• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

Eğer doğruysa büyük skandal: Olmayan mala zam

27 Kasım 2021, Cumartesi 08:48
27 Kasım 2021, Cumartesi 08:48
Eğer doğruysa büyük skandal: Olmayan mala zam
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eğer doğruysa büyük skandal: Olmayan mala zam

Son dönemde birçok marketin raflarında 'ürün stoklarla sınırlıdır' uyarıları görülmeye başladı. Döviz kurundaki artışı bahane ederek stokçuluk yapıldığı iddiaları kamuoyu gündemini fazlasıyla meşgul eder oldu. Marketler, üreticilerden ürün çekemediklerini söylerken; üretici tarafı, piyasaya döviz kuru sebebiyle zamlı fiyattan ürün vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak ürün olmaması açık bir şekilde stokçuluk yapıldığını ortaya koydu.

'VATANDAŞ 'MARKETÇİ STOK YAPIYOR' SANIYOR'

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan büyük bir zincir marketin ürün alım müdürü; stokçuluğu marketlerin değil, markaların yaptığını söyledi.

Piyasada şeker ve sıvı yağ karaborsası oluştuğunu söyleyen yetkili, 'Vatandaş 'sınırlı sayıda' uyarılarını görünce, bunun marketlerden kaynaklandığını düşünüyor.

'HALBUKİ STOKÇULUK MARKETÇİNİN İŞİNE GELMEZ'

Oysaki market, satış ve sürümden para kazanır. Stokçuluk yapmak, sürüm sistemi dikkate alındığında karlı bir iş değildir. Bunu yapanlar üretici markalar. Döviz sebebiyle mutlaka üretim maliyetlerinde artış oldu. Birçok ürüne yüzde 20-40 zam geldi. Ancak bizler zamlı ürünlere bile ulaşamıyoruz' dedi.

'ELİMİZDE MAL YOK, SINIRLI SATIŞ YAPIYORUZ'

Gelen zamlardan marketçilerin sorumlu tutulduğunu söyleyen yetkili, 'Marketlerimiz büyük tonajlarda ürün alımı yapıyor. Mesela yağ ve şeker için markadan iki hafta sonraya gün alabiliyoruz. Elimizde olmayan ürünün satışını nasıl yapalım. Bizler de müşteriyi mağdur etmemek adına sınırlı satış yapıyoruz.

'BEKLEYEN MALA ZAM YAPILIYOR'

İki hafta sonra alacağımız ürüne bile zam yapılıyor. Kısacası elde olmayan ürün zamlanıyor. Hem stokçuluk hem fırsatçılık yapılıyor. Bunu da üreticiler yapıyor. Fiyatlara zam geldi diye ürün yok denilmez. Üretim devam ediyor. Siz hiç duydunuz mu, kapanan bir şeker fabrikası ya da yağ fabrikası. Sadece zamlı satılır. Bunlar önce stok yapıyor. Piyasada ürün olmayınca da istedikleri fiyattan satıyorlar' diye konuştu.

Son dakika haberi: Gıda etiketlerinde yeni dönem

ÜRETİMDE SIKINTI YOK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üretim tarafından bir problem yaşanmadığına dikkat çekerek birilerinin ürünleri elinde tuttuğunu söyledi.

Palandöken 'Zam söylentileri, kuraklık gibi birçok sebep sunularak, üç beyazdan biri ve evlerimizin olmazsa olmazı şekerin, vatandaşa yok satışı kabul edilemez. Şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi yok. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur' dedi.

Kırmızı ete zam gelecek mi? Açıklama geldi

İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı

Afyonkarahisar’da iki ayrı hırsızlık olayının şüphelisi tutuklandı

Ankara-İstanbul hattında karla mücadele çalışmaları denetlendi

31 Aralık Çarşamba okulların tatil olduğu iller

AFAD: Yoğun kar yağışında 22 bin 813 personel görev aldı

Balkanlar’da ortak savunma hamlesi

Siirt'te gebe kadın karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı

Uçak seferlerine kar yağışı engeli

Türkiye enerji filosuna iki yeni sondaj gemisi kattı

Siirt'te yaralanan 7 yaşındaki çocuk karlı yollar aşılarak hastaneye ulaştırıldı

Doğu Akdeniz için soğuk hava uyarısı

Çin’in Tayvan çevresindeki tatbikatı ikinci gününde

Ağrı'da okullara kar tatili

Güney Kore'den yeni nükleer reaktör kararı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Enerji gibi temel ihtiyaçlarda devlet daha fazla sorumluluk üstlenmeli

Tayland: Kamboçya sınırına duvar inşa etmeyi planlıyoruz

Karayolları, yoğun kar ve buzlanmaya karşı tüm önlemleri aldı

Letonya, Rusya sınırına 280 kilometrelik çit inşa etti

Yükseköğretim ile savunma sanayi arasında stratejik iş birliği

Güneydoğu Bölgesi’nde kuvvetli ve yer yer yoğun kar bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 50 düzensiz göçmen yakalandı

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

Mersin'de “Ailede Namaz” konulu konferans

Malatya'da şofben gazı zehirlenmesi: 1 kişi ağır yaralandı

Afyonkarahisar’da iki ayrı hırsızlık olayının şüphelisi tutuklandı

Ankara-İstanbul hattında karla mücadele çalışmaları denetlendi

31 Aralık Çarşamba okulların tatil olduğu iller