• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

e-Belge sayesinde 2,8 milyar lira tasarruf

12 Eylül 2020, Cumartesi 14:14
12 Eylül 2020, Cumartesi 14:14
e-Belge sayesinde 2,8 milyar lira tasarruf
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

e-Belge sayesinde 2,8 milyar lira tasarruf

AA muhabirinin, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığından aldığı bilgiye göre, kurum tarafından 2010 yılı itibarıyla e-fatura uygulamasıyla hayata geçirilen e-belge uygulamaları yıllar içinde e-arşiv fatura, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu (e-MM), e-irsaliye, e-bilet gibi birçok yeni belgenin katılımıyla büyümeye devam ediyor.

Gerek Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan düzenlemeler gerekse mükelleflere sağladığı avantajlar nedeniyle e-belge uygulamalarına katılım her geçen gün artarken, gelinen noktada e-fatura uygulamasından yaklaşık 300 bin, e-arşiv faturadan 281 bin, e-irsaliyeden 80 bin, e-serbest meslek makbuzundan 185 bin ve e-müstahsil makbuzu uygulamasından 24 bin vergi mükellefi yararlanıyor.

Söz konusu uygulamalarla birlikte, kağıt ortamda düzenlenen belgelerin elektronik ortama taşınmasıyla mükelleflere, kağıt, kırtasiye, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde maliyet tasarrufu sağlandığı gibi, sarf malzemelerine olan ihtiyaçların azalması dolayısıyla da çevre ve doğa korunuyor. 

Uygulamanın başlangıcından bugüne kadar yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlenerek muhataplarına iletildi. Bu sayede, kağıt belge düzeninde, kağıt, yazdırma, iletme, arşivleme, muhasebeleştirme gibi tüm süreçler bakımından belge başına 10 kuruş maliyet oluşacağı değerlendirildiğinde, yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı. Ayrıca, bu tasarrufla gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakılması için 380 bin ağacın kesilmesi önlenmiş oldu.

- Yeni uygulamalar yolda

Mükellefler uygulamalardan işletme ölçeklerine uygun yararlanma yöntemlerinden dilediklerini seçebiliyor. Güçlü bilgi işlem sistemi altyapısına sahip olanlar, kendi sistemlerini entegre ederek, Gelir İdaresi Başkanlığından e-belge düzenlenme işlemlerine aracılık etmek için izin alan özel entegratör firmaların bilgi işlem sistemlerini kullanarak ya da kurum tarafından tamamen ücretsiz sunulan e-belge portallarını kullanıp, e-belge uygulamalarından yararlanarak fatura gibi belgelerini evlerinin ya da ofislerinin konforunda düzenleyebiliyor ve muhataplarına elektronik ortamda iletebiliyor. Bu belgeler aynı zamanda elektronik ortamda muhafaza edilebiliyor ve istenildiğinde elektronik ortamda ibraz edilebiliyor.

Ayrıca, e-gider pusulası, e-döviz alım satım belgesi, e-dekont, e-sigorta komisyon gider belgesi ile e-sigorta poliçesi gibi belgelere ilişkin idari ve teknik düzenlemeler de tamamlandı. Mükelleflerin uygulama başvurularıyla söz konusu e-belge uygulamalarının kapsamı ve yaygınlığı artırılarak ekonomik aktivitelerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

- İnteraktif Vergi Dairesinde hizmet çeşidi 163'e ulaştı

Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 28 Şubat 2018'de kullanıma açılan İnteraktif Vergi Dairesi ilk günden itibaren mükellefler ve meslek mensupları tarafından yoğun şekilde kullanılıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde artan kullanım hacmiyle İnteraktif Vergi Dairesi kalabalık ortamlardan ve temastan kaçınma yönüyle önemli bir araç haline geldi. e-Devlet şifresiyle de giriş yapılabilen İnteraktif Vergi Dairesinde mükellefler, var olan vergi borçlarına ilişkin detayları görebiliyor ve ödemelerini hızlı şekilde yapabiliyor. Bunun yanı sıra dilekçe verme, iade/mahsup talep edebilme, indirim ve uzlaşma talebi oluşturma gibi işlemlerin de yer aldığı İnteraktif Vergi Dairesi mesai saati ve mekan sınırlaması olmaksızın sanal bir vergi dairesi olarak gerçek işlemlerin yapılabildiği bir dijital hizmet alanı haline geldi.

Kullanıma açıldığı dönemde 50 hizmet çeşidine sahip olan İnteraktif Vergi Dairesinde Eylül 2020 itibarıyla hizmet çeşidi sayısı 163'e ulaştı. Vergi dairesine gidilerek yapılan işlemlerin yüzde 95'inin online olarak gerçekleştirilebilmesi mümkün hale geldi. Uygulamanın başladığı günden bugüne kadar 25 milyonun üzerinde işlem yapıldı.

İnteraktif Vergi Dairesinde sunulan hizmetlere mobil cihazlardan kolay ve hızlı bir şekilde erişilmesini mümkün hale getiren GİB Mobil uygulaması da 1 milyon 250 binin üzerinde indirilme sayısına ulaştı.

Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi

Batman'da yılın ilk okuma yazma kursu başladı

İşgalciler Kudüs'te UNRWA binalarının elektrik ve suyunu kesmeye hazırlanıyor

Zorlu kış koşullarına rağmen köylerde aşı çalışmaları sürüyor

Maltepe’de riskli binalar yenilendi

İstanbul’da ünlülere uyuşturucu operasyonu

İMO Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez: Mevcut binalar periyodik olarak denetlenmelidir

Samsun’da uyuşturucu operasyonu

Alaçatı RES’te yerli üretim dönemi

Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar

Peygamber Sevdalıları'ndan "Siyer Yarışması" kayıtları için son çağrı

Endonezya'dan "hava koşullarını değiştirme" operasyonu

Çin: Gümrük savaşlarında kazanan yok

Gazze'de siyonist rejimin saldırılarıyla zayıflayan binalar çöktü: 4 şehit

DSÖ: Gazze’de 18 bin 500’den fazla hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Trump’ın baskısı sonuç vermedi: Rus petrolü Hindistan’a akmaya devam ediyor

Bangladeş'te umut Cemaat-i İslami'de: Halk desteği sandığa yansıyor

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Ruhsal durumun beslenme üzerinde etkisi vardır

Psikolog Günaydın: Sosyal medyaya yaş sınırı bir yasak değil, koruma önlemidir

Kocaeli’de FETÖ operasyonu: 16 şüpheli gözaltında

Ticaret ve perakende satış hacmi Kasım 2025’te artış gösterdi

Filipinler'deki Mayon Yanardağı'nda 100 metrelik lav fışkırması gözlemlendi

Grönland'dan Trump'a yanıt: Mülkiyet tartışması kabul edilemez

Adıyaman'da aranan 3 kişi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi