• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,04% 0,21
  • EURO

    48,49% -0,29
  • GRAM ALTIN

    5388,39% -0,76
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Dünyada 284 milyon kişi görme engeli yaşıyor, 1 milyon 39 binden fazlası Türkiye’de

12 Ocak 2024, Cuma 09:20
12 Ocak 2024, Cuma 09:20
Dünyada 284 milyon kişi görme engeli yaşıyor, 1 milyon 39 binden fazlası Türkiye’de
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünyada 284 milyon kişi görme engeli yaşıyor, 1 milyon 39 binden fazlası Türkiye’de

Çoğu zaman belirti vermeyen ve rutin göz muayenelerinde teşhisi konulabilen göz tansiyonu (glokom), uygun zamanda tedaviye başlanmadığı takdirde kalıcı görme kaybına neden olabiliyor. Dünyada 284 milyon kişi görme engeli yaşıyorken, 1 milyon 39 binden fazlası Türkiye’de bulunuyor.
Glokom ya da bilinen adı ile göz tansiyonu, gözün arkasındaki gözü beyne bağlayan optik sinire zarar vererek görme kaybına neden olan ve tedavi edilmediğinde körlüğe kadar gidebilen göz hastalığıdır. Göz tansiyonu hastalığı bulunanların yarısı bu hastalıklarının farkında değildir. Dünya genelinde yaklaşık 284 milyon kişinin görme engelli olduğu biliniyor. 2021 yılında yapılan istatistiklere göre, görme engellilerden 1 milyon 39 bini Türkiye’de.
Her yıl ocak ayının ikinci haftasının “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak kutlanıldığını söyleyen Diyarbakır Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, görme engelli vatandaşların yüzde 60’ının 65 yaş ve üzeri olduğunu belirtti.
Özellikle çocuklarda göz tansiyonu ve katarak hastalığının çok görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Emekçiler, “Özellikle çocuklarda göz tansiyonu ve katarak en sık gördüğümüz hastalıklar grubudur. Zaten Sağlık Bakanlığımız da ilk iki ayda bütün çocukların göz muayenelerini aile hekimliğinde mecburi kıldı. O yüzden aile hekimleri önce bebekleri muayene eder. Herhangi bir sıkıntı görülürse mutlaka bize yönlendiriyorlar. Mutlaka aile hekimi göz doktoruna yönlendirdiyse çocukları bize muayeneye getirmelerini tavsiye ediyoruz. Gerçekten çocukluk körlüğü bizim için çok sıkıntılı bir şeydir. Orta yaş grubundaysa en çok kazaları görüyoruz. Hasta çok basit bir koruyucu gözlükle kurtulabilir. Bizim açımızdan en sık göz hastalığı rastlanan yaşlılardır” dedi.

“5 yaşlıdan birinde sarı nokta hastalığı görülüyor”
Göz hastalıklarında erken tanının önemine değinen Ekmekçiler, şunları kaydetti:
“Özellikle 65 yaş üstünde katarak, göz tansiyonu, sarı nokta ve şeker hastalıklarında görüyoruz. Katarak artık bizim açımızdan çok basit bir ameliyat oldu. 15-20 dakikada işlem yapıp eski görmelerini sağlıyoruz. Ama bir katarak hastası çok geç kalırsa komplikasyon riskleri bizim açımızdan çok artıyor. Göz tansiyonuysa bizim en çok korktuğumuz hastalıklardan biridir. Çünkü hiçbir bulgu vermiyor. Göz tansiyonu çok sinsi bir hastalıktır. Ancak bir göz kaybedildiği zaman farkına varılıyor. Tedavisi de çok kolay. Bir iki ilaçla hastaların ameliyatsız iyileşmelerini sağlayabiliyoruz. Sarı nokta hastalığıysa son yıllarda oldukça arttı. 5 yaşlıdan birinde bu hastalığı görüyoruz. Sarı nokta hastalarında da biz yine erken tanıyla takiplerini yapıp tedaviye alıyoruz.”

Yeni atama ve görevden almalar Resmî Gazete'de yayımlandı

HAMAS, 3 işgalci cesedini Kızılhaç aracılığıyla teslim etti

Gazze'de siyonist saldırılarda 5 şehit

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi

İBB uygulamasındaki veri sızıntısı soruşturması: 4 tutuklama

Mardin’de tıra arkadan çarpan kamyon sürücüsü hayatını kaybetti

Rus petrolü tartışması yeniden alevlendi

Ağrı'da tırlarda 761 kilo uyuşturucu maddesi ele geçirildi

ABD medyası: Venezuela, Rusya’dan acil askeri destek istedi

Hollanda'da yolcu treni hemzemin geçitte kalan tır'a çarptı: 5 yaralı

ABD ile Hindistan arasında savunma iş birliği anlaşması

Rusya: Ukrayna'da 7 yer ele geçirildi

DSÖ'den M çiçeği virüsü için küresel salgın uyarısı

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı

Rus Oreşnik hipersonik füzeleri Belarus'a konuşlandırılıyor

Kamyonet ile elektrikli bisiklet çarpıştı: 2 yaralı

Rusya'dan Avrupa temsilcilerine ülkeye giriş yasağı

Uçakta ani irtifa kaybı sonrası yolcular hastaneye kaldırıldı

Baltık Denizi'nde gerilim artıyor

“Bir Şefkat Haresi Projesi" kapsamında öğretmenlere “İyi Oluşu Güçlendirme” eğitimi verildi

Babasının kullandığı tırı'n altında kalan bebek hayatını kaybetti

Malatya'da bir şahıs iş yerinde ölü bulundu

Gaziantepli hayırseverden 4 yeni sağlık tesisi

Yavuz: İslam dünyası bilgiyle, bilimle, teknolojiyle bağını güçlendirmeli

Tespih ustası Şahin: Tespih sadece bir aksesuar değil; zikir, sabır ve dostluk sembolüdür

Mersin’de 2025 Yılı 4. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Konya’da Şehit Burak Aydoğan Caddesi yeniden trafiğe açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeni atama ve görevden almalar Resmî Gazete'de yayımlandı

HAMAS, 3 işgalci cesedini Kızılhaç aracılığıyla teslim etti

Gazze'de siyonist saldırılarda 5 şehit

Pentagon'dan Ukrayna'ya Tomahawk onayı

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile görüştü

Mardin’de hasta vakasına giden ambulans otomobille çarpıştı

Vietnam'da sel felaketinde ölü sayısı 28'e yükseldi