• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Eğitimci Güler: Gençler dijital dünyada kimlik bunalımı yaşıyor, çözüm güçlü aile yapısında

19 Mayıs 2025, Pazartesi 12:08
19 Mayıs 2025, Pazartesi 12:08
Eğitimci Güler: Gençler dijital dünyada kimlik bunalımı yaşıyor, çözüm güçlü aile yapısında
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Eğitimci Zeyneddin Güler, dijital çağın gençler üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, gençlerin kimliklerini inşa etme sürecinde aile yapısının ve değer aktarımının önemine vurgu yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Vekili Zeyneddin Güler, gençlerin dijital dünyada kimlik ve aidiyet arayışı içinde olduğunu belirterek, bu durumun aile yapısının zayıflığı ve değer eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Eğitimci Güler, gençlerin dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korunabilmesi için güçlü aile yapısının, eğitim kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı. Güler ayrıca, sosyal medyanın bilinçli kullanımı ve ailelerin duygusal desteğiyle gençlerin bu süreçte daha sağlıklı bireyler olabileceğini ifade etti.

"Gençler dijital dünyada kimlik bunalımı yaşıyor"

Gençlerin dijital dünyada aidiyet ve kabul görme arayışında olduklarını belirten Güler, "Dijital dünyadayız ve artık hepimiz bunu kabul ediyoruz. Dijital dünyada gençler kimliklerini nasıl inşa ediyorlar? Kimliklerini inşa etme sürecinde en önemli nokta, aidiyet ve kabul görme ya da ifade özgürlüğü çatısı altında bunları görebiliyoruz. Fakat kimliklerini inşa ederken gençler, değerlerden yoksun, aile yapısından çok uzak, toplumsal normlardan çok uzak ya da kimlik arayışı içerisine giriyorlar." dedi.

"Aile yapısı güçlü olmalı"

Gençleri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumanın en etkili yolunun güçlü bir aile yapısı olduğunu ifade eden Güler, "Biz bu gençleri dijital dünyada aile yapısıyla uyumlu, eğitim kurumlarından çok uzak olmayan, değerleri de bilen bir gençlik nasıl oluşturabilirizin çabası içerisinde olmalıyız. Üzerinde durmamız gereken birkaç önemli nokta şu; Aile yapısı güçlü olması gerekiyor. Eğitim kurumlarının ve bununla beraber STK'ların bu konuda üzerine düşen birçok görevi hakkıyla yapıyor olması gerekiyor." diye konuştu.

"Aile yapısı güçlü olan gençler, kendilerini olumsuzluklara karşı korur"

Gençlerin dijital platformlarda rol model arayışına girdiğini belirten Güler, ailede yaşanan zayıflıkların bu arayışı derinleştirdiğine dikkat çekti. Güler, şöyle devam etti:

"Gençlerin dijital dünyada bir kimlik arayışı, rol model arayışı içerisinde olduklarını bilmemiz gerekiyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz? Öncelikle gençlerde yaşanan sorunların birçoğu, aile yapısının zayıf olmasından kaynaklandığını görüyoruz. Bu anlamda aile yapımızın çok güçlü olması gerekiyor. Aile yapısı güçlü olmayan gençlerin değer aktarımının zayıf olduğuna, dijital dünyada boğulduklarına, buhranlara kapıldıklarına şahit oluyoruz. Bu sıkıntılardan onları koruyabilmenin en önemli yolu aile yapısının güçlü olmasıdır. Ki, güçlü bireyler, gençler meydana gelebilsin."

"İyi bir değer aktarımı sorunları çözer"

"Gençlerimiz kimlik arayışı derdindedirler. Aidiyet kabul görme derdindedirler." diyen Güler, "İyi bir değer aktarımıyla bunun önüne geçebiliriz. Eğitim kurumlarımızın, STK'ların bununla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisine girmeleri gerekiyor. Ayrıca gençler kendilerini kabul ettirme psikoloji içerisinde boğulabiliyorlar. Özellikle ailelerimizin duygusal destek konusunda üzerlerine çok büyük sorumluluk düşüyor." ifadelerini kullandı.

"Tehlikeleri engellemenin yolu ortak harekettir"

Gençlerin sosyal medyada kendilerini kabul ettirme psikolojisi içinde sıkışıp kalabildiğine de vurgu yapan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gençlerimiz dışa açıktırlar. Bu nedenle bir güven, kimlik bunalımı içerisine girebiliyorlar. Sosyal medyanın gücünü de görmemiz gerekiyor. Sosyal medyayı olumlu yöne kanalize ettiğiniz zaman gençlerin, değer aktarımını aldıklarında kendilerini orada gösterme sakıncasının olmadığını düşünüyoruz. Aksi takdirde gençleri çok büyük tehlikeler bekliyor. Bu tehlikeleri engellemenin yolu aileler, eğitim kurumları ve bakanlıklarımızın işbirliği içinde olmaları gerekiyor." (İLKHA)

İngiltere'de havalimanında iş jeti düştü

Cizre'de çocuklardan tehlikeli oyun

İTÜ mezuniyet töreninde açılan ayet "laiklik" sloganlarıyla engellenmek istendi

UNICEF: Haziranda Gazze'de 5 bin 800’den fazla çocuk yetersiz beslenme yaşadı

Gazze'de iki gazeteci daha katledildi

Otomobille çarpışan motosikletli ağır yaralandı

Dicle Nehri’ne giren genç kayboldu

Ebu Ubeyde: Şehit komutan Muhammed Deyf, siyonist caydırıcılığı sonsuza dek çökertti

Davet ve Gençlik Hareketi park etkinliklerine devam ediyor

DMM'den Galata Kulesi’yle ilgili iddialara yanıt

İran medyası, Pezeşkiyan'a yönelik siyonistlerin suikast girişiminin detaylarını açıkladı

Pakistan'da muson yağışlarında 104 kişi hayatını kaybetti

MEB AGS ve ÖABT soru ve cevaplarının tamamı adayların erişimine açıldı

Sudan'daki saldırılarda 18 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimsenin süreci akamete uğratmaya, küçük hesap yapmaya hakkı yoktur

Gazze'de şehit sayısı 58 bin 26'ya yükseldi

Hanzala gemisi Gazze'ye yardım ulaştırmak için İtalya'dan yola çıktı

Aksa Tufanı mimarı Muhammed Deyf'in şehadetinin üzerinden bir yıl geçti

HAMAS: Şehit komutan Muhammed Deyf, işgalcinin varlığını her zaman sarsmıştır

Çocuklar için verimli bir yaz tatili nasıl planlanmalı?

MEB Akademi Giriş Sınavı tamamlandı

Hatay'da orman yangını

Avusturya'da uzun namlulu silahla saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Balıkesir'de orman yangını

Gazze'de çocuklar acı içinde can veriyor

Çin ve Japonya arasında "havada" gerilim

HÜDA PAR'dan Zîlan Katliamı mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Siyonist işgalcilerden Gazze’de su dağıtım noktasına saldırı: 10 şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İngiltere'de havalimanında iş jeti düştü

Cizre'de çocuklardan tehlikeli oyun

İTÜ mezuniyet töreninde açılan ayet "laiklik" sloganlarıyla engellenmek istendi

UNICEF: Haziranda Gazze'de 5 bin 800’den fazla çocuk yetersiz beslenme yaşadı

Gazze'de iki gazeteci daha katledildi

Otomobille çarpışan motosikletli ağır yaralandı

Dicle Nehri’ne giren genç kayboldu