RÖPORTAJ 11.03.2025 16:14:15 0

Eğitimci Haras: Sınavlarda başarılı olmanın temel kuralı disiplinli çalışmaktır

Eğitimci Haras: Sınavlarda başarılı olmanın temel kuralı disiplinli çalışmaktır
Haberi Sesli Oku

Bursluluk sınavı, lise ve üniversite sınavlarına hazırlık yapan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Eğitimci Yazar Erkan Haras, başarının temel anahtarının disiplinli çalıma olduğunu, öğrencinin belli bir plan çerçevesinde sınava hazırlık yapması gerektiğin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS), 27 Nisan, Liselere Giriş Sınavı (LGS) 15 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.

ÖSYM tarafından uygulanan ve milyonlarca öğrencinin hayal ettiği üniversiteye kavuşmanın anahtarı olan YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) 21 Haziran'da, Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ile Yabacı Dil Sınavı (YDS) ise 22 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.

"Disiplinli çalışmayan bir öğrenci hiçbir yerde başarılı olamaz"

Milyonları ilgilendiren söz konusu sınavlar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşarak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Eğitimci Yazar Erkan Haras, "Bursluluk, YKS ve LGS sınavına hazırlanan bir öğrenci bir kere günlük plan yapmalı. Günlük plan içerisinde hangi kitaplardan ne kadar soru çözmesi, hangi derslere hangi zamanda çalışması gerektiğini planlaması gerekir. Disiplinli çalışmayan bir öğrenci hiçbir yerde başarılı olamaz. Başarılı olmanın koşulu disiplindir. Okuldan geldiği zaman günlük tekrarlarını yapmalı. Son dönemde bunu yapan pek yok ama çok faydalım bir alışkanlık. Bir kursa gidiyorsa kursta öğrendiklerinin tekrarını yapmalı. En az 5 test çözmeli, 100 sorunun 15'ini yanlış yapmışa yapmışsa bu onu anlaşılmamış demektir. Anlaşılmayan bu konuya tekrar dönmeli, hangi soruları yanlış yaptıysa onlara yoğunlaşarak neden yanlış yaptığını çözmeli. Yanlış yaptığı soruyu sorgularsa bir daha aynı yanlışı yapmaz. Ancak öğrenciler genelde çözdükleri testleri kontrol edip 15 yanlışı çıkmışsa da neden yanlış yaptığını sorgulamadan testi kapatıp devam ediyor. Hatasını sorgulamadığı için aynı hataları tekrar yapıyor. Bu hataları en aza indirmenin yolu kontroldür." dedi.

Öğrencinin farklı kaynaklardan farklı testler çözmesi gerektiğini belirten Haras, "Yalnızca bir kaynaktan test çözen öğrenci ona alışır ve tek tip soru çözer. Ancak farklı kaynaklardan soru çözen öğrenci her türlü soruyu çözebilir. Öğrenci farklı görüşlere açık olmalı. Hocasının tavsiye ettiği çalışma yöntemi ile kendi yönteminin harmanlayarak kendisine uygun bir çalışma stili oluşturmalı. Örneğin gece 3-4'e kadar çalışıp sabahın erken saatinde zor bela uyanıp uykulu şekilde okula giden ve dinlediği dersten bir şey anlamayan öğrenci tekrar eve gidip uyuma ihtiyacı duyuyor. Bu kez yine gece kalkıp çalışıyor, sabah yine aynı şey. Bu hiçbir verim sağlamaz. Öğrenci planlı, programlı çalışacak. Bir kere programını aksattığında bunun telafisini yapabilmesi için saatlerini harcamalı. Aksi takdirde taviz tavizi doğurur, çok iyi giderken çok kötü duruma gelebilir." diye konuştu.

"Öğrenci, test ile tost arasında sıkışmamalı"

Bursluluk sınavını öğrencilerin girişimciliği gibi değerlendirdiğini söyleyen Haras, "Girişimci bir kişi, çektiği kredi ile ne iş yapabileceğini, yaşadığı yere, firmasına ne katabileceğini düşünür. Öğrenci de bursluluk sınavına sadece para olarak bakmamalı. Ortaokula giden bir öğrenci, bursluluk sınavına girdiğinde bu para ile lise yıllarına nasıl yatırım yapabileceğini düşünmeli. İyi bir liseye gitmek için o paraya ihtiyacı var ve parayı tasarruflu kullanarak lise yıllarındaki başarıları için bir basamak oluşturmalı. Lisede bursluluk sınavına giren kişi üniversite hayalini şekillendirmeli. Diyelim ki bursluluk sınavını kazandı. Kendisine bu parayı sağlayan kuruma, ülkesine, vatanına, milletine nasıl faydalı olabileceğini düşünmeli. Çalışmasının birinci aşamasında teknolojik aletlerden biraz uzak durmalı. Çünkü artık görüyoruz ki ilkokul öğrencilerinin dahi ellerinden telefon düşmüyor. Telefon düşse tablet, tablet düşse bilgisayar düşmüyor. Bunlara kota koyduğunuzda televizyona sarılmaya başlıyor. Mesela hiç kimsenin kitap, gazete ve dergi gibi medya organlarına sarıldığını görmüyoruz. Kitap en büyük dostu olmalı. Test ile tost arasında sıkışmış bir öğrenci olmamalı. Hayatını renklendirmeli, bursluluk sınavını kazanmanın verdiği heyecan ile emellerine bir adım daha yaklaştığını hissedip daha fazla sarılmalı." şeklinde konuştu.

"Öğrenci hedef belirlemeli, hangi alanda başarılı olacaksa oraya yönelmeli"

Haras, "Herkes 3 saat çalışıyorsa bursluluk ile okuyan kişinin 5 saat çalışması gerekir. Bence karşılıksız aldığı para için minnet duymalı. Bu parayı maddi durumu el vermediği için okulunu devam etmesi, projelerini gerçekleştirmesi için destek amaçlı veriliyor. Bu parayı hak etmek için çok çaba sarfetmeli. LGS sınavına hazırlanıp iyi bir lise kazanan bu çocuk çalışmalarını orada da sürdürmeli ve iyi bir üniversiteye yerleşmeye gayret etmeli. Bununla birlikte kendisine bir hedef belirlemeli. Hangi alanda başarılı olabilecekse o alana yönelirse bursluluğun yanında kendisine başka kapıların da açılacağını örecektir. Yeter ki samimi olarak çalışsın. Anlattığım şekilde çalışan bir öğrenci zaten YKS'nin de yüzde 50'sini halletmiş sayılır. LGS döneminde çok çalışan, çok kitap okuyan biri zaten entelektüel olma yolunda ilerlemiştir. Geri kalan yüzde 50'lik kısmı da bol bol test çözüp kitap okuyarak, hocalarını dinleyerek aldığı desteklerin hakkını vererek güzel bir yere gelecektir." dedi. (İLKHA)

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yükleniyor