• BIST 100

    15811,65%0,39
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,27% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7302,29% 0,63
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Antalya’da son 2 haftada 3 bin 238 kişi yakalandı, 513 kişi tutuklandı

Hakkari’de 43 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

HSK'dan bazı davalar için ihtisas mahkemeleri kararı Resmi Gazete'de

Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Gazze, maskelerin düşmesine vesile olan bir milat oldu

Akaryakıtta eşel mobil sistemi Resmi Gazete’de yayımlandı

Bakan Fidan ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

İzmir'de aranan şahıslar yakalandı

Yetimler Vakfı Cizre'de Ramazan çalışmalarına devam ediyor

Yapıcıoğlu: Tüm insanlık bir araya gelip küresel vahşeti durdurmalı

Bakan Yardımcısı Eminoğlu ve Vali Kızılkaya gençlerle iftar programında buluştu

Uzman Diyetisyen Ertaş: 2030'a doğru dünyada 1 milyar kişi obez olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bütün oyunları bozup bu ülkeyi çocuklarımıza emanet bırakmayı başaracağız

İki kardeş bir gün arayla vefat etti

İran, operasyonun 18. dalgasını başlattı

Siirt’te üreticiler erkenci karpuzla pazara hazırlanıyor

Akdeniz İhracatından şubat ayında 1 Milyar 345 milyon dolarlık katkı

Karlıova’da tipi nedeniyle araçlar mahsur kaldı

Demir-çelik ve metal ihracatı ocakta 2,2 milyar dolar oldu

Yüksek doz insülin verilen 26 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meslek liseleri ve MESEM'ler cazip hale getirilmeli

İki firma hakkındaki soruşturma sonlandırıldı

Adana’da berbere silahlı saldırı: Bir yaralı

Mardin’de feci kazada ölü sayısı 4’e yükseldi

Yeşilyurt Belediyesi 'RE-SEED' projesinde pilot belediye oldu

Bursa'da sahibinden kaçan boğa trafiği durdurdu

Bakan Bayraktar, EBRD Başkanı Renaud-Basso ile enerji ve madencilik yatırımlarını görüştü

Dicle Kalkınma Ajansı 6 uzman personel alacak

ABD denizaltısı, İran’a ait savaş gemisini Hint Okyanusu’nda batırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da son 2 haftada 3 bin 238 kişi yakalandı, 513 kişi tutuklandı

Hakkari’de 43 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan hükümlü yakalandı

HSK'dan bazı davalar için ihtisas mahkemeleri kararı Resmi Gazete'de

Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adım atacağız

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Gazze, maskelerin düşmesine vesile olan bir milat oldu

Akaryakıtta eşel mobil sistemi Resmi Gazete’de yayımlandı