Reklam
  • BIST 100

    17996,55%0,60
  • DOLAR

    47,88% 0,11
  • EURO

    55,37% 0,18
  • GRAM ALTIN

    6697,85% 0,11
  • Ç. ALTIN

    10681,28% -0,38
Reklam

Eğitimci Nas: Kadın istihdamında toplumsal yapıya uygun çözümler üretilmeli

14 Ağustos 2026, Cuma 11:59
14 Ağustos 2026, Cuma 11:59
Eğitimci Nas: Kadın istihdamında toplumsal yapıya uygun çözümler üretilmeli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kadın istihdamının artırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitimci Ahmet Nas, mevcut iş imkanlarında erkeklerin rolünün azaltılarak kadınlara daha fazla yer verilmesinin işsizliği artırabileceğini belirterek, "Ailenin korunması ve devamlılığı k

Eğitimci Ahmet Nas, toplumda zaman zaman tartışma konusu olan ve gündemdeki yerini koruyan kadın istihdamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kadın istihdamının artırılmasına yönelik politikaların planlanırken, öncelikle bu istihdamın hangi alanlarda gerçekleştirileceğinin ortaya konulması gerektiğini belirten Nas, mevcut iş imkanları içerisinde erkeklerin rolünün azaltılarak kadınlara daha fazla alan açılmasının işsizlik sorununu daha da büyütebileceği uyarısında bulundu.

Kadınların istihdam edilebileceği alanlara ilişkin özel çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Nas, özellikle kadınlara hizmet sunulan kurumlarda kadın çalışan sayısının artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

İLKHA'ya değerlendirmede bulunan Nas, kadın istihdamının artırılması konusunda iki temel noktaya dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kadın istihdamını artırmakla ilgili devlet yetkililerinden zaman zaman açıklamalar duyuyoruz. En son Cumhurbaşkanı yardımcısının, önümüzdeki süreçte bu istihdamın artırılacağına yönelik bir açıklaması oldu. Kadın istihdamıyla ilgili burada belirteceğimiz iki nokta var. Birincisi, kadınları istihdam etmek üzere planlama yaparken, bunun altyapısı yapılmış mıdır? Kadınların hangi alanlarda çalıştırılacağına dair özel bir çalışma yapılıyor mu, yoksa mevcut iş imkanları içinde erkeklerin rolünü azaltıp kadınlara daha fazla rol vermek yönüyle mi istihdam artırılacak? Eğer bu şekilde yapılacaksa, işsizliğin artmasına sebep olabilecek bir yaklaşımdır."

"Kadınlara özgü çalışma alanları üzerinde durulmalı"

Kadınların çalışabileceği alanların belirlenmesinde toplumun ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Nas, "Bunun yerine, kadınlara özgü çalışabilecekleri alanlar üzerinde durulması çok daha faydalı olacaktır. Örneğin, hastanelere gittiğimizde, kadınlarımızın tedavisi sırasında kadın çalışanların bulunmasına gösterdiğimiz hassasiyeti sürekli belirtiyoruz. Ancak bu alanda bazen yeterli sayıda kadın çalışan bulamıyoruz. Hatta bu nedenle tedaviyi reddeden vatandaşlarımız oluyor. Kadınlara hizmet veren diğer kurumlarda da durum aynıdır. Buralarda kadın istihdamı ayrı bir önem taşır ve kadınlara istihdamda yer verilmelidir." dedi.

Nas, kadın istihdamının yalnızca erkeklerin yaptığı işlerin kadınlara devredilmesi, özellikle ağır işlerde kadınların çalıştırılmasının kadınlara sağlanan bir hak değil, zulüm olduğunu belirterek, "Ancak sadece erkeklerin yerine kadınlar çalışacaksa, özellikle ağır işlerde, esasen erkeğin yapması gereken işlerde kadının çalıştırılması, kadınlara bir hak değil, tam tersine bir zulümdür. Çünkü birçok yerde bunu açıkça görebiliyoruz. Örneğin temizlik işlerinde erkeğin çalışması gerekirken kadın çalıştırılıyor. Evin erkeği ise o sırada kahvede vakit geçiriyor. Oysa erkek kendi işini yapıp dışarıda çalışsa, kadın da evde çocuklarının terbiyesi ve bakımı ile ilgilense toplumumuz açısından çok daha faydalı olur." ifadelerini aktardı.

"Asıl önemli sorun erkeklerin iş bulamamasıdır"

Nas, kadınların çalışmamasının toplumun önünde duran temel bir sorun olarak görülüp görülmediğinin de sorgulanması gerektiğini belirterek, "İkinci olarak, kadın istihdamının bize sağlayacağı artılar ve eksiler üzerinde de durmak gerekir. Yani bu konudan ne bekliyoruz? Şu anda kadınların çalışmaması toplumun önünde bekleyen yoğun bir sorun mudur? Devlet, var olan bir sorun olduğu için mi bu istihdamı teşvik etmektedir? Biz öyle yaygın bir sorun görmüyoruz. Kadınların çalışma ihtiyacına dair önemli bir sorun toplumda bulunmuyor. Asıl önemli olan sorun, erkeklerin iş bulamamasıdır. O açıdan devletin, var olan soruna çözüm üretmesi gerekir. Olmayan bir sorun için çaba sarf etmenin gereği yoktur." diye konuştu.

"Herhangi bir destek veya eğitim anne şefkatinin yerini alamaz"

Kadın istihdamından dolayı toplumun doğum oranları konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Nas, "Diğer taraftan ülkenin doğum oranları konusunda ciddi bir sıkıntısı bulunmaktadır. Akademisyeninden yetkilisine, sıradan vatandaşına kadar herkes, ilerleyen yıllarda nüfus sorunu yaşayacağına dair yorum ve tespitler söz konusu. Bu, ciddi bir tehlikedir. Bu açıdan bakıldığında, kadın istihdamının doğum oranlarını olumsuz etkilediğini herkesin gördüğü ve kabul ettiği bir gerçektir. Çünkü kadının çalışması, doğum sürecini, sonrasında bebek bakımını ve çocuğun büyüme dönemini kadının işini olumsuz yönde etkilemekte. Haliyle insanlar çocuk sahibi olmayı düşündüklerinde, bu gerçekleri göz önünde bulundurarak çocuk sahibi olmaktan vazgeçebiliyorlar."

Nas, çocukların gelişimi açısından aile ortamının önemine dikkat çekerek, "Kreş desteği, ek maddi yardımlar gibi imkanlar sunuluyor ama buna rağmen bir çocuğun anne şefkatinden, sevgisinden uzak desteklerle alabileceği herhangi bir destek veya eğitim anne şefkatinin yerini alamaz. Bu durum ileride büyüyecek çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde kalıcı olumsuz etkiler doğuracaktır. Toplumsal duyarlılık, şefkat ve merhamet açısından bu eksikliğin ileride çok büyük sorunlara yol açmasından derin endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kadınların istihdamında daha kısıtlı sürelerde çözümler sunulmalı"

Kadınların uzun çalışma saatleriyle istihdam edilmesinin aile hayatını olumsuz etkileyebileceğini belirten Nas, şu ifadeleri kullandı:

"Bu nedenle ailenin korunması ve devamlılığı konusunda kadınlar desteklensin ama onların istihdamı konusunda farklı, kendilerine uygun çözümler üretilmelidir. İstihdam edilecekse de öncelikle kadınlara özgü alanlar tercih edilmeli ve daha kısıtlı sürelerde çözüm sunulmalı. Tıpkı bir erkek gibi sabah 8’den akşam 17’ye, hatta kimi iş yerlerinde gördüğümüz gibi sabahtan gece yarılarına kadar çalışmaktalar. Böyle bir kadının nasıl bir aile hayatı kurması, nasıl yuvayı yapan bir aile olması mümkün? Gerçekten de mümkün değil. Toplumumuzun değerlerine ve yaşam biçimine uygun, gerçekçi çözümler bulmak zorundayız."

"Kadın hem işte hem evde iki işi birden yapmak zorunda kalmakta"

Nas, hazırlanacak kanun ve uygulamaların toplumun yapısıyla uyumlu olması gerektiğini söyleyerek, "Bizim toplumumuzda, yüzümüzü ne kadar Batı’ya çevirirsek bile ailede herkesin payına düşen, dağıtılmış rolleri ve görevleri vardır. Bir kanun veya uygulama hayata geçirileceği zaman, mutlaka toplumumuzun değerlerine, yapısına uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde bu, kadına zulüm olur. Çünkü kadın bu durumda iki işi birden yapmak zorunda kalır. Hem istihdamda yer alacak hem de evde üstlenmesi gereken sorumlulukları yerine getirecektir. Bu da kuşkusuz huzursuzluklara sebep olabilir." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Reklam
Reklam

Gaziantep'te yaz Kur'an kursları kapanış programı gerçekleştirildi

ABD'de salmonella krizi: 17 eyalette vaka sayısı 98'e ulaştı

CHP Edirne Milletvekili Yazgan hakkında "cinsel taciz" ve "sarkıntılık "soruşturması

Müftü Bekiroğlu'ndan gençlere namaz ve güzel ahlak tavsiyesi

Pentagon itiraf etti: ABD, Yemen'e yaptığı saldırılarda en az 153 sivili katletti

Şampuan şişelerine gizlenmiş 3 kilogram sıvı uyuşturucu ele geçirildi

Uşak’ta 5 bin 958 kutu tarihi geçmiş kaçak hayvansal ilaç ele geçirildi

İşgalciler Batı Şeria'da baskınlarını artırdı: Filistinli bir çocuk ile 2 genç yaralandı

Batman'da kripto vurgunu yapan şebeke çökertildi

Belçika'da aşırı sıcaklar nedeniyle turuncu alarm verildi

Eğitimci Nas: Kadın istihdamında toplumsal yapıya uygun çözümler üretilmeli

Seyir halindeki tır alevlere teslim oldu

Almanya'da orman yangını: 2 bin kişi tahliye ediliyor

Giresun'da sağanak sonrası dereye sürüklenen araçtaki 2 kişi aranıyor

Altyapı çalışması uzadı, esnafın işleri durma noktasına geldi

ABD’de robot süpürgelere ulusal güvenlik engeli

Naim: Gazze Sivil Polis Müdürü Cemal Ebu Kâmil'in şehit edilmesi garantörlere mesajdır

Japonya'da sel ve heyelan felaketi: 8 ölü, 400 bin kişiye tahliye uyarısı

USS Abraham Lincoln'daki ruhsal krizlerin ortaya çıkmasıyla yerini USS George Washington alacak

İşgal medyası: İran savaşı ABD’yi küçük düşürdü

Rusya: Karadeniz'de 2 römorkör ile İzmail Limanı'ndaki tren istasyonu vuruldu

Kuzey Kore’den ABD-Güney Kore tatbikatına “Saldırganlık savaş provası” tepkisi

Bakan Gürlek: Dört ayda 35 faili meçhul cinayet aydınlatıldı

ÖTV’nin sıfırlanması akaryakıt zammını engelleyemedi

Brent petrol 87,92 dolardan işlem görüyor

HÜDA PAR Filistin Konvoyu aktivistlerini ziyaret etti

Ukrayna’dan Rusya’ya Karadeniz’de kısmi ateşkes teklifi

Bijelo Polje'de orman yangını

Sağlığa elverişsiz 3 ton hayvansal iç yağ ele geçirildi

Suriye’ye kaçırılmak istenen 350 saka kuşu kurtarıldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te yaz Kur'an kursları kapanış programı gerçekleştirildi

ABD'de salmonella krizi: 17 eyalette vaka sayısı 98'e ulaştı

CHP Edirne Milletvekili Yazgan hakkında "cinsel taciz" ve "sarkıntılık "soruşturması

Müftü Bekiroğlu'ndan gençlere namaz ve güzel ahlak tavsiyesi

Pentagon itiraf etti: ABD, Yemen'e yaptığı saldırılarda en az 153 sivili katletti

Şampuan şişelerine gizlenmiş 3 kilogram sıvı uyuşturucu ele geçirildi

Uşak’ta 5 bin 958 kutu tarihi geçmiş kaçak hayvansal ilaç ele geçirildi

Reklam
Yeni Slow Radyo