• BIST 100

    15951,72%-0,31
  • DOLAR

    43,39% 0,11
  • EURO

    51,58% 0,06
  • GRAM ALTIN

    7107,86% 0,89
  • Ç. ALTIN

    11705,81% 0,52

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

adobe lisans

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Suiçer’den Hozat Garajı için güvenlik uyarısı

HAMAS'tan Bakan Fidan'la yapılan görüşmeye ilişkin açıklama

Ülkelerin çip hamleleri: Hindistan, yarı iletken üretiminde ilk adımı attı

Real Konak Oteli Müdürü Sarı’dan Gazetemize 11. Yıl Ziyareti

Bingöl’de "change" araç operasyonu: 4 tutuklama

"Okula giden çocuğu olan ev hanımlarına destek" iddialarına yalanlama

ABD'nin özel temsilcisi, Barzani'ye Irak hükümeti konusunda "İran" endişesini aktardı

Siirt’te soba kaynaklı zehirlenme: Aynı aileden 5 kişi etkilendi

Kapalı alanlarda sigara tüketimi arttı: Vatandaşlar daha sıkı denetim talep ediyor

Şırnak Cizre'deki 200 yıllık tarihi yapı yıkılmak üzere

Konya'da yağışlar su kaynaklarını yeniden canlandırdı

Mersin Üniversitesi’nden Türkiye’de bir ilk: Yeni nesil hücre kan kurtarma cihazı hizmete girdi

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 108 kişi yakalandı

İran: Diplomatik yolu benimsiyoruz ancak karşılık vermeye hazırız

30 yıldır zamanı onaran usta uyardı: Dünya fanidir

TMO’dan yem sektörüne yönelik ilave hububat satışı

Konya Umut Kervanı’ndan yetim ve muhtaç ailelere kömür yardımı

Konya Seydişehir’de kaçak silah operasyonu

Güneydoğu için kuvvetli yağış uyarısı

Hindistan'da depo yangını: 8 işçi öldü, çok sayıda kişi kayıp

Doğu Akdeniz kıyılarında kuvvetli yağış uyarısı

Afganistan, Kabil'in ana otoyollarını birbirine bağlayacak yeni yolun inşaatına başladı

İnme hastalarına yönelik Bursa il koordinatörlüğü kuruldu

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı kapılarını açtı

Starmer: ABD ile Çin arasında seçim yapmaya zorlanmayacağız

Dr. Kasım Sezen: Beş vakit namaz başlı başına bir aerobik egzersizdir

Kuzey Kore, Doğu Denizi'ne doğru füze fırlattı

Mersin’de kuvvetli yağış bekleniyor

Google, kullanıcılarını izinsiz dinlediği için 68 milyon dolar ödemeyi kabul etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Suiçer’den Hozat Garajı için güvenlik uyarısı

HAMAS'tan Bakan Fidan'la yapılan görüşmeye ilişkin açıklama

Ülkelerin çip hamleleri: Hindistan, yarı iletken üretiminde ilk adımı attı

Real Konak Oteli Müdürü Sarı’dan Gazetemize 11. Yıl Ziyareti

Bingöl’de "change" araç operasyonu: 4 tutuklama

"Okula giden çocuğu olan ev hanımlarına destek" iddialarına yalanlama

ABD'nin özel temsilcisi, Barzani'ye Irak hükümeti konusunda "İran" endişesini aktardı