-
BIST 100
17375,05%2,41
-
DOLAR
44,69% 0,20
-
EURO
52,23% -0,35
-
GRAM ALTIN
6782,36% -0,43
-
Ç. ALTIN
10958,40% 0,00
Eğer doğruysa büyük skandal: Olmayan mala zam
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Eğer doğruysa büyük skandal: Olmayan mala zam
Son dönemde birçok marketin raflarında 'ürün stoklarla sınırlıdır' uyarıları görülmeye başladı. Döviz kurundaki artışı bahane ederek stokçuluk yapıldığı iddiaları kamuoyu gündemini fazlasıyla meşgul eder oldu. Marketler, üreticilerden ürün çekemediklerini söylerken; üretici tarafı, piyasaya döviz kuru sebebiyle zamlı fiyattan ürün vermek zorunda kaldıklarını belirtti. Ancak ürün olmaması açık bir şekilde stokçuluk yapıldığını ortaya koydu.

'VATANDAŞ 'MARKETÇİ STOK YAPIYOR' SANIYOR'
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'ye konuşan büyük bir zincir marketin ürün alım müdürü; stokçuluğu marketlerin değil, markaların yaptığını söyledi.
Piyasada şeker ve sıvı yağ karaborsası oluştuğunu söyleyen yetkili, 'Vatandaş 'sınırlı sayıda' uyarılarını görünce, bunun marketlerden kaynaklandığını düşünüyor.
'HALBUKİ STOKÇULUK MARKETÇİNİN İŞİNE GELMEZ'
Oysaki market, satış ve sürümden para kazanır. Stokçuluk yapmak, sürüm sistemi dikkate alındığında karlı bir iş değildir. Bunu yapanlar üretici markalar. Döviz sebebiyle mutlaka üretim maliyetlerinde artış oldu. Birçok ürüne yüzde 20-40 zam geldi. Ancak bizler zamlı ürünlere bile ulaşamıyoruz' dedi.

'ELİMİZDE MAL YOK, SINIRLI SATIŞ YAPIYORUZ'
Gelen zamlardan marketçilerin sorumlu tutulduğunu söyleyen yetkili, 'Marketlerimiz büyük tonajlarda ürün alımı yapıyor. Mesela yağ ve şeker için markadan iki hafta sonraya gün alabiliyoruz. Elimizde olmayan ürünün satışını nasıl yapalım. Bizler de müşteriyi mağdur etmemek adına sınırlı satış yapıyoruz.
'BEKLEYEN MALA ZAM YAPILIYOR'
İki hafta sonra alacağımız ürüne bile zam yapılıyor. Kısacası elde olmayan ürün zamlanıyor. Hem stokçuluk hem fırsatçılık yapılıyor. Bunu da üreticiler yapıyor. Fiyatlara zam geldi diye ürün yok denilmez. Üretim devam ediyor. Siz hiç duydunuz mu, kapanan bir şeker fabrikası ya da yağ fabrikası. Sadece zamlı satılır. Bunlar önce stok yapıyor. Piyasada ürün olmayınca da istedikleri fiyattan satıyorlar' diye konuştu.
Son dakika haberi: Gıda etiketlerinde yeni dönem
ÜRETİMDE SIKINTI YOK
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üretim tarafından bir problem yaşanmadığına dikkat çekerek birilerinin ürünleri elinde tuttuğunu söyledi.
Palandöken 'Zam söylentileri, kuraklık gibi birçok sebep sunularak, üç beyazdan biri ve evlerimizin olmazsa olmazı şekerin, vatandaşa yok satışı kabul edilemez. Şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi yok. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur' dedi.
Kırmızı ete zam gelecek mi? Açıklama geldi
ABD'den tehlikeli adım: CENTCOM bugün İran limanlarına yönelik deniz ablukasına başlıyor
Meteoroloji: İç kesimlerde sıcaklık hızla yükselecek
Gazze için umut yolculuğu: "Küresel Direniş Filosu" yola çıktı
Müzakerelerle ilgili ABD ve Pakistanlı yetkililerle telefon diplomasisi
Uyuşmazlıkların yarısından fazlası arabuluculukla çözüldü
DMM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a atfedilen ifadeler asılsızdır
Malatya'da Mescid-i Aksa ve Filistinli esirlere yönelik idam kararlarına tepki için araç konvoyu
Lübnan Başbakanı Selam: Ülkenin güneyi yalnızlığa terk edilmeyecek
Isparta'da 21 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
Macaristan'da Victor Orban dönemi sona erdi
Malatya'da işçi servisi şarampole yuvarlandı: 2 ölü, 10 yaralı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
Elazığ'da inşaatta iskele çöktü: 4 işçi yaralandı
Netanyahu Mossad başkanını değiştirdi
Macaristan'da genel seçimi Magyar önde götürüyor
Van'da kafes avcılığı yapan kişiye 86 bin lira ceza kesildi
Trump'ın tehdidine Kalibaf'tan yanıt: Savaşırsanız, savaşırız
Batman’da iki aracın çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu
Müzakerelerden sonuç çıkmadı: Gözler Hürmüz Boğazı'nda
CHP Ankara İl Başkanı Erkol'un da aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklandı
Vahdet ve Kurtuluş Önderimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)
Nijerya'da pazar yerine hava saldırısı: 56 ölü, 14 yaralı
TŞOF heyetinin ziyaretinde trafik güvenliği ve APP plakalar ele alındı
Batman'da on binlerin katıldığı Mevlid-i Nebi programı için teşekkür mesajı
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
Lufthansa'da yeni grev dalgası: Yüzlerce uçuş iptal
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü
Siyonist rejim Lübnan'da 248 kadın ve 165 çocuğu katletti
Yapıcıoğlu: Netanyahu hakkında derhal yakalama kararı çıkarılmalıdır
Türkiye'ye Afrika sıcak hava dalgası geliyor
Yükleniyor







