• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

adobe lisans

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siirt’te karla mücadele sürüyor: Kapanan köy yolları açılıyor

Battalgazi Belediyesi'nden 28 Şubat'a tanıklık eden fotoğraf sergisi

İletişim Başkanı Duran: Gerilimin tırmanması kabul edilemez, barış için diyalog şart

Dışişleri Bakanlığı: Tarafları saldırılara bir an önce son vermeye davet ediyoruz

İran, Katar'daki ABD'ye ait erken uyarı radarını imha etti

Diyarbakır'da sağanak sonrası yol ve kaldırım çöktü

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu: 28 Şubat İslami kimliği hedef alan ABD ve israil destekli bir darbe hareketiydi

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Bölgedeki tüm Müslüman ülkeler sorumluluklarını yerine getirmeli

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Ramazan ayı paylaşma, dayanışma ve kardeşlik ayıdır

Mardin Yeşilay Şube Başkanı Akdağ: Aile kurumunun korunması bağımlılıkla mücadelede hayati önem taşır

Konya Beyşehir Gölü’nde sıkı denetim

Konya Umut Kervanı’ndan Ramazan vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine yardım

siyonist rejimin erken uyarı radarı imha edildi

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Yine savaş, yine sivil katliamı…

DMM: Türkiye’nin İran’a saldırılara destek verdiği iddiası asılsız

Bakan Gürlek: 28 Şubat demokrasimizin alnında kara bir lekedir

Akademisyen Sönmez'den İran'a saldırılara tepki: Yarın sıra diğer İslam ülkelerine de gelecek

Özgür Der Başkanı Kaya, Ramazan etkinliklerinden duyulan rahatsızlığı değerlendirdi

İran’da kız ilkokulu hedef alındı: En az 40 öğrenci şehit oldu

Siirt’e 19 hekim kadrosu tahsis edildi

Cizre'de hatimle teravih namazı geleneği devam ediyor

Orta Doğu’da Gerilim Tırmanıyor: 24 Ölü, 60 Yaralı; İsrail 20 Bin Yedek Askeri Göreve Çağırdı

İran Dışişleri Bakanlığı: İran Silahlı Kuvvetleri tüm imkân ve kapasitesini kullanacaktır

Dezenformasyon Merkezi: İran sınırından kaçak giriş iddiaları asılsız

İş lnsanı Dakak: Türkiye, üretimde ilk sırada olan ülkeleri model almalı

Postmodern darbe 28 Şubat: Hedefte milletin inancı ve değerleri vardı

TOKİ şantiyesindeki işçi konteynerlerinde yangın

Gaziantep'te tarihi eser operasyonu: 195 adet sikke ele geçirildi

Siirt’te aile kavgası sokağa taştı: Polis havaya ateş açtı, 3 kişi gözaltında

İzmir’de planlı su kesintileri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te karla mücadele sürüyor: Kapanan köy yolları açılıyor

Battalgazi Belediyesi'nden 28 Şubat'a tanıklık eden fotoğraf sergisi

İletişim Başkanı Duran: Gerilimin tırmanması kabul edilemez, barış için diyalog şart

Dışişleri Bakanlığı: Tarafları saldırılara bir an önce son vermeye davet ediyoruz

İran, Katar'daki ABD'ye ait erken uyarı radarını imha etti

Diyarbakır'da sağanak sonrası yol ve kaldırım çöktü

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu: 28 Şubat İslami kimliği hedef alan ABD ve israil destekli bir darbe hareketiydi