankası’nın “dördüncü borç dalgası” olarak adlandırdığı durumun üstesinden gelmek için kapsamlı bir dizi politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Yakın geçmişteki benzer borç dalgaları, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizi ve 1990’lardaki Asya mali krizi ve 2007-2009 yıllarındaki Avrupa borç krizleriyle sonuçlanmıştı.

PANDEMİ SONRASI GELİŞMELER

Salgının başlangıcından bu yana, hükümetler, geniş tabanlı kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleriyle ilişkili ekonomik faaliyetteki keskin düşüşleri telafi etmek için genişletici para ve maliye politikalarına ağırlık verdiler. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çok işlevli uluslararası finansal kurumlar tarafından verilen kredilerdeki artış, gelişmekte olan ekonomilerin acil sağlık durumlarına yönelik müdahaleleri finanse etmeye yardımcı olmasına rağmen, daha zengin ülkeler krize cevap verme becerilerinde belirgin bir avantaja sahip oldu.

IMF’nin 2020 Aralık ayında yayınlanan politika notlarında da dikkat çekildiği üzere, 2007-2009 krizinden farklı olarak, dünyanın birçok ekonomisinde bankalar makroekonomik teşvikleri çeşitli geçici kredi operasyonlarıyla desteklediler. Bu önlemler, istihdam kaybı ve gelirde düşüş yaşayan hane halklarının yanı sıra, kitlesel kapanma ve normal faaliyetteki genel aksaklıklardan kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan işletmeler için bir miktar nefes alma fırsatı sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde pandeminin yarattığı etkiler hızlı şekilde ortadan kalksa dahi hem özel sektör finansal kuruluşlarını hem de hükümetleri bekleyen yüksek borç stoklarının mevcut kaynaklarla ne oranda karşılanabileceği belirsizliğini koruyor.

SORUNLU KREDİLER TIRMANIŞTA

Dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarının, önümüzdeki süreçte sorunlu kredilerde belirgin bir artışla karşılaşmaya devam edeceğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor. Salgının ekonomik olarak ilk etapta zayıflattığı kitleler arasında, düşük gelirli hane halkları ve kendilerini iflasa karşı koruyabilecek daha az varlığa ve yedek akçeye sahip küçük firmaların yer aldığı görülmektedir. Birçok gelişmekte olan ülkede KOBİ işletmelerinin ekonomi içindeki payının ortalama yüzde 80’ler seviyesinde olduğu ve bu işletmelerin yüksek borçluluk oranları dikkate alındığında, ekonomilerin karşılaşabileceği muhtemel bir borç krizinin küresel ölçekte ne derece ciddi etkiler doğurabileceği daha iyi anlaşılabilir.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Osmaniye'de 36 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Çekya çocuklara sosyal medya kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor

Bakan Kaçır CCPIT Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

Suudi Arabistan ve ABD’den ortak deniz tatbikatı

Hindistan’da kömür madeni patlamasında ölü sayısı 27’ye yükseldi

Bayburt’ta yediden yetmişe “Siyer Yarışması”nda katılım gösterdi

Tayland'da erken seçimi Bhumjaithai Partisi kazandı

ABD-Rusya arasında gayri resmi nükleer anlaşma

Trabzon’da Peygamber sevgisi “Siyer Yarışması”nda buluştu

Hakkari'de 17 kilogram skunk ele geçirildi

Lübnan'da bir bina çöktü: 6 ölü, 7 yaralı

Rize’de “Siyer Yarışması”na yoğun ilgi 

Giresun’da 16’ncı “Siyer Yarışması" yoğun katılımla yapıldı

Siyer Yarışması'nın cevap anahtarları yayımlandı

Batman Tarafsız Haber 12. Yayın Yılını Kutluyor

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Siyer Yarışması teşekkür mesajı

Arakçi: Nükleer konusunda müzakereden başka yol yok

“O’nu oku, O’nu yaşa” Siyer Yarışması'na Mersin’den yoğun katılım

Aşiret liderlerinden ortak duruş: Gençliğimizi ve ailemizi korumak zorundayız

Şanlıurfa Halkı: Bu sınavın asıl ödülü Peygamber’i tanımaktır

Kars’ta Siyer sevdası, yüzlerce aday Peygamber Efendimizin hayatı için ter döktü

Manisa'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Edirne’de Meriç Nehri’nin debisi düşüşe geçti

Şanlıurfa’da toplumsal sorunlar düzenlenen panelde ele alındı

Şanlıurfa aşiret liderleri ve kanaat önderlerinden kapsamlı basın açıklaması

Elazığ'da Siyer Yarışması heyecanı yaşandı

ABD, Orta Doğu'ya askeri malzeme transferini artırıyor

Tayland'da halk erken seçim için sandık başında

Siyer Yarışması'na katılan Bursalı çocuklar: Ödül değil, Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmek için yarıştık

Ticaret Bakanlığı tavuk ihracatını durdurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Osmaniye'de 36 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Çekya çocuklara sosyal medya kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor

Bakan Kaçır CCPIT Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

Suudi Arabistan ve ABD’den ortak deniz tatbikatı

Hindistan’da kömür madeni patlamasında ölü sayısı 27’ye yükseldi

Bayburt’ta yediden yetmişe “Siyer Yarışması”nda katılım gösterdi

Tayland'da erken seçimi Bhumjaithai Partisi kazandı