• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Ekran bağımlılığına karşı uzman uyarısı: Ebeveynler bilinçli olmalı

GÜNDEM 21.11.2024 11:43:07 0
Ekran bağımlılığına karşı uzman uyarısı: Ebeveynler bilinçli olmalı

Uzman Psikolog Helin Sayar, ekran bağımlılığının çocuklarda dikkat sorunlarına yol açabileceğini belirterek, ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Uzman Psikolog Helin Sayar, çocukların ekran süresi ve sosyal medyaya maruz kalma düzeyleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

0-2 yaş arası çocuklara ekran gösterilmemesi gerektiğini vurgulayan Sayar, 2 yaşından sonra ise belirli sürelerle ekran kullanımının kontrollü şekilde sağlanabileceğini ifade etti.

Ebeveynlere önerilerde bulunan Sayar, çocuklarla kaliteli vakit geçirmenin önemine dikkat çekti. Çalışan ebeveynler için oyun atölyeleri ve grup aktiviteleri gibi alternatiflere yönelmenin faydalı olacağını belirten Sayar, dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar için ise GETAP programına katılım önerdi. Ayrıca, evde dikkat geliştirici materyallerle çocuklarla vakit geçirilmesinin önemini vurguladı.

Çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri için sosyal medya ve ekran kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan uzman, bu konuda ebeveynlerin bilinçlenmesinin önemini bir kez daha hatırlattı.

“Öncelikle ebeveynlerin bu konuda bilgili ve bilinçli olması gerekiyor”

Uzman Psikolog Helin Sayar

0-2 yaş arası çocuklara ekranın hiç gösterilmemesi gerektiğini savunan Sayar, "2 yaşından sonra çocuklarımız belirli sürelerle ekrana bakabilir. Avustralya ve Kanada’da küçük çocukların sosyal medya erişimi yasaklandığı gibi Türkiye'de de bu sistem uygulanabilir. Fakat öncelikle ebeveynlerin bu konuda bilgili ve bilinçli olması gerekiyor. İş tamamen ebeveynlerde bitiyor diyebilirim," dedi.

Sayar, çocukların sosyal medyaya aşırı maruz kaldıklarında dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşayabileceğini belirterek şunları ifade etti:

"Çok fazla kayan yazılar veya görsellere maruz kaldıkları için normal hayata odaklanamıyorlar. Özellikle şiddet içerikli ya da duygularını kontrol edemeyecekleri görüntüler izlediklerinde güvenlik algılarını da yitirebiliyorlar. Son dönemlerde yaşanan travmatik olaylar, deprem, sel gibi afet görüntüleri veya savaş sahnelerine istemeden de olsa maruz kalmaları, çocukların güvenlik algılarında sorunlara ve şüphelere yol açabiliyor."

“Çocuklarla kaliteli vakit geçirmek önemli”

Çocukları sosyal medyadan koruyabilmek için ebeveynlerin çocuklarıyla bolca vakit geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sayar, “Ebeveynler çalıştığı için bu durum zor görünebilir. Alternatif olarak çocuklarını oyun atölyelerine gönderebilir veya oyun gruplarına dahil edebilirler. Ayrıca dikkat dağınıklığı olan çocuklar için bizim de uyguladığımız GETAP programına katılabilirler. Çocukların ebeveynleriyle ve akranlarıyla vakit geçirmesi çok önemli. Ebeveynler, kinetik kum, oyun hamurları, dikkat geliştirici materyaller, kitaplar ve setler alarak evde çocuklarıyla uygulamalar yapabilirler. Önemli olan, çocuklarla bolca kaliteli vakit geçirmektir." şeklinde konuştu.

“Telefonun şarjı bitene kadar ekran izlemek, çocuklar için doğru bir yöntem değildir”

Ailelerin bilinçsiz bir şekilde çocuklara ekran verdiğini ifade eden Sayar, şu uyarılarda bulundu:

"Bazı danışanlarımdan duyuyorum; ‘Telefonun şarjı bitene kadar çocuklarımız ekran izliyor,’ diyorlar. Bu kesinlikle yanlış bir uygulama. Telefonun şarjı bitene kadar ekran izlemek, çocuklar için doğru bir yöntem değildir. Her çocuk kendi yaşı artı 10 dakika olacak şekilde ekran izleyebilir. Örneğin, 3 yaşındaki bir çocuk en fazla 30 dakika ekran izlemeli. Çocukların izleyeceği içerikleri ebeveynlerin belirlemesi gerekiyor. Bunun yanında, çocuklar için geliştirilen KİT uygulamalarını kullanabilirler. Ancak bu uygulamalardaki bazı içerikler de her zaman güvenli olmayabilir. Bu nedenle ebeveyn, çocuğun ne izlediğini mutlaka kontrol etmelidir."

Sayar, ekran bağımlılığının belirtilerine dikkat çekerek "Ekrandan uzak kalındığında bir yoksunluk semptomu yaşanıyor mu? Çocuğun ekran elinden alındığında kriz geçirip geçirmediğine bakılmalı. Yerlere yatıp ağlama, şiddet ya da öfke nöbeti varsa bu, bağımlılık semptomudur. Bu durumda ebeveynler tek başına bu durumu idare edemiyorsa kesinlikle bir uzmandan destek alınmalıdır." dedi. (İLKHA)

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ