• BIST 100

    17375,05%2,41
  • DOLAR

    44,60% 0,11
  • EURO

    52,35% 0,46
  • GRAM ALTIN

    6811,84% -0,26
  • Ç. ALTIN

    10994,46% 0,29

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüketici davranışlarını dönüştürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini sağlayabilmek amacıyla hijyenik teslimata ve müşteri desteğine ağırlık verdi, e-ticaretin öneminin anlaşılmasıyla dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.

Mağazalar ve AVM'ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı, tüketici haklarının gözetildiği önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve imalat sanayi sektörlerindeki gelişmeler ile tüketicilerin faydası gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa işleyişinde karşılaşılabilecek aksaklıklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılım işlemleri tamamlanacak ve PERBİS Yönetmeliği hazırlanarak uygulamaya konulacak. 

Toptan ticareti geliştirmeyi teminen toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Sınır ötesi e-ticarette iade süreci kolaylaştırılacak

e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak. Özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak.

e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını teminen yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına çıkan malların geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasındaki yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren 'Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı' tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak

Tüketicinin korunması amacıyla mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artırılacak. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başta olmak üzere mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

Bilinçli tüketimi yaygınlaştırıcı tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller ve araştırma raporları hazırlanacak, tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile tüketici eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturularak, belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşu eliyle Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırmayla endeks hazırlanacak.

e-Ticaret işlem hacmi hedefi 240 milyar dolar

Bu çalışmalar çerçevesinde lisanslı depo sayısının bu yıl 120'ye, 2021'de de 130'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Gelecek yıl perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7'den yüzde 8'e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25'ten 100'e çıkarılması öngörülüyor.

Geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alışveriş yapanların oranının da 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu hedefler, Türkiye'nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçecek. 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor

HAMAS Sözcüsü Kasım: Gazze’de aç bırakma politikası yeniden devrede

İDEV Başkanı Şakir: Bu birliktelik bütün İslam alemi için güzel bir örnektir

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Nisan'da sona eriyor

Fotoğraf kareleriyle Batman Mevlid-i Nebi etkinliği

Batman'daki Mevlid-i Nebi mitinginden vahdet çağrısı

5'inci İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da düzenlenecek

Peygamber Sevdalıları: Kudüs'ü özgürleştirmek tüm ümmetin ortak sorumluluğudur

Macaristan'da halk sandık başında: Oy verme işlemi devam ediyor

Aydın açıklarında 10 düzensiz göçmen yakalandı

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Amedi görevi devraldı

Pezeşkiyan ve Putin Orta Doğu’daki gelişmeleri görüştü

Isparta’da uyuşturucu operasyonlarında 33 şüpheliye işlem

Artvin’de 70 aranan şahıs yakalandı

Haiti'de Laferrière Kalesi'nde izdiham: 30 ölü

Muğla'da 11 suçtan aranan hükümlü yakalandı

Bakan Gürlek: Arabuluculukla uyuşmazlıkların yüzde 54’ü çözüldü

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 329'a yükseldi

Göktaş Hoca: Peygamber'in sünneti olmadan hiçbir yere varamayız

Diyarbakır Valiliği'nden uyarı: Barajlarda kontrollü su tahliyesi yapılacak

Masayı deviren ABD’den İran’a suçlama

Siyonist Ben-Gvir'den yeni provokasyon: Mescid-i Aksa'nın avlusunda talmudik ayin

Bingöl Karlıova'da jeotermale tepki

HÜDA PAR Yıldırım İlçe Kongresi gerçekleştirildi

Molla Emrullah: Gelin birleşelim, Allah'ın ipine sımsıkı sarılalım

Bingöl Devlet Hastanesi’nde bir ilk: Hastalar dikiş izi kalmadan sağlığına kavuşuyor.

Bingöl’de “Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması” düzenlendi

İran: Lavan Rafinerisi 10 gün içinde yeniden üretime başlıyor

Bingöl'de Siyer Yarışması'nda dereceye girenler ödüllerini aldı

Hakkâri için kuvvetli kar ve çığ uyarısı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor

HAMAS Sözcüsü Kasım: Gazze’de aç bırakma politikası yeniden devrede

İDEV Başkanı Şakir: Bu birliktelik bütün İslam alemi için güzel bir örnektir

Zorunlu kış lastiği uygulaması 15 Nisan'da sona eriyor

Fotoğraf kareleriyle Batman Mevlid-i Nebi etkinliği

Batman'daki Mevlid-i Nebi mitinginden vahdet çağrısı

5'inci İstanbul Uluslararası Su Forumu İstanbul’da düzenlenecek