• BIST 100

    16124,69%0,46
  • DOLAR

    44,35% 0,04
  • EURO

    51,39% -0,21
  • GRAM ALTIN

    6491,35% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10945,35% 1,69

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

05 Şubat 2021, Cuma 08:52
05 Şubat 2021, Cuma 08:52
Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

Küresel borç seviyesinin 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı düşünülen 2012 yılından günümüze kadar 52 trilyon dolar ile yaklaşık yüzde 23 artış göstermesi, mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Son olarak pandemi sonrasında mecburen atılan ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, Kovid salgınından önce rekor seviyelerde olan, hem iç hem de dış borç yüklerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki yıkıcı daralma nedeniyle çok daha ağır hale geldiğini ifade etmişti. Malpass, Dünya Bankası’nın “dördüncü borç dalgası” olarak adlandırdığı durumun üstesinden gelmek için kapsamlı bir dizi politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Yakın geçmişteki benzer borç dalgaları, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizi ve 1990’lardaki Asya mali krizi ve 2007-2009 yıllarındaki Avrupa borç krizleriyle sonuçlanmıştı.

PANDEMİ SONRASI GELİŞMELER

Salgının başlangıcından bu yana, hükümetler, geniş tabanlı kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleriyle ilişkili ekonomik faaliyetteki keskin düşüşleri telafi etmek için genişletici para ve maliye politikalarına ağırlık verdiler. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çok işlevli uluslararası finansal kurumlar tarafından verilen kredilerdeki artış, gelişmekte olan ekonomilerin acil sağlık durumlarına yönelik müdahaleleri finanse etmeye yardımcı olmasına rağmen, daha zengin ülkeler krize cevap verme becerilerinde belirgin bir avantaja sahip oldu.

IMF’nin 2020 Aralık ayında yayınlanan politika notlarında da dikkat çekildiği üzere, 2007-2009 krizinden farklı olarak, dünyanın birçok ekonomisinde bankalar makroekonomik teşvikleri çeşitli geçici kredi operasyonlarıyla desteklediler. Bu önlemler, istihdam kaybı ve gelirde düşüş yaşayan hane halklarının yanı sıra, kitlesel kapanma ve normal faaliyetteki genel aksaklıklardan kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan işletmeler için bir miktar nefes alma fırsatı sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde pandeminin yarattığı etkiler hızlı şekilde ortadan kalksa dahi hem özel sektör finansal kuruluşlarını hem de hükümetleri bekleyen yüksek borç stoklarının mevcut kaynaklarla ne oranda karşılanabileceği belirsizliğini koruyor.

SORUNLU KREDİLER TIRMANIŞTA

Dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarının, önümüzdeki süreçte sorunlu kredilerde belirgin bir artışla karşılaşmaya devam edeceğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor. Salgının ekonomik olarak ilk etapta zayıflattığı kitleler arasında, düşük gelirli hane halkları ve kendilerini iflasa karşı koruyabilecek daha az varlığa ve yedek akçeye sahip küçük firmaların yer aldığı görülmektedir. Birçok gelişmekte olan ülkede KOBİ işletmelerinin ekonomi içindeki payının ortalama yüzde 80’ler seviyesinde olduğu ve bu işletmelerin yüksek borçluluk oranları dikkate alındığında, ekonomilerin karşılaşabileceği muhtemel bir borç krizinin küresel ölçekte ne derece ciddi etkiler doğurabileceği daha iyi anlaşılabilir.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İBB davasına bir soruşturma daha

Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor

Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği

MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük

Lübnan'da ölü sayısı 1094'e yükseldi

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın

Köstence Hünkâr Camii yeniden ihya ediliyor

Danimarka Başbakanı istifa etti  

HÜDA PAR’dan Erbil saldırısına ilişkin taziye ve sağduyu çağrısı

Malatya'da 22 Mart Dünya Su Günü Resim Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

İranlı sözcü: ABD diplomasisi güvenilmez

Bakan Bayraktar: Yeraltı doğal gaz depolarımız yüzde 71 oranında dolu

Ağrı Dağı’nda kayıp kadın dağcı aranıyor

Kuzey Kore ve Belarus’tan Batı’ya karşı dayanışma mesajı

Şırnak'ta tarihi mağara mantar üretim tesisine dönüştü

Almanya ordusu yapay zekâ ile savaş kararlarını hızlandırmayı planlıyor

Bursa'da kaçak kazı yapan 2 kişi suçüstü yakalandı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı

Bakan Fidan, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüştü

Enerji krizinin ortasında Güney Sudan petrol üretimini genişletmeye hazırlanıyor

DMM: Dezenformasyon faaliyetlerinde artış gözlemlenmektedir

İçişleri Bakanı Ağrı’da

ABD’nin Kızıldeniz başarısızlığı Hürmüz’de tekrar ediyor

Mardin’de karton yüklü tır devrildi

Bakan Gürlek’in tapu kayıtlarını sorgulayan ilçe tapu müdürü tutuklandı

Diyarbakır’da çöken yolun sebebi ortaya çıktı

Şanlıurfa’da kuvvetli sağanak uyarısı

Gaziantep'te 15 bin ton mısır açık artırma usulüyle satışa sunuldu

Uluslararası ayakkabı fuarı 74'üncü kez kapıları açtı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İBB davasına bir soruşturma daha

Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor

Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği

MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük

Lübnan'da ölü sayısı 1094'e yükseldi

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın