• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Gültekin’den Siirt’te karla mücadele tepkisi: Tek ana yol bile açılmadı

Kahramanmaraş’ta halk otobüsü devrildi: 17 yaralı

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı

Batman'da kar yükünü taşıyamayan ağaçlar devrildi

Meteoroloji’den Marmara Denizi için fırtına uyarısı

Malatya'da ödüllü bilardo turnuvası tamamlandı

Diyarbakır'da yoğun kar ve buzlanma nedeniyle trafik kazası

Otobüsçüler yıkıcı rekabetten şikâyetçi: Bu şekilde devam ederse sonumuz iyi değil

Silvan–Diyarbakır yolunda kar ve buzlanma nedeniyle kaza

"Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganı neden yeniden gündemde?

Batman Kıra Dağı'nda kar ve buzlanma nedeniyle trafik kapandı

Gazianteplilerden boykota devam çağrısı

Siirt’te hasta vatandaş, ambulans ve mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Batman'da kış lastiği olmayan araçlar trafiğe çıkamayacak

Bursa'da DAİŞ operasyonu: 1 tutuklama

Batman'da ambulans yokuşta mahsur kaldı

İran, Yemen'deki durumu Suudi Arabistan ve BAE ile görüştü

Siirt’te kar sevinci: Kent beyaza büründü, vatandaşlar sokaklara akın etti

Diyarbakır’da kar sonrası kartpostallık manzaralar

Diyarbakır’da tehlikeli kar oyunu: Sürücüler zor anlar yaşadı

Batman'da karla mücadele hazırlıkları tamamlandı

Netanyahu neden Gazze anlaşmasının ikinci aşamasından korkuyor?

Batman'da kar nedeniyle 20'den fazla köy yolu kapandı

Batman’da okul çıkışında öğrencilerden kar sevinci

Batman'da resmî ve özel eğitim kurumları tatil edildi

Malatya'da gizli buzlanma kazalara yol açtı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gültekin’den Siirt’te karla mücadele tepkisi: Tek ana yol bile açılmadı

Kahramanmaraş’ta halk otobüsü devrildi: 17 yaralı

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı