• BIST 100

    16799,77%0,62
  • DOLAR

    43,51% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7042,80% 1,95
  • Ç. ALTIN

    12002,65% 1,83

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı

04 Şubat 2026, Çarşamba 17:49
04 Şubat 2026, Çarşamba 17:49
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş, 2026-2027 eğitim öğretim yılında seçilecek dersler için velilerin yeterince bilgilendirilmediğini belirterek, başta dini dersler ile Kürtçe ve Zazaca olmak üzere seçmeli derslerin tercih edilm

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş, 15 Ocak 2026’da başlayıp 06 Şubat 2026’da sona erecek olan seçmeli ders tercih sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Seçmeli derslerin öğrenci ve toplum açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Güneş, velilerin ve okul idarecilerinin bu süreçte daha hassas davranması gerektiğini ifade etti.

Seçmeli ders tercih sürecinde özellikle dini dersler ile ana dil derslerinin yeterince anlatılmadığını vurgulayan Güneş, velilerin bilgilendirilmesi noktasında eksiklikler bulunduğunu söyledi. Bu konuda okul yöneticilerine ve ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Güneş, öğrencilerin kendi kimlik ve değerleriyle buluşmasının önemine dikkat çekti.

"Hedefimiz 100 bin öğrenci"

Ana dilde eğitimin önemine değinen Güneş, Siyer-i Nebi, Temel Dini Bilgiler, Kürtçe ve Zazaca derslerinin mutlaka tercih edilmesi gerektiğini belirterek, velilerin bu dersler için okul idarelerinden talep formlarını almaları çağrısında bulundu.

Güneş "Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi, 'Dinimi ve Dilimi öğreniyorum' mottosuyla biz, 2012’den bu yana çalışmalarımıza hız verdik. Buradaki amaç, toplumun kaybolan manevi değerlerini korumak ve artırmaktır. Kürtler için kimliklerinin en önemli unsuru olan dilin, toplumlar tarafından daha iyi öğrenilmesi düzeyinde bunu eğitim sistemine yerleştirmektir. 2012’de 20 bin başvurumuz vardı. 'Dinimi ve Dilimi seçiyorum' dersini seçen öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerle yaptığımız çalışmalar neticesinde bu sayı 60 bine ulaşmış seviyededir. Amacımız bu yıl bu sayıyı 100 bine çıkarmaktır." şeklinde konuştu.

"Seçmeli derslerde halkın talebi esas alınmalı"

Bazı okul idarecilerinin öğretmen normlarını gerekçe göstererek tercihlere müdahale ettiğine dair duyumlar aldıklarını aktaran Güneş, "Buradan bütün velilere ve toplumlara çağrımız, bu konuyu önemsemeleri ve gerekli hassasiyeti göstermeleridir. 'Dinimi ve Dilimi öğreniyorum' mottosuyla ilgili, her yıl olduğu gibi şehrin birçok alanına branda ve bilgilendirme afişlerimizi astık. Paneller düzenledik, bununla ilgili açıklama ve bilgilendirme yaptık. Her yıl okul idarecilerine yaptığımız bilgilendirmeler var. Bu yıl da aynı bilgilendirmeleri yapacağız. Okul idarecilerine çağrımız şudur: Seçmeli derslerle ilgili 'Dinimi ve Dilimi öğreniyorum' mottosu üzerinden gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz. Aldığımız duyumlar neticesinde bazı okul idarecilerinin, öğretmen normlarını göz önünde bulundurarak yaptıkları uygulamalar var. Bu konuda okul idarecilerimizi uyarıyoruz. Halkın talepleri doğrultusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini talep ediyoruz."

"Kürtçe ve Zazaca branşlarında 847 öğretmen atama bekliyor"

Öğretmen atamaları konusuna da değinen Güneş, Kürtçe ve Zazaca branşlarında 847 lisans mezunu öğretmenin atama beklediğini ifade etti.

Gelecek kaygısı nedeniyle yaklaşık 40 öğretmenin bu branşlardan ayrıldığını söyleyen Güneş son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Her yıl Bakanlığa çağrımız oluyor. Bakanlık bu çağrımızla ilgili bazı girişimlerde bulunuyor ama biz bunu yeterli bulmuyoruz. Biz, bu sürenin her yıl kısıtlı ve yetersiz olduğunu dile getiriyoruz. Bu sürenin biraz daha uzatılmasını istiyoruz. 1-2 hafta değil de 1-2 aya uzatılmasıyla ilgili talebimizi Bakanlığa yeniliyoruz. Halkımızdan da isteğimiz, okullarda seçmeli derslerle ilgili talep formlarını gidip okul idarecilerinden alsınlar. 'Dinimi ve Dilimi öğreniyorum' mottosuyla durduğumuz bölümlerde; Peygamber Efendimizin hayatı, Siyer-i Nebi, Temel Dini Bilgiler, Kürtçe ve Zazaca dillerini bölgelerinde tercih noktasında esas almalarını istiyoruz. Bu yıl inşallah çalışmalarımıza daha da hız verdik. Hedefimiz, 100 bin öğrencinin bu noktada gerekli tercihi yapmalarıdır." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Güney Koreli Minwoo Adana’da Müslüman oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: 6 Şubat'ın acısı ve kayıplarımız hâlâ yüreğimizde

Vali Akkoyun: Ocak ayında narkotik suçlarla mücadele kapsamında 68 operasyon düzenledik

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı 9'uncu kez kapılarını açtı

Batman'da bağımlılıkla mücadele komisyonu toplantısı yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da havalimanında Sisi tarafından karşılandı

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı

Adana'nın Sarıçam ilçesinde vatandaşlardan trafiğe nefes olacak talep

Ameliyat sırasında depreme yakalandılar, hastaneyi terk etmeyip hastayı korudular

Şanlıurfa’da kuyumcu soygununda 6 şüpheli yakalandı

Umre yolcuları Ağrı’dan kutsal topraklara uğurlandı

Şanlıurfa’da SSK Caddesi 5 gün trafiğe kapanacak

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Özyaramış: Epstein dosyaları küresel elitlere verilen bir mesajdır

Malatya'da Kanalboyu ve Orduzu’da temizlik çalışması

Doç. Dr. Ocak: Kanser kader değildir, temel alışkanlık riski azaltıyor

Siyonist rejimin son saldırılarında 21 Filistinli şehit oldu: Şehit sayısı 71 bin 824’e yükseldi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: "En büyük başarı çalışmak ve işini iyi yapmaktır"

Batı taklitçilerinin idama götürdüğü şehid: İskilipli Atıf Hoca

Vatandaş selden etkilenen mezarları kendisi onarıyor

İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 100. yıldönümünde anıldı

Mersin genelinde denetim: 502 aranan şahıs yakalandı

Batman'da Kuyumcu Kent projesi hayata geçiyor

Öğrenci yurtlarında kitap okuma etkinlikleri sürüyor

Batman'da sağlık hizmetleri sivil toplumla görüşüldü

Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ecemiş: Günlük alışkanlıklar kanser riskini yüzde 30-40 artırıyor

Batman'da kapalı alanlarda sigara denetimleri sürüyor

Batman'ın ilçelerinde bağımlılıkla mücadele eğitimleri tamamlandı

Uzmandan sosyal medya uyarısı: 15 yaş sınırı önemli ama denetim şart

Şanlıurfa’da Ramazan öncesi gıda denetimi

Şanlıurfa’da sokak ortasında silahlı kavga: Bir yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Koreli Minwoo Adana’da Müslüman oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: 6 Şubat'ın acısı ve kayıplarımız hâlâ yüreğimizde

Vali Akkoyun: Ocak ayında narkotik suçlarla mücadele kapsamında 68 operasyon düzenledik

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı 9'uncu kez kapılarını açtı

Batman'da bağımlılıkla mücadele komisyonu toplantısı yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da havalimanında Sisi tarafından karşılandı

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı