• BIST 100

    17113,65%2,49
  • DOLAR

    43,64% 0,00
  • EURO

    51,92% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6905,71% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11731,12% 0,00

Dürzi lider Hicri siyonist rejimi "koruyucu" ilan edip Suriye'nin bölünmesini savundu

14 Ocak 2026, Çarşamba 13:15
14 Ocak 2026, Çarşamba 13:15
Dürzi lider Hicri siyonist rejimi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dürzi lider Hikmet el-Hicri'nin işgal basınına verdiği röportajda siyonist rejimi "kurtarıcı" ve "garantör" olarak sunması, Suriye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan tehlikeli bir siyasi çizgi olarak değerlendirildi.

Suriye'nin Süveyda kentindeki Dürzi toplumunun lideri Hikmet el-Hicri, işgal basınına yaptığı açıklamalarla büyük tepki topladı. Hicri, verdiği röportajda siyonist rejimin Dürzileri "soykırımdan kurtardığını" öne sürerek, Suriye'nin geleceği için "bölünmenin tek çözüm" olduğunu savundu.

Hicri, "İsrail" merkezli bir medya kuruluşuna konuşarak, Suriye'nin özerk bölgelere ayrılması gerektiğini iddia etti ve siyonist rejimi bölgedeki herhangi bir siyasi düzenlemenin "tek güvenilir garantörü" olarak tanımladı. Açıklamalarında Şam yönetimini hedef alan Hicri, hükümeti "radikal örgütlerle aynı zihniyete sahip olmakla" suçladı.

Bu söylem, Filistin'de on yıllardır işgal, katliam ve sistematik baskı politikaları yürüten siyonist rejimin bölgede "koruyucu güç" olarak sunulması nedeniyle sert eleştirilere neden oldu. Hicri'nin açıklamaları, özellikle Suriye'nin parçalanmasını savunan dış müdahale planlarıyla örtüşmesi bakımından dikkat çekti.

Temmuz ayında Süveyda'da yaşanan çatışmalar sırasında siyonist rejimin Suriye ordusuna ait hedeflere saldırı düzenlemesini "kurtarma operasyonu" olarak nitelendiren Hicri, bu saldırıların Dürzileri hedef alan sözde bir "soykırımı" durdurduğunu ileri sürdü. Ancak aynı dönemde, Hicri'ye bağlı silahlı grupların bölgede bazı aşiret yerleşimlerine yönelik saldırılar düzenlediği ve anlaşmaları ihlal ettiği yönünde çok sayıda iddia kamuoyuna yansımıştı.

Ayrıca Hicri, Süveyda'da "yerel bir ordu" olarak tanımladığı yeni bir silahlı yapı kurduklarını ve PKK/SDG ile koordinasyon içinde olduklarını da açıkladı. Bu çıkış, Suriye'nin kuzeyinde ve güneyinde paralel silahlı yapılar oluşturulması yoluyla ülkenin fiilen bölünmesine zemin hazırladığı gerekçesiyle eleştirildi.

Hicri'nin sözlerine Suriye içinden de sert tepkiler geldi. Süveyda Güvenlik Müdürü Süleyman Abdülbaki, Hicri'nin açıklamalarını "ihanet" olarak niteleyerek, "Bizi temsil etmiyor" dedi.

Uzmanlar, Hicri'nin açıklamalarının güvenlik kaygısından ziyade, siyonist rejimin bölgeyi parçalama stratejisine açık destek anlamına geldiğini vurguluyor. Filistin'de devam eden saldırılar ve Gazze'de yaşanan katliamlar sürerken, siyonist rejimi "hukuk devleti" ve "koruyucu güç" olarak tanımlayan bu söylemin, bölge halklarının ortak hafızasına ve yaşadığı acılara ters düştüğü ifade ediliyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Meteorolojiden 49 il için sarı kodlu uyarı

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle eğitime ara

Kayseri-Kahramanmaraş kara yolu ağır taşıt trafiğine kapatıldı

Çanakkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Şanlıurfa’da ‘Şehadet Gecesi’ programı düzenlendi

Irak’ta petrol rafinerisinde yangın: 1 ölü, 13 yaralı

Ukrayna: Rus petrolünün Doğu Avrupa'ya transit geçişi durduruldu

Türkiye ile Sırbistan arasında ortak bildiri

Diyarbakır'da zihinsel engelli yaşlı adamı arama çalışmaları sürüyor

Japonya'da kar felaketi: 46 ölü, 558 yaralı

Meksika'da kızamık salgında ölü sayısı artıyor

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde yaşanan çığda mahsur kalan 4 personeli kurtardı

Bulgaristan'da seçim hükümeti kuruluyor

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam

Konya ve ilçeleri için kuvvetli yağış uyarısı

MİT Başkanı Kalın, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Milli Eğitim Bakanlığı 81 ile Ramazan genelgesi gönderdi

Mersin'de Sarısu Deresi’nde taşkın incelemesi

Şırnak'ta 1 kilo 431 gram Skunk ele geçirildi: 2 kişi tutuklandı

Mersin genelinde sağanak etkili oluyor

Siirt’te kontrolden çıkarak devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı

Pakistan uzaya gözlem uydusu gönderdi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan seçmeli ana dil dersi çağrısı

Demir: Çifte vatandaş olup siyonist işgal güçlerine katılanlar Türkiye’de yargılanmalı

Arjantin'de hükümetin iş yasasını değiştirme planına karşı protesto

Hindistan'da maden kazasında ölü sayısı 32'ye yükseldi

Eskişehir'de uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Sema Silkin Ün: Gazze, tüm ümmet ve insanlık için ağır bir imtihan

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Balıkesir açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Meteorolojiden 49 il için sarı kodlu uyarı

Antalya'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle eğitime ara

Kayseri-Kahramanmaraş kara yolu ağır taşıt trafiğine kapatıldı

Çanakkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Şanlıurfa’da ‘Şehadet Gecesi’ programı düzenlendi

Irak’ta petrol rafinerisinde yangın: 1 ölü, 13 yaralı