-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Dünya Ekonomik Forumu: En etkili risk salgın, uzun vadede ise iklim krizi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dünya Ekonomik Forumu: En etkili risk salgın, uzun vadede ise iklim krizi
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) kısa ve uzun vadeli riskleri tespit etmek üzere Marsh & McLennan ve Zürih Sigorta Grubu'nun katkısıyla hazırladığı Küresel Riskler Raporu 2021 yayımlandı.
Raporda, 841 küresel uzman ve karar alıcıdan, 2021'e ilişkin endişelerini olasılık ve etki açısından sıralamaları istendi.
Katılımcılar, kısa vadeli (2 yıl) en büyük risklerin, Covid-19 gibi 'salgın hastalıklar' ve salgının ekonomik etkisiyle 'geçim krizi' olduğunu belirtti.
Rapora göre, Covid-19'un insani ve ekonomik maliyeti şiddetli. Covid-19, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmada yılların ilerlemesini geriye götürmekle tehdit ediyor, sosyal uyumu ve küresel işbirliğini daha da zayıflatıyor.
'Salgın hastalıklar' ve 'geçim krizinin' yanında 'beklenmedik hava olayları', 'siber güvenlik tedbirlerinin yetersiz olması', 'dijital dünyada eşitsizlik', 'ekonomide uzun süreli durgunluk', 'terörist saldırılar', 'gençlerde hayal kırıklığı', 'sosyal uyumun erozyona uğraması' ve 'insan kaynaklı çevresel zarar', gelecek 2 yılda gerçekleşmesi en yüksek 10 risk arasında yer aldı.
EN ÖNEMLİ ORTA VADELİ KÜRESEL RİSK 'VARLIK FİYATLARINDAKİ BALON'
En önemli orta vadeli küresel riskin 'varlık fiyatlarındaki balon' olduğu belirtilen rapora göre, büyük bir ekonomide konut, yatırım fonları, pay senetleri ve diğer varlıkların fiyatları reel ekonomiden giderek daha fazla uzaklaşıyor.
'Fiyat istikrarsızlığı', 'emtia şokları', 'borç krizi', 'devletlerin ilişkilerinde kırılma', 'devletler arası çatışma', 'siber güvenlikte başarısızlık' ve 'teknik yönetişim başarısızlığı', orta vadedeki (3-5 yılda) en yüksek riskler arasında yer alıyor.
Uzun dönemde etkisi yüksek temel riskler ise 'kitle imha silahları', 'devletlerin çöküşü', 'biyolojik çeşitlilik kaybı', 'doğal kaynak krizleri', 'sosyal güvenlikte çöküş', 'çok taraflılığın çöküşü', 'sanayide çöküş', 'iklim değişikliğiyle mücadelede başarısızlık' ve 'bilime karşı duruş' olarak sıralandı.
Rapora göre, gençler son 10 yılda ikinci büyük küresel ekonomik krize şahit oldu. Bu nesil; eğitimleri, ekonomik beklentileri ve ruh sağlığı açısından ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Prof. Dr. Ebu Zeyd: Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatılması ümmetin kalbinin esaretidir
Emeklilere bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Cizre’de gece yarısı silahlı saldırı: Bir yaralı
Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı'ndaki kriz petrol fiyatlarını 200 dolara kadar çıkarabilir
Siyonist rejim ateşkesi ihlal ediyor: Gazze'de 2 şehit
Japon futbolcu Honda’ya İran’a destek açıklaması sonrası sponsorluk yaptırımı
İtalya’da Amazon krizi: Milyarlık vergi kaçırma
Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: 370 firma ile 23 bin kişiye istihdam sağlıyoruz
Suudi Arabistan’daki ABD üssüne füze saldırısı: 5 uçak hasar gördü
ABD askeri kayıplarına ilişkin iddialar ve resmî rakam tartışması
Gaziantep'te 15 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
İstanbul'da AVM otoparkındaki gasp olayına ilişkin 7 şüpheli tutuklandı
Kadir Gecesi pazartesi günü dualarla karşılanacak
Batı medyası: İran’ın savaş stratejisi ABD’yi şaşırttı
Esenyurt’ta iş yeri kurşunlama olayına ilişkin 2 şüpheli yakalandı
İhracatın finansmanında sermaye piyasası araçları kullanılacak
Mescid-i Aksa en kritik döneminde: Müslümanlar kontrolü tamamen kaybedebilir
TPAO’nun Diyarbakır’daki petrol arama sahası genişletildi
Naim Kasım: Lübnan'daki mücadele meşru savunmadır
ABD Başkanı Trump’tan aynı teraneler: İran tamamen yenildi, barış istiyorlar
Trump: ABD donanması Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere yakında eşlik edecek
Otobüs ile tırın çarpıştığı kazada 11 kişi yaralandı
Meteoroloji uyardı: Doğu bölgelerde kuvvetli yağış, kar ve çığ riski var
Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda 15 Türk sahipli gemi bulunuyor
Siyonist rejim Filistin topraklarını işgal ediyor: Yüzlerce dönüm araziye daha el konuldu
ABD'den İran'ın Hark Adası'na hava saldırısı
Ebu Ubeyde: İran'ın füze operasyonları Filistin halkının yüreğine su serpti
Siyonist rejim Lübnan'da 12 sağlık çalışanını şehit etti: Hizbullah misilleme yaptı
Siyonist rejim Gazze'de sivilleri hedef aldı: 3 Filistinli şehit oldu
İran'dan yeni misilleme dalgası: İşgal altındaki topraklar ve ABD üsleri füzelerle vuruldu
Yükleniyor






