• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüketici davranışlarını dönüştürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini sağlayabilmek amacıyla hijyenik teslimata ve müşteri desteğine ağırlık verdi, e-ticaretin öneminin anlaşılmasıyla dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.

Mağazalar ve AVM'ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı, tüketici haklarının gözetildiği önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve imalat sanayi sektörlerindeki gelişmeler ile tüketicilerin faydası gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa işleyişinde karşılaşılabilecek aksaklıklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılım işlemleri tamamlanacak ve PERBİS Yönetmeliği hazırlanarak uygulamaya konulacak. 

Toptan ticareti geliştirmeyi teminen toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Sınır ötesi e-ticarette iade süreci kolaylaştırılacak

e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak. Özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak.

e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını teminen yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına çıkan malların geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasındaki yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren 'Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı' tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak

Tüketicinin korunması amacıyla mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artırılacak. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başta olmak üzere mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

Bilinçli tüketimi yaygınlaştırıcı tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller ve araştırma raporları hazırlanacak, tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile tüketici eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturularak, belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşu eliyle Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırmayla endeks hazırlanacak.

e-Ticaret işlem hacmi hedefi 240 milyar dolar

Bu çalışmalar çerçevesinde lisanslı depo sayısının bu yıl 120'ye, 2021'de de 130'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Gelecek yıl perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7'den yüzde 8'e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25'ten 100'e çıkarılması öngörülüyor.

Geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alışveriş yapanların oranının da 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu hedefler, Türkiye'nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçecek. 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Kimdir?

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti

ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı

Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı

Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı

Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit

Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı

Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği

Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi

Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor

Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım

Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu

Hark Adası neden önemli?

Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası

Kazakistan'da anayasa referandumu

Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü

Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü

Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı

Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli

Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu

Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Kimdir?

Malatya'da çocuklara tekne orucu iftarı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da ilçe başkanları ve il yönetimiyle buluştu

Yetimler Vakfı’ndan iftar programı

Yapıcıoğlu, Şehit Yasin Börü’nün ailesini ziyaret etti

ABD Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeleri yönünde uyardı

Rusya, Ukrayna'daki askeri ve enerji tesislerini hedef aldı