-
BIST 100
16845,41%4,60
-
DOLAR
44,48% -0,27
-
EURO
52,11% 0,66
-
GRAM ALTIN
6872,17% 1,83
-
Ç. ALTIN
11029,53% 2,91
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
-
A+Buyut
-
A-Kucult
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.
Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.
FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ
Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.
Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.
Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.
Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.
Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.
Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI
Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.
Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.
Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.
adobe lisansBahar alerjisine karşı bitkisel öneriler
Tarladan pazara fiyat uçurumu: Kazanan az, kaybeden çok
Kadıköy açıklarında tekne yangını: 4 kişi kurtarıldı
Akdeniz’de 4,8 büyüklüğünde deprem
Pakistan Başbakanı Şerif’ten "İslamabad görüşmeleri" öncesi teşekkür mesajı
Ateşkes sonrası altın ve gümüş yükseldi, petrol düştü
Hukukçulardan işgal rejiminin idam kararı ve insanlığa karşı suçlarla ilgili suç duyurusu
Isparta’da aranan 2 hükümlü yakalandı
Pezeşkiyan: Ateşkes anlaşmasında İran’ın görüşleri temel olarak kabul edildi
Diyarbakır’da hafızlık proje okullarında "hoca eksikliği" tepkisi
Doç. Dr. Çakmak'tan "jinekolojik kanser" uyarısı: Belirtileri göz ardı etmeyin
Ankara'da otobüs güzergahlarında değişiklik
Ateşkesten saatler sonra İran’daki rafineride patlamalar yaşandı
Batman'da hava kalitesi iyileşti mi?
Türkiye’den İran’a tıbbi yardım
Yenilenmiş ürünlerde yeni dönem: Güven ve denetim artırılıyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu GÖKBEY Hava Ambulansı için TUSAŞ’ta Düzenlenen Programa Katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkesten memnuniyet duyuyoruz
Sağlık Bakanı Memişoğlu: İran’a yardım eli uzatıyoruz
Aile yapısı değişiyor: Türkiye’de artan boşanmalar ve nedenleri
SGK geri ödeme listesi genişledi: Bazı hastalıklar için nakdi destekler artırıldı
Batman'da Mevlid-i Nebi hazırlıkları: Şehir afiş ve brandalarla donatıldı
Araştırmacı yazar Muhammed Emin Yıldırım: Mescid-i Aksa için sorumluluk almalıyız
Bursa’da "Onkoloji Hasta Okulu" açıldı
Türkiye, Somali’de ilk derin deniz sondajına başlıyor
Batman'da buğday tarlalarında kök çürüklüğü ve yatma riski artıyor
Güllerle gönüllere dokunan Mevlid-i Nebi daveti
Pakistan Başbakanı Şerif, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü
Malatya'da yol yapım ve iyileştirme çalışmaları
Direkli Caddesi'nde asfalt çalışması başladı
Yükleniyor







