10562,52%-0,75
40,56% 0,02
47,23% -0,99
4332,99% -0,43
6960,39% -0,42
Güneş çarpması ve aşırı sıcakların sağlık üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğini belirten Gecekuşu, özellikle risk grubundaki kişilerin tedbirli davranmaları gerektiğini vurguladı.
Açıklamada; dört yaş altı çocuklar, gebeler, 65 yaş üstü bireyler, kalp, şeker, böbrek ve karaciğer gibi kronik hastalıkları olanlar ile açık alanda çalışanların sıcak havalardan daha fazla etkilendiğine dikkat çekildi.
Güneş çarpmasının en çok 10.00 ile 16.00 saatleri arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Gecekuşu, bu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi. Güneşin faydalarının yanı sıra uzun süre korunmasız kalmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Güneş çarpmasının belirtileri
Güneş çarpmasının belirtilerinin; halsizlik, kusma, baş ağrısı, yoğun çarpıntı ve dinlenmeyle geçmeyen bitkinlik şeklinde görüldüğünü kaydeden Gecekuşu, bu belirtiler özellikle bebek, çocuk ve yaşlı bireylerde görülüyorsa acil servise başvurulması gerektiğini vurguladı.
Beslenme ve sıvı tüketimine dikkat
Aşırı sıcak havalarda sıvı ve mineral kaybının arttığını söyleyen İl Sağlık Müdürü, günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesini, kafeinli içecekler yerine bitki çaylarının tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, sebze ve meyve tüketiminin artırılması, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulması ve çok soğuk içeceklerin mide kramplarına neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği ifade edildi.
Dr. Gecekuşu, sıvı alımı doktor tarafından kısıtlanan hastaların ise mutlaka hekim önerilerine göre hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. (İLKHA)