• BIST 100

    11109,39%-0,99
  • DOLAR

    41,61% 0,11
  • EURO

    48,99% 0,43
  • GRAM ALTIN

    5194,19% 0,55
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Ekmeğe yapılan zam tepki çekti: En ucuz şey ekmek ve su olmalı

13 Ağustos 2025, Çarşamba 11:49
13 Ağustos 2025, Çarşamba 11:49
Ekmeğe yapılan zam tepki çekti: En ucuz şey ekmek ve su olmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt’te 200 gram ekmeğin fiyatı 10 liradan 12 liraya yükseldi. Yapılan zam, hem vatandaş hem de bazı fırıncı esnafı tarafından tepkiyle karşılandı.

Siirt’te 200 gram ekmeğin fiyatı yüzde 20 artışla 10 liradan 12 liraya yükseldi. Zam kararına vatandaşlar tepki gösterirken, fırıncılar arasında da görüş ayrılıkları yaşandı. Kimileri artan un, maya ve enerji maliyetlerini gerekçe göstererek zammı savunurken, kimileri ise “Halkın yanındayım” diyerek fiyat artışına karşı çıktı.

“Günde 150 lira ekmeğe veriyorum”

Emekli Mehmet Geyik, ekmeğe yapılan zammın aile bütçesini ciddi şekilde zorladığını dile getirerek şunları söyledi:

“200 gram ekmek, bir çocuğa versen doymaz. Geçenlerde ‘yılbaşına kadar zam yapılmayacak’ dediler ama şimdi zam yaptılar. Yarın bu zam da yetmez, bir daha zam yapacaklar. 200 gram ekmek 15-20 lira olacak. Ne yiyeceğiz? Günde 4 defa ekmek alıyorum, 3 kişiyiz, her seferinde 3 ekmek alsam 10 ekmek ediyor. Günde 150 lira sadece ekmeğe veriyorum. Zaten emekliyim, asgari ücretle çalışıp emekli oldum. ‘Emekliye zam yaptık’ diyorlar, 2 bin 500 lira verdiler, kirama bile yetmiyor. 14 bin lira emekli maaşım var, 14 bin kira ödüyorum. Hani derler ya, sürün babam sürün. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu.”

“Ekmek ve suya zam olmaz”

Ekmeğe yapılan zamma karşı olduğunu söyleyen Taci Sezgin ise,

“Eğer bir dünyada yaşanılacaksa en ucuz şeyin ekmek ve su olması gerekiyor. Ama şu anda bile ucuz ekmeği bize çok görüyorlar. Asgari ücretli olarak çalışıyorum, kirada oturuyorum ve her gün en az 10 ekmek alıyorum. Gerçekten ekmeğe zam gelmemesi gerekiyordu. Yetkililer bu noktada önlem almalı. Hükümet şayet sesimizi duyuyorsa ekmek ve su zamlarına karşı daha dikkatli olmalı. Dünyada bir kıtlık olacaksa bu ekmek ve su nedeniyle çıkar. Ama maalesef yetkililer buna önem vermiyor, halkı hiçe sayıyorlar.” dedi.

Ekmeğe zamdan yana değilim ve olmayacağım halkın yanındayım”

Ekmeğe yapılan zamma karşı çıkan fırıncı Beşir Dağtekin ise şu ifadeleri kullandı:

“Ekmek zammını boşa alıyoruz. Zammı aldığımız gibi bakkala ve lokantaya geri veriyoruz. Madem aldığımız rayişin altında bakkala, lokantaya veriyorsak, neden kendi tezgâhımızda da bakkala verdiğimiz fiyattan vatandaşa satmayalım? Mesleğimiz para kazandırıyor ama kazandığımız parayı yine bakkal ve lokantaya veriyoruz. Resmen onlara hamallık yapıyoruz. Onlara verdiğimiz ekmekten para kazanmıyoruz. Ben, ekmeği halka daha ucuza verdiğim için kendi esnafım tarafından şikâyet ediliyorum. İş yerimde 8 sigortalı işçi çalıştırıyorum. Ekmeğe zamdan yana değilim ve olmayacağım. Bizim ne derneğimiz ne de dernek başkanımız var. Eğer olsaydı, esnafımız dürüst ve birlik içinde olurdu. Ekmek 12 lira olmuş ama bakkala ve lokantaya 8 liradan veriyoruz. Onun yerine kendi tezgâhında sat, rayiş alma. Daha önce 9 liradan satıyordum, bugün de 10 liraya satacağım. 12 liradan kesinlikle vermeyeceğim. Halkımın yanındayım.

“Maliyetler artınca mecbur kaldık”

Ekmeğe yapılan zammı savunan fırıncı Emrah Dağtekin ise maliyet artışlarını gerekçe göstererek şunları dile getirdi:

“Unun fiyatı 800 liradan bin liraya yükseldi. Mayanın fiyatı 500 liradan 700 liraya çıktı. İşçilere asgari ücretin üzerinde maaş veriyoruz, yakın zamanda 10 bin lira zam yapmak zorunda kaldık. Müşteriler ekmeğe yapılan zammı anlayışla karşılıyor, bize tepkileri yok çünkü zammın bizden değil, ekonomik nedenlerden kaynaklandığını biliyorlar. Millet artık zamlara alıştı. Aslında ekmeğe 12 lira zam az, en az 15 lira olması gerekiyor.” (İLKHA)

Siirt’te kaldırım işgali yapan işletmelere geçici kapatma cezası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası din görevlisi eksenli kutlanmalıdır

Gazze'de son 24 saatte 77 şehit

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden öğrenci ve velilere eğitim semineri

Fransa'nın siyonist rejime yapacağı silah sevkiyatına tepki

Gaziantep’te bin 402 sürücüye 1 milyon 362 bin lira ceza

Bingöl’de su ürünlerinde sürdürülebilirlik için denetimler başladı

Güneydoğu Anadolu eylül ayında 1,1 milyar dolarlık ihracata ulaştı

Mardin’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

Söz ve Kalem Dergisi 13 yaşında

SUMUD filosuna destek için denize açıldılar:  Abluka kırılana kadar devam edeceğiz

Bingöl’de tarihi eserler ele geçirildi

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Bursalı siyasetçi gözaltına alındı

Gaziantep’te tarihi geçmiş ürün satan iş yeri kapatıldı

Yeşilyurt Belediyesi, yaşlılar gününde büyüklerini unutmadı

Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden Sumud Filosu’na yapılan saldırıya tepki

İngiltere'de bir sinagogda 2 kişi öldürüldü

Beyaz Saray'dan güven vermeyen açıklama: Trump'ın Gazze planı için "hassas müzakereler" sürüyor

Batmanlı kadınlara okuma yazma kursu desteği

Elon Musk, 500 milyar dolar servete ulaştı

Engelli ve eski hükümlülere hibe desteği başvuruları başladı

YÖK ve üniversitelerden siyonist işgalcilere ortak kınama

Batman'da bağımlılıkla mücadele için toplantı düzenlendi

Batman'da Kur'an'ı Kerim kursuna yoğun ilgi

Türkiye ile siyonist rejim arasında muhtemel çatışmada askeri dengeler

Endonezya'da çöken okulda yaşam belirtisi tespit edilmedi: Onlarca kişi enkaz altında!

Batmanlı doktor, Gazze için yola çıktığı filoda gözaltına alındı

Biyolojik çeşitlilik için buluştular

Batmanlı Dama ekibi Mardin’de kupa aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te kaldırım işgali yapan işletmelere geçici kapatma cezası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası din görevlisi eksenli kutlanmalıdır

Gazze'de son 24 saatte 77 şehit

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden öğrenci ve velilere eğitim semineri

Fransa'nın siyonist rejime yapacağı silah sevkiyatına tepki

Gaziantep’te bin 402 sürücüye 1 milyon 362 bin lira ceza