• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

05 Şubat 2021, Cuma 08:52
05 Şubat 2021, Cuma 08:52
Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

Küresel borç seviyesinin 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı düşünülen 2012 yılından günümüze kadar 52 trilyon dolar ile yaklaşık yüzde 23 artış göstermesi, mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Son olarak pandemi sonrasında mecburen atılan ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, Kovid salgınından önce rekor seviyelerde olan, hem iç hem de dış borç yüklerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki yıkıcı daralma nedeniyle çok daha ağır hale geldiğini ifade etmişti. Malpass, Dünya Bankası’nın “dördüncü borç dalgası” olarak adlandırdığı durumun üstesinden gelmek için kapsamlı bir dizi politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Yakın geçmişteki benzer borç dalgaları, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizi ve 1990’lardaki Asya mali krizi ve 2007-2009 yıllarındaki Avrupa borç krizleriyle sonuçlanmıştı.

PANDEMİ SONRASI GELİŞMELER

Salgının başlangıcından bu yana, hükümetler, geniş tabanlı kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleriyle ilişkili ekonomik faaliyetteki keskin düşüşleri telafi etmek için genişletici para ve maliye politikalarına ağırlık verdiler. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çok işlevli uluslararası finansal kurumlar tarafından verilen kredilerdeki artış, gelişmekte olan ekonomilerin acil sağlık durumlarına yönelik müdahaleleri finanse etmeye yardımcı olmasına rağmen, daha zengin ülkeler krize cevap verme becerilerinde belirgin bir avantaja sahip oldu.

IMF’nin 2020 Aralık ayında yayınlanan politika notlarında da dikkat çekildiği üzere, 2007-2009 krizinden farklı olarak, dünyanın birçok ekonomisinde bankalar makroekonomik teşvikleri çeşitli geçici kredi operasyonlarıyla desteklediler. Bu önlemler, istihdam kaybı ve gelirde düşüş yaşayan hane halklarının yanı sıra, kitlesel kapanma ve normal faaliyetteki genel aksaklıklardan kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan işletmeler için bir miktar nefes alma fırsatı sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde pandeminin yarattığı etkiler hızlı şekilde ortadan kalksa dahi hem özel sektör finansal kuruluşlarını hem de hükümetleri bekleyen yüksek borç stoklarının mevcut kaynaklarla ne oranda karşılanabileceği belirsizliğini koruyor.

SORUNLU KREDİLER TIRMANIŞTA

Dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarının, önümüzdeki süreçte sorunlu kredilerde belirgin bir artışla karşılaşmaya devam edeceğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor. Salgının ekonomik olarak ilk etapta zayıflattığı kitleler arasında, düşük gelirli hane halkları ve kendilerini iflasa karşı koruyabilecek daha az varlığa ve yedek akçeye sahip küçük firmaların yer aldığı görülmektedir. Birçok gelişmekte olan ülkede KOBİ işletmelerinin ekonomi içindeki payının ortalama yüzde 80’ler seviyesinde olduğu ve bu işletmelerin yüksek borçluluk oranları dikkate alındığında, ekonomilerin karşılaşabileceği muhtemel bir borç krizinin küresel ölçekte ne derece ciddi etkiler doğurabileceği daha iyi anlaşılabilir.

Rubio, Trump'ın planının ABD yönetiminin tutumunu yansıtmadığı yönündeki iddiaları reddetti

Gaziantep’te DAİŞ operasyonu: 13 gözaltı

Sudan’daki katliamın perde arkasında işgal rejimi mi var?

Afganistan'da iki araç çarpıştı: 10 ölü 10 yaralı

İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı

Van’da silahlı kavga: Baba-oğul hayatını kaybetti

15 bin öğretmen ataması yarın yapılacak

Gürcistan Devlet Başkanı 49 kişiyi affetti

Moskova'ya doğru uçan 3 İHA imha edildi

Bir günde 12 bin Afgan, ülkelerine döndü

İşgal medyası: HAMAS, Merkava 4 tanklarını etkisiz hale getiren gizli mekanizmayı sosyal medyadan öğrendi

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan ABD’li Rubio’ya “Bizi tehdit etmeyin, hilelerinizi biliyoruz”

HAMAS, işgal rejimi ile yapılan ateşkesi sona erdirdiği yönündeki iddiaları yalanladı

UNRWA: Gazze’de nüfusun yarısı yerinden edilmişlerin yaşadığı bölgelerde hayatta kalma mücadelesi veriyor

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 kişi yaralandı

Manisa'da traktör ile çekici çarpıştı: 4 yaralı

İşgal rejimi, Nablus’ta çiftçilerin zeytinliklere erişimini engelledi

COP31 toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi

Denizlerde fırtınamsı rüzgâr uyarısı: Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkili olacak

Aksaray’da geri dönüşüm tesisinde yangın

“Kastamonu Huzur” uygulamasında 2 bin 888 kişi sorgulandı

İşgal rejimi Gazze’yi bombaladı: 22 şehit

Kars'ta 60 hesaba erişim engeli

Batı kesimlerde sağanak yağış bekleniyor

Kamyon ile traktör çarpıştı: 2 ölü, 5 yaralı

Açık cezaevinde zehirlenen 131 hükümlü hastaneye kaldırıldı

Çin: Japonya'nın Tayvan'a ilişkin açıklamaları uluslararası hukukun ihlalilidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rubio, Trump'ın planının ABD yönetiminin tutumunu yansıtmadığı yönündeki iddiaları reddetti

Gaziantep’te DAİŞ operasyonu: 13 gözaltı

Sudan’daki katliamın perde arkasında işgal rejimi mi var?

Afganistan'da iki araç çarpıştı: 10 ölü 10 yaralı

İşgal medyası: İran askeri üslerimize sızdı

Fırıncılar artan maliyetlerden şikâyetçi: Ekmeğin fiyatı aynı, giderler katlandı

Avustralya'da Fina Tropikal Siklonu nedeniyle binlerce ev ve iş yeri elektriksiz kaldı